Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ROZHOVOR: Ženské tabu na Velké kunratické padá

ROZHOVOR: Ženské tabu na Velké kunratické padá
foto: Hynek Šafář

Petr Lhota | 16.10.2008 | přečteno: 5775×

Tradičně druhou listopadovou neděli si dává dostaveníčko v Kunratickém lese přes 2000 běhuchtivých sportovců jakékoli výkonnosti, kteří musí na trati dlouhé 3100m překonat třikrát potok a tři kopce. Nejen o velké novince hovoří ředitel závodu Miroslav Koubek.

Kdo stál u zrodu Velké Kunratické a jaká byla původní myšlenka běhu?

U zrodu závodu stáli atleti Vysokoškolského sportu Praha. Jednalo se o klubovou recesní akci na závěr sezony. Trať byla vybrána tak, aby umožňovala soupeření vyznavačů různých atletických disciplín i různých sportů a aby běžci nebyli proti ostatním příliš zvýhodněni. Po závodě se pokračovalo fotbalem (tradice utkání „Atleti-Bafuňáři“ se udržela do roku 1991) a končilo posezením v restauraci.

Jaké novinky jste si pro běžce nachystali na letošní 75. ročník závodu?

Připravujeme výstavu fotografií a promítání videozáznamů z posledních pěti ročníků, které bude v prostoru prezentace a vyhlašování výsledků.
Nově se zřizuje kategorie Ženy – Hrádek. Kros je pověstný svým výběhem na Hrádek, ale také tím, že ženy na něj nesmí a mají odlišnou trať, letos by i toto tabu mělo padnout. 

Jak to bude s případným počítáním startů, budou ženy platit dvojí startovné?

Termínová listiny běhů mimo dráhu obsahuje desítky závodů, kde mají ženy odlišnou trať, odlišnou trať mají i na mistrovství světa a mistrovství ČR v přespolním běhu a nikde proti tomu neprotestují, pouze na Velké kunratické. 

Přitom se jedná pouze o určitou skupinu několika žen, které neustále mluví o diskriminaci. Většině žen vyhovuje jejich trať. Ty, kterým nevyhovuje, si najdou jiný závod v termínovce, případně se postaví na trať, která je pro ně vypsána. A je právem pořadatele tratě určit. Nikde to není tak, že by si závodníci určovali nebo vynucovali, co poběží. Asi žádný pořadatel by nepřidal další kategorie na trať, kde nejsou uspokojeni ani všichni z těch, pro které je vypsána. 

Proto se v žádném případě nedá mluvit o diskriminaci. Naopak od letošního ročníku mají ženy dvě tratě, zatímco muži jen jednu. 

Předpokládáme, že zvýšením počtu běžců přes Hrádek by neměl vzniknout problém s nedostatkem startovních čísel, proto je nová trať vypsána. Když jsme v minulosti řešili umožnění startu žen na mužské trati, vždy jsme narazili na tento problém.

To, že ženy na Hrádek nesmí, byla sice pravda, ale podaná tak, jak to někomu vyhovuje… Ono je nutné ještě říci, že na Hrádek nesmí ani muži, kteří neběží závod, ani diváci. Smí tam pouze závodníci , kteří startují na této trati a nezbytné množství pořadatelů. 

Kategorie Ženy-Hrádek je vypsána jako vedlejší, hlavní tratí zůstává stávající trať 1330 m, pouze na té se počítají starty. Myslím, že počítat starty na obou tratích by nebylo nejlepší řešení. Velká kunratická je závodem pro všechny a určení Hrádku jako hlavní trati by vedlo k potlačení současné trati a mnoho žen by to mohlo odradit. 

Pokud ženy budou startovat na obou tratích, budou platit dvojí startovné – pokaždé budou mít jiné startovní číslo a pokaždé dojde k nové aktivaci čipu.

Velká má jedno specifikum. Tím je „předstart veteránů.“ Můžete nám přiblížit o jaký jde rozdíl oproti jiným závodům?

Veteránem Velké kunratické se stává účastník dosažením 20 startů na hlavní trati své kategorie. Zařazení do této kategorie není vázáno věkem. Veteráni startují na začátku startovního pole v pořadí podle počtu startů, v případě shodného počtu startů podle data narození.

Jak vůbec vznikla tato myšlenka startu veteránů?

Původně se jednalo spíše o zakladatele závodu. Po několika změnách pořadatele a při stoupajícím počtu startujících byli tito zakladatelé rozptýleni ve startovním poli. Proto někdy koncem 60. let byla založena samostatná kategorie, která startuje na začátku závodu s barevně odlišnými startovními čísly.

Kdo má nejvíce startů?

Nejvíce startů mají Jiří Horáček (1924, 59 startů) a Miloslava Ročňáková (1945, 35 startů), statistikem závodu je Pavel Frček (41 startů).

Jaký je letos limit účastníků a jak se na Váš závod dívají ochranáři?

Na období 2008 – 2012 je stanoven limit 3400 účastníků celkem, z toho 1950 přes Hrádek. S ochranáři nejsou v současné době zásadní problémy, především díky tomu, že v maximální míře dodržujeme podmínky stanovené v povolení k závodu. To znamená nepřekračovat povolené limity závodníků, dodržet přesně stanovenou trať na Hrádku, uzavření Hrádku pro diváky, zákaz tréninku v oblasti Hrádku, zákaz vstupu mimo povolené území ohraničené provazy. Ochranáři dodržování těchto podmínek pravidelně kontrolují.

V jakém stavu bývá les den po závodě, loni mu počasí moc nepřálo?

Stav lesa po závodě hodně závisí na počasí. V poslední době byly nejhorší roky 2002 (po letní povodni a podzimní vichřici) a 2007. Les je nutné uvést do takového stavu, aby po závodě zůstaly jen minimální stopy (úplně to pochopitelně nejde), po skončení úklidu je les protokolárně předán hajnému. V loňském roce počasí nepřálo ani brigádám po závodě a les se podařilo předat až koncem ledna. Nejvíce se o úklid lesa a předání zasloužil bývalý ředitel Velké Kunratické z let 1979 – 2003 Ing.Emil Pospíšil (ročník 1924).

Provádíte v lese úklid po skončení závodu?

Souvisí s předchozí otázkou, ihned po závodě je prováděn úklid odpadků, je odstraněno značení a odvážen materiál. Likvidace odpadků je řešena den po závodě mimořádným odvozem.

Jak vnímáte závodníky a jejich chování?

Chování závodníků je v podstatě kopií celé populace, od ukázněných až po takové, kteří nerespektují daná pravidla a snaží se běhat mimo povolené trasy. I když v porovnání s běžnou populací bych řekl, že těch slušných a ukázněných je výrazná většina.

V 70. a 80. letech zažily Kunratice největší rozmach a závodu přihlížel i tehdejší předseda Mezinárodního olympijského výboru, J. A. Samaranch. Jak se vám jej podařilo přivést do Kunratic?

Pana Samaranche přivedlo tehdejší vedení ČSTV a ČOV.

Samaranch není jediná osobnost při VK, jistě i letos uvidíme známé osobnosti na startu a to i v běžeckém. Můžete někoho jmenovat?

Každoročně je na startu místopředseda Českého olympijského výboru Doc. František Dvořák (42 startů), dále známý kardiochirurg Prof. Jan Pirk (26 startů), lékař fotbalistů Sparty MUDr. Jiří Váchal, pražský radní Petr Štěpánek, občas podle časových možností běhá herec a architekt David Vávra.

Jaká je skladba závodníků?

Závodu se zúčastňují nejen atleti, ale i zástupci z jiných sportů a rovněž rekreační sportovci, kteří na jiné závody nechodí.

Jak takto náročný závod zvládáte? Kolik lidí se na něm podílí?

Vlastní organizační výbor tvoří 4 členové atletického klubu, kteří se závodem zabývají celoročně. Dalším stupněm je cca 10–15 vedoucích skupin, kteří si zajišťují a organizují další spolupracovníky. Přesný počet se nedá specifikovat, do brigád před závodem a organizace je zapojena většina členů atletického klubu. Mnozí z nich se kromě brigády a pořadatelské činnosti postaví i na start. Přihlášky na místě, obálkování startovních čísel a prezentaci zajišťuje Skiklub SK Praha 4, řazení na startu čipově měřených tratí zajišťuje FTVS UK Praha.

Smluvně je zajištěna účast lékaře a zdravotní sestry, zdravotní službu na trati dříve zabezpečovaly studentky střední zdravotní školy, v posledních letech využíváme členy oddílu se zdravotnickým vzděláním.

Pro nové účastníky jistě bude překvapením forma převlékání?

Převlékání je v přírodě v lese, bohužel stísněné podmínky v prostoru závodu nedávají jinou možnost.

Do kdy bude možné se přihlašovat on-line?

On-line přihlašování probíhá od 29. 9. a bude ukončeno 26. 10., zbývající čísla budou prodávána v den závodu, ovšem za zvýšené startovné. Přihlášky mladšího žactva a dětí do 10 let jsou pouze v den závodu.

Čím byste chtěl přesvědčit začínající běžce k účasti?

Vzhledem k zavedení on-line přihlášek od 71. ročníku a postupnému zvýšení limitu počtu závodníků přes Hrádek na 1750 od 70. ročníku a na 1950 od 75. ročníku odpadla hlavní bolest Velké Kunratické – několikahodinové fronty na přihlášení na Děkance a nedostatek čísel. Pro převážnou většinu (pravděpodobně pro všechny) zájemce číslo bude, proto neváhejte a přihlašujte se. 


Webové stránky závodu

Diskuse k závodu na fóru (včetně komentářů k nově zřízené kategorii „Ženy – Hrádek“)