Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Co dnes dělají? Tomáš Rokos čeká na další výzvu...

Co dnes dělají? Tomáš Rokos čeká na další výzvu...
foto: archiv behej.com

Jarmila Holasová | 15.12.2008 | přečteno: 8988×

Tomáše Rokose budou ti z vás, kteří už sledují naše stránky delší dobu, znát pod přezdívkou Toro. Pod tímhle jménem se objevoval na foru a tímto jménem podepisoval četné články, ve kterých se vtipnou a poutavou formou dělil s ostatními o své zážitky a zkušenosti běžce – začátečníka ve svých Zápiscích nesportovce, na které později navázaly Zápisky hobíka. Podobně jako Katka Klouparová se i Tomáš připravoval na Kladenský maraton 2007, také pod vedením trenéra. Jeho trenérem byl Miloš Škorpil a jak to tenkrát všechno bylo, si můžete přečíst v Tomášově článku.

Kdy jsi udělal své první běžecké kroky (uběhl svůj první kilometr) a co tě k tomu přimělo?
Byly to opravdu kroky. K běhu jsem měl složitou cestu, která čítala přehnaná očekávání, stud a také pochopení, že moci si jít zaběhat je výsada a ne jedna z možností. Hlavní motivací bylo jednoznačně zjištění, že sportovec, který na vejšce dělal triatlon, má o hodně kilogramů víc a nevyjde schody do práce bez zadýchání. No a tak jsem se nějaký čas snažil sám na sebe tvářit, že je vše OK, ale nepřekecal jsem se.  První kroky tedy byly spíš o pochopení, co že to to srdce dělá a proč a že i chůze je změnou pro mé netrénované tělo.

Kdy jsi začal pravidelně běhat? Jak dlouho jsi vydržel běhat opravdu pravidelně (případně – běháš dosud?)
Pravidelně běhat jsem začal někdy v září 2006 a vydržel jsem opravdu trénovat skoro přesně rok. Tréninkově jsem se do toho obul pořádně, měl jsem pocit, že mi něco uteče a věřil jsem, že když uběhnu pět kilometrů v pohodě, tak prostě poběžím osmkrát tak dlouho a bude z toho maraton. :) No jo, no, takhle to nefunguje.

Zažil jsi při běhu posměšné či pohrdavé poznámky kolemjdoucích? Vadilo ti to? Jak jsi na to reagoval?
Zažil a bylo jich hodně. Bydlím na vesnici a to navíc tak nějak skoro uprostřed. Jít si zaběhat,  to znamená nejen navléknout se do elasťáků, vzít sporttester a vyběhnout, ale znamená to i proběhnout kolem lidí, které navíc znám. Horší než posměšky jsou vesnické řeči, že než abychom znovu posekali nebo zastřihli plot, tak si běhám pro zábavu. Asi nemá cenu znovu vyprávět, jak v místě, kde mě znají všichni, to jest poblíž domova, už jsem jen vyklusával a z přijíždějícího autobusu vystoupil soused. On šel rychleji, než já vyklusával a to jsem nepřekousnul a zrychlil. Jenže tep vyskočil a sporttester na mne začal ječet, co že to jako blbnu, a do toho soused se soustrastně zeptal, jestli se něco neděje a nepotřebuji pomoc.

Běhal jsi či běháš jen pro radost a dobrý pocit, nebo potřebuješ mít před sebou nějaký cíl, metu (třeba závod, na který potřebuješ natrénovat apod.)
Jednoznačně cíl, protože nedokážu něco dělat jen tak. K tomu se nedá nic víc říct.

Vzpomeneš si na okamžik, kdy jsi zažil při běhu pocit naprosté euforie a uspokojení?
To bylo, když se mi na krku houpala maratonská medaile na Kladně. Byl to velký boj, ale stál za to. Možná to neplatí pro všechny, ale pro mne určitě. Měl jsem samozřejmě velkou radost z pokroků při tréninku, ale té medaili se nic nevyrovná. To byla ta pravá euforie. K té euforii patřili i lidé kolem mne. Vážně nedokážu zapomenout na Wittyho v cíli. :) Já vím, že jsem v článku psal, že mne žádná euforie nepotkala, ale teď s odstupem času to prostě vidím jinak. A je možné, že to bude ten impuls pro běh. Zažít tuto chvíli ještě aspoň jednou.

A naopak okamžik, kdy jsi byl naprosto na dně a říkal sis „už nikdy víc“?
Nejhorší chvíle byly takové, kdy jsem chtěl běhat, ale tělo nemohlo. To bylo vážně frustrující. Záviděl jsem všem, co prostě vyběhli a šlo jim to. Já takové štěstí neměl a potkalo mne kde co. Možná jsem na sebe šel moc rychle, je možné, že běh je více o vzájemném vztahu a chce to čas. Nicméně, chvil, kdy jsem byl na dně, bylo docela hodně, ale nikdy jsem si neřekl, už nikdy víc. To by nebylo fér. I ten maraton na Kladně jsem doběhl a to byla velká zkouška vůle.

Pokud stále běháš – jaké máš plány a cíle do budoucna?
Neběhám, ale ten běžec ve mně dorostl takové velikosti, že už nikdy nepůjde zrušit. Jsem v současnosti příliš časově vytížen na to, abych přemýšlel nad tím, co dělat o víkendu a tak nějak začal znovu běhat. Na druhou stranu ve všech aspektech svého života miluji výzvy. Pevně tedy věřím, že jednou (a nebude to zas tak dlouho trvat) přijde taková, která mne nadchne a já do toho zase půjdu (poběžím).

V minulosti jsi spolupracoval s behej.com, sleduješ i nyní běžecké stránky? Jak se ti líbí?
Behej.com sleduji pravidelně, používám RSS ale nečtu vše, články si vybírám. Po zkušenosti s prvním číslem časopisu behej.com mám již zaplacené předplatné a těším se na další výtisk. On ten časopis prostě leží v pracovně otevřený a v každou volnou chvilku z něj přečtu pár řádek. To u webové stránky nejde. Myslím, že celé behej.com  udělalo velký krok dopředu a jsem rád, že něco takového v našich podmínkách vzniklo a těší se takové popularitě.

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Varnsdorf

Celkem 28352 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:51:11 (2010)
půlmaraton: 1:54:16 (2011)
maraton: 4:13:29 (2011)

PaRi muž 15.12.2008 05:51:17

Tomáši, zdravím, věřím, že tě brzy běhání zase „chytne“. Tvůj blog byl pro mě velkým povzbuzením i motivací, tvůj článek o redukci váhy a hlídání energetické bilance podle mě patří k tomu nejlepšímu, co lze v tomto směru na webu najít.

avatar

Brno

Celkem 26381 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:29 (2009)
půlmaraton: 1:33:05 (2008)
maraton: 3:23:02 (2012)

running-observer muž 15.12.2008 08:49:58

>> PaRi, 15. 12. 2008 05:51:17

K výše uvedenému se mohu jedině připojit. Článek o bilanci příjmu a výdeje energie by stálo za to připomenout všem, kdo marně bojují s nadváhou. Tomáš zde podal důkaz, že to prostě funguje.

avatar

Jílové (to u Děčína)

Celkem 1855 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:48:28 (2007)
maraton: 5:16:21 (2007)

toro muž 15.12.2008 15:37:04

Díky moc. Ono to vznikalo všechno spontánně a tak když to někdy zase tak čtu, má to pořád tu atmosféru a nadšení :) ,aspoň pro mne.

Ohledně znovu-chytnutí, tak je to možná na spadnutí. Mám podobné pocity, jako jsem měl těsně než jsem začal běhat, vidím mlhavé obrysy. Ale víc neřeknu, abych je nevyplašil.

Motto: Jestliže jde vše podle plánu, stala se někde chyba. [i][url=http://runningtoro.blogspot.com/]Blog - Bezici Toro[/url][/i]

administrator 03.04.2010 13:32:41

Tomáše Rokose budou ti z vás, kteří už sledují naše stránky delší dobu, znát pod přezdívkou Toro. Pod tímhle jménem se objevoval na foru a tímto jménem podepisoval četné články, ve kterých se vtipnou a poutavou formou dělil s ostatními o své zážitky a zkušenosti běžce – začátečníka ve svých Zápiscích nesportovce, na které později navázaly Zápisky hobíka. Podobně jako Katka Klouparová se i Tomáš připravoval na Kladenský maraton 2007, také pod vedením trenéra. Jeho trenérem byl Miloš Škorpil a jak to tenkrát všechno bylo, si můžete přečíst v Tomášově článku.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.