Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Oslavte konec roku na závodě

Oslavte konec roku na závodě
foto: archív Sokola Královské Vinohrady

Petr Kostovič, Ivo Domanský | 30.12.2008 | přečteno: 6290×

Důvodů pro účast na některém ze závodů pořádaných poslední den roku nebo na Nový rok může být celá řada. Někdo si chce „udělat žízeň“ před nadcházející silvestrovskou oslavou, jiný poklábosit se soupeři s nimiž se utkával po celý rok v bitvách o čas či pohárové body nebo pro někoho může být takový závod součástí tréninku. Jaké možnosti nabízí silvestrovská termínovka?

Snad nejstarším z těchto závodů je Silvestrovský běh Jardy Štercla, který se koná v pražských Riegrových sadech a pořádá jej Sokol Královské Vinohrady. Přihlásit se na něj můžete ve vinohradské sokolovně od 13:00. Závod dorostu a žen startuje ve 14:00 a ostatní kategorie ve 14:15. Běží se 3,4 km, ženy a dorost 1350 metrů. Loni se v Riegrových sadech sešla více než stovka běhuchtivých nadšenců.

Kolínský tříkilometrový kros se běží v okolí stadionu na Borkách.  Závodníci startují bez startovních čísel a přece jsou pořadatelé schopni zpracovat hodnověrné výsledky. Jak to dokážou? To vám neprozradíme, ale pokud budete na stadionu Mirka Tučka v Kolíně do 10:30 (prezentace od 9:30), zjistíte to sami.

Pokud jste ze vzdálenějšího okolí Prahy, jistě si najdete ten svůj závod v blízkém okolí. Termínovka na behy.cz nabízí například Obnovený silvestrovský běh na osmičce v Lovosicích. Běží se 3 km na rovinatém okruhu u řeky Labe, prezentace je od 13:45 a startuje se ve 14:00.

Běžci ze severní Moravy se mohou zúčastnit Silvestrovského běhu Hrabovou v Ostravě. Loni tam našlo cestu 130 závodníků, prezentace je v 9:00, startuje se v 10:10. Běží se necelá desítka (9,55 km). Na Vysočině se poslední den v roce setkají běžci v Jihlavě, tam se běží silniční závod v délce 5,9 km. Na jihu Čech se zase koná Silvestrovský běh v Jistebnici, na západě budou na trase 4,8 km slavit během ve Ždírci.

Jak na Nový rok, tak po celý rok. Běžec držící se tohoto pořekadla si určitě nenechá ujít některý z běhů pořádaných v první den roku 2009. Většinou startují až v odpoledních hodinách, takže je možné se po silvestrovském veselení dostatečně vyspat. Jen pozor, kombinace silvestrovské „frťanové“ vánice a siláckých vět typu „Dneska načerpám rumovou energii a zítra to všem natřu při závodě“ nemusí fungovat zrovna nejlépe a určitě si při závodě nechcete zblízka znovu prohlédnout jednotlivé chody silvestrovského jídelníčku.

Kdo to s oslavou nepřežene a přivstane si, může se vydat na jihozápad Čech do Draženova na Domažlicku. Tam se totiž startuje již v 11:00 na trati o délce 6,5 km. Loni se závodu zúčastnilo 75 běžců a běžkyň. Ve 14:00 startují běhy na Konopišti a kolem Máchova jezera. Na Konopišti se běží jeden (2,7 km) nebo dva (5,4 km) okruhy kolem Konopišťského rybníku. Běh kolem Máchova jezera v Doksech mívá velmi dobrou sportovní úroveň. Závod má délku 12,5 km, vítěz si odnáší láhev šampaňského a může tak pokračovat ve slavení i na Nový rok. Doksy jsou příležitostí k výletu pro celou rodinu, na stejnou trať se totiž již ve 12:30 vydávají turisté. Nejpozději startuje Novoroční běh Pepy Poupěte v Chrudimi. Tam se běžci vydají na 3,9 km dlouhou trať až v 15:00.

Zajímavostí je, že traťové rekordy v těchto závodech jsou hodně letité. Například traťový rekord Běhu kolem Máchova jezera drží v kategorii mužů časem 38:40 z roku 1998 Jan Pešava, v kategorii žen byla ve stejném roce nejrychlejší Jitka Krátká (50:53). Ještě fousatější jsou rekordy ze Silvestrovského běhu Jardy Štercla. Tam stále platí nejrychlejší časy Ivana Uvizla z roku 1988 (9:55 na trati 3,4 km) a Moniky Hamhalterové z roku 1985 (4:27 na trati 1350 m). Že by tenkrát běžci více a kvalitněji trénovali? Či snad tehdy na Silvestra chodívali běhat špičkoví běžci, kteří více závodili a dnes jde spíše o společenskou záležitost?

Ať už si vyberete ze silvestrovského a Novoročního závodního menu kterýkoli z běhů, přejeme vám, aby se vám i v tento poslední den roku vyhnulo zranění a do roku 2009 jste vykročili pevným běžeckým krokem.


 

Termínovka závodů

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

milan z vysočan muž 28.12.2008 17:33:50

Vloni se mi velmi atmosféra na Běhu Jardy Štercla, mezi běžci i diváky. Škoda že marodím, ostatním mohu jen doporučit aktivní účast.

avatar

Trutnov/Praha

10 km: 0:31:01 (2009)
půlmaraton: 1:06:33 (2012)
maraton: 2:18:27 (2011)

peca_p muž 29.12.2008 21:39:54

Zapomnělo se na Silvestrovský běh v Havlovicích a novoroční běh v Červeným Kostelci. Ale je jasný, že tady nemůže být všechno.
V Havlovicích bych chtěl běžet a v Kostelci to ještě není jistý, ale snad taky :-)

administrator 03.04.2010 13:32:42

Důvodů pro účast na některém ze závodů pořádaných poslední den roku nebo na Nový rok může být celá řada. Někdo si chce „udělat žízeň“ před nadcházející silvestrovskou oslavou, jiný poklábosit se soupeři s nimiž se utkával po celý rok v bitvách o čas či pohárové body nebo pro někoho může být takový závod součástí tréninku. Jaké možnosti nabízí silvestrovská termínovka?


Odkaz na článek
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.