Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Běh Partyzánskou stezkou: Skvělý Procházka zmrazil šance soupeřů

Běh Partyzánskou stezkou: Skvělý Procházka zmrazil šance soupeřů
foto: Martin Symon

Ivo Domanský | 10.01.2009 | přečteno: 13141×

Ve Vršovicích minus devět, na Vypichu o dva víc. Nepříliš přesné ukazatele teploty na dálnici se shodovaly na minus třinácti a v Oseku dole u potoka bylo dokonce – 17°C. To už je příliš nízká teplota i na chlazení piva, natož na běh.

Běh partyzánskou stezkou v Oseku u Hořovic zachránil z „propadliště dějin“ hořovický běžecký nadšenec Jaroslav Vavřička. Ten přesvědčil před lety členy TJ Slavoj Osek a představitele obce, že bez ohledu na změněné společenské poměry by bylo dobré v započaté tradici pokračovat. Díky vzájemnému pochopení se dnes dopoledne psala již 33. kapitola historie běhu.

Proti loňsku, kdy bylo pár stupňů nad nulou, trať beze sněhu a k prezentaci přišlo rekordních 205 běžců, jich letos bylo o čtvrtinu méně, přičemž úbytek zaznamenaly hlavně dětské kategorie. Na desetikilometrovou trať hlavního závodu dospělých z Oseka do polesí Dlouhá leč a k partyzánskému bunkru z druhé světové války vyběhlo více než 80 mužů a žen, což je hodno zaznamenání a úcty.

Oblečení bylo tentokrát pestré – od klasických teplákových souprav až k reprezentačním elasťákům, ruce navlečené do teplých rukavic a na hlavách většinou kulichy nebo čelenky. Statistika obuvi prozradila převahu obyčejných maratonek, ale k vidění byly i fotbalové kopačky. Ti nejprozíravější zvolili speciály pro orientační běh nebo atletické tretry, protože letos se dalo s nimi obstojně běžet i na silnici, pokryté vrstvou uježděného sněhu. A zatímco rozhodčí a trenéři po startu prchli do vytopeného sálu hostince Slavoj k černé kávě nebo teplému čaji, běžci se potýkali s mrazem a sněhem, který by běžkaři označili za silně přemrzlý.

Zrovna v takovém sněhu se běhá jako v písku, tedy se značnou námahou. Pro mě byl jediným favoritem Jan Procházka, který je v současné době krosovou jedničkou pražského Kerteamu. V Oseku nasadil od prvních metrů tempo, které odmítli akceptovat i dva z minulých vítězů Luboš Matějů a Vlastimil Šroubek starší. Na překonání letitého traťového rekordu Karla Ryby 30:41 nebylo pochopitelně ani pomyšlení. Procházka bezpečně zvítězil v sólo závodě za 33:28 a v cíli si pochvaloval obutí.

„V ničem jiném než v orientkách se dnes nedalo rozumně běžet, místy to ale podkluzovalo i v nich. Zima byla snesitelná, stačil jsem se zahřát. Rád bych se v příštích dvou měsících pod vedením trenéra Kervitcera solidně připravil na krosové mistrovství republiky.“

S odstupem za Procházkou doběhl jako druhý Luboš Matějů (Sild team Praha) a třetí místo patřilo loňskému vítězi, veteránu Vlastimilu Šroubkovi staršímu z SC Marathon Plzeň. O tom, že není běh jako běh, se přesvědčil hvězdný vítěz silvestrovského běhu Jardy Štercla v Praze, Američan David Kawa, který přesto, že je vlastníkem výkonů kolem 14 minut na 5000 m na dráze, tentokrát zůstal pod stupni vítězů. „Very, very hard,“ to byla první slova vysokého běžce v cíli.  Téměř všichni muži během závodu „zešedivěli“, vlasy a některým i vousy pokrývala vrstva jinovatky. Zachumlaný doběhl také zachránce běhu v Oseku Jarda Vavřička, letos čerstvý sedmdesátník, kterému byla odměnou slova díků přítomných kamarádů i cena za bronzovou pozici v nejstarší kategorii.

Petra Havlová (FEL Praha) byla v roce 1996 dorosteneckou mistryní republiky v přespolním běhu. S nástrahami trati si poradila a její čas 42:00 je vzhledem k podmínkám velmi kvalitní. Druhá skončila loňská vítězka Hana Rabasová (Falcon Rokycany) a třetí, převážně orientační běžkyně, Martina Spurná (Sild team Praha).

Osecký kros tedy dospěl v letošním roce do Kristových let. Přestože účast na něm nepředstavuje pro závodníky žádnou procházku, je mimořádně oblíbený – ať už je mráz či sníh, mlha nebo déšť a bláto. Odolnost a věrnost běžců je prostě obdivuhodná.


Výsledky závodu

Údaje o závodě v termínovce

 

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Vonoklasy & Hořovice

Celkem 59413 km
Minulý měsíc 324 km
10 km: 0:39:30 (2013)
půlmaraton: 1:29:37 (2012)
maraton: 3:09:11 (2013)

Aktuář muž 10.01.2009 22:54:02

Ještě bych přispěl pohledem pomalého běžce. Když jsme vyběhli z Oseka a po silnici stoupali směrem k zasněženému lesu, na který svítilo sluníčko, byla to prostě paráda.

Jenom kvůli tomuhle stojí za to běhat.

avatar

ŠUMAVA

Celkem 21467 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:35:40 (2012)
půlmaraton: 1:19:55 (2013)
maraton: 2:53:31 (2017)

michaelv muž 12.01.2009 08:27:43

>> Aktuář, 10. 1. 2009 22:54:02

Mrzne jen to praští ale sluníčko svítí.
Sněhu je jen poprašek ale stromy jsou obalené jinovatkou. Pohádka.
Všude kolem mého městečka kopce. Radost si na jeden vyběhnout, za ten výhled do krajiny to stojí za to.
Zimní krajina má své kouzlo.

avatar

Celkem 4546 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:44:11 (2011)
půlmaraton: 1:37:29 (2010)
maraton: 3:38:05 (2010)

MZ muž 12.01.2009 22:40:51

>> Aktuář, 10. 1. 2009 22:54:02

taky jsem se stihl koukat kolem sebe. Třeba v lese pohled přes namrzlé stromy na krásně modrou oblohu byl taky parádní.
Za poslední asi měsíc a půl jsme tu trať běželi tak pětkrát tréninkově, zažili jsme sucho, teplo, i déšt a vítr, jednou i sněhovou vánici, ale zimu jako byla v sobotu ani jednou :-)

administrator 03.04.2010 13:32:43

Ve Vršovicích minus devět, na Vypichu o dva víc. Nepříliš přesné ukazatele teploty na dálnici se shodovaly na minus třinácti a v Oseku dole u potoka bylo dokonce – 17°C. To už je příliš nízká teplota i na chlazení piva, natož na běh.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.