Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Netradiční výstava běžeckých fotek

Netradiční výstava běžeckých fotek
foto: Radek Narovec

Radek Narovec | 05.03.2009 | přečteno: 8959×

Málokoho z běžců by napadlo jít na výstavu maratonských fotografií. Ještě k tomu na letišti. Možná trochu netradiční místo, o to unikátněji sama akce působí. Průřez historií pražských maratonů, připomenutí si krásných momentů z dávné historie, prostě kus české vytrvalecké historie. Je kuriozní, že autorem celé myšlenky je původem cizinec… AKTUALIZOVÁNO, PŘIDÁNY FOTOGRAFIE

„Byl to můj nápad. Češi musí být hrdí na to, jakého běžce dali světu v podobě Emila Zátopka. Je to i moje vzpomínka na počátky maratonu v pražských ulicích, kdy jsme neměli na doprovodné vozidlo a namísto něho jsme používali motocykl s vozíkem,“ směje se Carlo Capalbo, muž který nepřestává chrlit další a další nápady, jak z Prahy udělat centrum běhu.

Výstava Arrivals (Příjezdy, Příchody, Přírůstky) s podtitulem „Historie, lidé a zajímavé okamžiky Prague International Marathon“ v terminálu pražského letiště zahajuje dnes slavnostní vernisáží za účasti legendy Dany Zátopkové a potrvá do 28. května. Poté se snímky přestěhují do Bruselu.

Fotografie obřích rozměrů, z nichž některé poskytla firma adidas a řada předloh je z dosud nezveřejněných archívů rodiny Zátopkových, jsou zavěšeny po celé hale a jediným nákladem na prohlídku tak zůstává jen parkovné na letišti.

„Strávil jsem mnoho času v knihovnách, kde jsem pátral po všech střípcích z historie českého běhu,“ prozrazuje Ital Capalbo, pro něhož se Praha stala více než jen přechodným domovem. Unikátní je i soubor plakátů k jednotlivým ročníkům největších českých městských běhů Capalbova organizačního týmu.

Příprava výstavy, která je ojedinělou akcí svého druhu na celém světě, zabrala čtyři měsíce. „Prošli jsme přes šest tisíc fotografií, než jsme vybrali těch zhruba 400, které na ruzyňském letišti uvidíte,“ řekl kurátor výstavy Josef Vomáčka. Unikátní jsou zejména snímky z roku 1908, kdy se v Praze uskutečnil první maratonský závod.

Ptáte se, proč se výstava koná na tak vzdáleném místě od centra metropole? „Každý rok přiletí na naše akce deset až jedenáct tisíc zahraničních běžců a chceme je takto krásně přivítat,“ řekl Capalbo. „Letištní haly jsou většinou velmi neosobní a my jsme se té naší snažili vtisknout přivětivější tvář,“ dodal ředitel pro letecký provoz, Jiří Pos.

Škoda jen, že snímky nedoprovází tradiční popisky, které by ještě více umocnily hodnotu krátké historie pražského maratonu pod taktovkou charismatického Itala. „Rezignovali jsme na popisky, návtěvníci – cestující stejně nemají moc času. Vybírali jsme hlavně emotivní fotky,“ vysvětluje kurátor výstavy.

Prague International Marathon pořádá tři největší městské závody v roce, letos patnáctý ročník Volkswagen Prague Marathon se koná 10. května. Nejbližší akcí je již 28. března Hervis 1/2Marathon, na který se dosud přihlásilo již více než 5600 běžců, nejvíce v jeho historii. Seriál PIM završí 12. září Tesco Grand Prix – pětikilometrový večerní adidas Běh pro ženy a desetikilometrový Metro běh pro muže.

PIM letos rovněž představil dva nové partnery – kromě Pražského letiště to bude i Pražské jaro. Večer po maratonu se koná přímo na Staroměstském náměstí, kde je tradičně start i cíl 42km trati, koncert, na němž zazní i pochod Josefa Suka V nový život, kterou složil k Olympijským hrám v Los Angeles roku 1932.

Na závěr jedna nesoutěžní otázka: vzpomenete si, v jakém roce Praha přivítala současného držitele světového rekordu v maratonu, Etiopana Haileho Gebrselassieho?

Komentáře (Celkem 4)

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Praha

Celkem 952 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:49:40 (2010)
půlmaraton: 1:58:32 (2009)

Cyklista muž 05.03.2009 23:15:10

Zajímavý článek o pěkné výstavě. Vernisáž jsem sice nestihl, ale obrázky jsem si prošel již včera. Mám jen jedno upřesnění, Jiří Pos je ředitelem pro letecký provoz letiště a ne jeho ředitel.

avatar

Ústí nad Labem

Celkem 4670,52 km
Minulý měsíc 38,2 km
10 km: 0:45:53 (2008)
půlmaraton: 1:42:24 (2008)
maraton: 3:54:51 (2004)

PetrK muž 06.03.2009 10:52:46

>> Cyklista, 5. 3. 2009 23:15:10

Díky za upozornění, opravujeme v textu. Petr Kostovič

avatar

Schestauber muž 06.03.2009 11:20:32

>> Cyklista, 5. 3. 2009 23:15:10

Také jsem si včera prošel tuto výstavu (cca kolem 17 hod.) a jelikož jsem se nikde nedočetl o čase zahájení, byl jsem na ni asi před vernisáží. Výstava se mi líbila a od doby, kdy byla podobná výstava v Tyršově domě (před asi deseti lety) o Daně a Emilu Zátopkových, nic podobného jsem v Praze nezaznamenal.
Výstavu jsem navštívil hlavně ze dvou důvodů:
1)Běhám PIM od jeho prvního ročníku v r. 1995, sice na začátku pouze doprovodné běhy, neboť jsem chtěl, aby můj 9 letý syn (v té době) nasál atmosféru a získal chuť do běhání (což se snad povedlo). Posledních pět ročníků jsem již běžel maraton a letos jsem také přihlášený. 1/2 maraton jsem běhal již ve Stromovce.
2)Druhým důvodem byla výstava o Emilu Zátopkovi, kde byly avízované ještě nepublikové fotografie.
S Emilem jsem měl to štěstí (a tu čest) se třikrát setkat a dodnes ho obdivuji jako největšího běžce všech dob (což ostaně psaly i dobové noviny, který jsou zde také vystaveny). První setkání bylo na Běchovicích 1966 (já zde byl ve svých 14 letech jako divák) , které běžel Emil poprvé a naposledy ve svých 44 letech. Byl třetí v kategorii od 35 do 44 let časem 34:37,8 (porazili ho pouze dva třicátníci) a po běhu začal okamžitě vyprávět své dojmy kulometným stylem. Prostě borec.
Druhé setkání bylo při příležitosti předávání občanského průkazu o rok později v Radiopaláci ny Vinohradech. Zde opět Emil vyprávěl o svém tréninku, závodění a cestování velice zajímavým způsobem a myslím, že nás bylo více, které pro běh získal.
Třetí setkání bylo při Běhu historickým Vyšehradem v roce 1978, kdy po doběhu za námi přišel a bavili jsme se o všem možném kolem závodění a trénování. Nedělal ze sebe žádnou hvězdu, naopak působil zcela kamarádským a přátelským dojmem.
Trochu mě mrzí, že se na něj pomalu zapomíná, např. v ročence Atletické výkony uvádějí každý rok historické tabulky postupně od roku 1945. V roce 1951 zapoměli na jeho první výkon přes 20 km a také jeho tělesné parametry, které zde uváděli jako 182/72 neodpovídali skutečnosti 174/67. Když jsem jim to namailoval, tak to další rok opravili, ale následující rok opět uvedli chybnou váhu a výšku. Opět jsem jim to napsal a v ročence 2008 je to již uvedeno správně. Uvidíme příští rok co tam bude.
Ještě bych se chtěl vrátit k výstavě. Kromě popisků pod jednotlivými fotografiemi mi zde scházely faktologické údaje. Tím myslím přehled vítězů a jejich výkonů, počty startujících, nejlepší výkony a dnes už i světové a české rekordy a pod. A když zde byly uvedeny i historické záležitosti (první maraton v Čechách v roce 1908), škoda, že zde nebyli zmíněni také kromě Emila Zátopka další naši úspěšní maratonci jako např. Antonín Dvořák (již před I. SV za 2:31 a porazil olympijského vítěze z Londýna Hayese), Pavel Kantorek, Václav Chudomel, Karel David, Robert Štefko a z žen např. Alena Peterková. Chybí také zmíňka o maratonech, které se běhaly ve Stromovce či tzv. Pražský maraton po nábřeží na Zbraslav a zpět.
Celkově bych však hodnotil výstavu jako velmi pěknou a všem (a dokonce i neběžcům) bych její návštěvu doporučil.

Motto: Nic není nemožné.
avatar

Beroun

Celkem 41724 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:44 (2006)
půlmaraton: 1:26:27 (2007)
maraton: 3:17:01 (2004)

mirek hasal muž 06.03.2009 21:36:34

Dneska jsem výstavu navštívil, je super!!! Určitě se tam ještě vrátím, když je až do konce května.
Taky psali, že kdo se na fotkách najde, tak mu je udělají, http://www.praguemarathon … grafii.php .V tom případě by se měl dostavit Evžen i se Sárou, jednou i bez Sáry a taky jsem tam zaregistroval Vaška Krejsu…

administrator 03.04.2010 13:32:47

Málokoho z běžců by napadlo jít na výstavu maratonských fotografií. Ještě k tomu na letišti. Možná trochu netradiční místo, o to unikátněji sama akce působí. Průřez historií pražských maratonů, připomenutí si krásných momentů z dávné historie, prostě kus české vytrvalecké historie. Je kuriozní, že autorem celé myšlenky je původem cizinec… AKTUALIZOVÁNO, PŘIDÁNY FOTOGRAFIE


Odkaz na článek
Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.