Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Den za dnem k Hervis 1/2Maratonu s Petrou Kamínkovou

Den za dnem k Hervis 1/2Maratonu s Petrou Kamínkovou
foto: Martin Symon

Petra Kamínková | 27.03.2009 | přečteno: 8480×

Jak vypadá posledních několik dní Petry Kamínkové před Hervis 1/2Maratonem Praha? Kolik kilometrů ještě stačí naběhat před sobotním závodem? Jak upravuje svůj jídelníček a kolik času věnuje regeneraci? Den za dnem budeme sledovat v krátkých článcích přípravu Petry k sobotnímu půl­maratonskému závodu. Paralelně běží na behej.com seriál Den za dnem s Leonou Macháňovou. PŘIDÁNY ZPRÁVY Z PÁTKU.


PÁTEK 27.3.

Ahoj! Zdravím vás opět všechny z půlmaratonské Prahy. Návštěvu kina jsem odložila až na zítra po závodě, a tak mám dost času, abych vám zase sdělila pár předzávodních dojmů a něco z mého plánu na zítřek.

Dnes jsem si samozřejmě šla zase zaběhat, tak jak bylo v plánu. Po 25 minutách rozklusání jsem si dala již zmíněné intervaly a jeden dvouminutový úsek zhruba v tempu závodu. Na závěr pětiminutový výklus. Včera i dnes jsem běhala sama. Potkala jsem kupodivu jen jednoho běžce. Jinak jsem při výdeji startovních čísel prohodila pár slov se svou konkurentkou Veronikou Brychcínovou. Potom jsme se ještě s mým manželem a také s mým manažerem trošku prošli po Praze a zašli jsme na koláč a čaj.

Na dnes večer jsem ještě byla pozvána na drink párty a přípitek s ředitelem PIMu Carlem Capalbem, a po 22. hodině bych se už ráda viděla v posteli. Nepotřebuji sice moc spát, ale bude lepší, když půjdu spát ještě před půlnocí. 

Ráno vstanu v 7 hod. a hned si půjdu na 20 min. zaklusat. Po osmé hodině je snídaně a v 10 hodin následuje hromadný odjezd na start. Samozřejmě mě čeká strečink, rozcvičení a další rozklusání. Předzávodní stravu nebo pitný režim nějak moc neřeším. Prostě ráno něco sním, dám si čaj a pak nějaký ionťák. Na trati, někde kolem 10, 16 a 19 km, mi bude asistovat můj manažer Bohdan Müller.

Poběžím určitě bez sporttesteru, jinak bych se asi moc kontrolovala a rozptylovala. Co se týká mých plánů pro závod, můžu prozradit jen to, že chci začít určitě zvolna, sledovat ostatní a dál se uvidí. Minulý týden jsem ve Venlo běžela za 1:16 hod., takže doufám, že to zítra nebude pomalejší. Pražská trať je těžká, může být vítr a taky můžu běžet sama. Těžko říct, jak to všechno bude.

Držím vám všem na zítřek palce, užijte si jedinečnou předstartovní atmosféru, děkuju všem za podporu a zlomte vaz!


ČTVRTEK 26.3.

Všechny čtenáře a účastníky pražského půlmaratonu zdravím z hotelu Hilton, kde jsem ubytovaná. Po tiskovce, která začala po 11. hodině, jsem si šla lehce zaběhat. Mám to tady asi 400 metrů k Vltavě na cyklostezku, takže jsem se celkem pohodlně a rychle dostala na příjemnou trasu směrem na Holešovice. Tam se běží krásně a v klidu. Naběhala jsem volným tempem asi jednu hodinu. Já se sice ještě úplně perfektně necítím, ale věřím, že to do soboty určitě přijde.  Co se týká tréninku, tak jsem vlastně už nic dalšího nedělala, tedy kromě krátké procházky po Praze. Na saunu nebo větší masáž už je tak blízko před závodem pozdě, a tak jsem večer v hotelu jen 20 minut strečovala.

Začínám trošku přemýšlet o své taktice a taky o konkurenci. Zatím přesně ani nevím, kdo z našich holek bude vlastně v sobotu startovat. Z našich jmen jsem slyšela něco o triatlonistce Vendule Frintové, Janě Klimešové, Ivaně Sekyrové a dále má běžet Verča Brychcínová. Ta může být pro mě asi největší konkurentkou.

Ptají se mě, jak se vlastně stravuju. Já musím přiznat, že v podstatě žádnou speciální předzávodní dietu nepraktikuju. Ráno si dám něco sladkého a dnes na oběd jsem např. měla lososa. Hovězí nebo vepřové maso už raději nejím. Denně si dám maximálně  3 – 4 jídla. Zítra už asi maso úplně vynechám a dám si jen těstoviny.

Můj zítřejší plán je jednoduchý. Bude to pouze deset rovinek a na závěr pětiminutový výklus.  Takže asi tak 8 km běhu.

Na sobotu se moc těším a věřím, že i vy všichni, kdo jste se na tento závod přihlásili. Zítra, až se vrátím z kina, znovu se vám ozvu. Mějte se hezky.


STŘEDA 25.3.

Středeční den byl pro mě ve znamení lehkého tréninku a regenerace. V tréninku to bylo deset rovinek na uvolnění a desetiminutový výklus. Byla jsem si regeneračně zaplavat, půl hodiny jsem plavala střídavě prsa a kraula.

Jeden z redaktorů behy.cz se mě ptal na ječmen a řasy, o nichž jsem se zmiňovala v pondělní zprávě. Ječmenný nápoj piju asi 3/4 roku; co se té řasy týče, jde o výrobek s názvem Chlorella a je to doplněk stravy ze sušené biomasy sladkovodní řasy ve formě malých tabletek. Hodně jsem o tom četla. Tabletky urychlují regeneraci a působí zároveň jako prevence proti zranění a onemocněním. Věřím, že díky tomu jsem v poslední době zdravá.

Pokud jde o stravu v posledních dvou dnech před závodem, je třeba omezit těžce stravitelná jídla, hlavně smažená a vařenou zeleninu, která nadýmá. Já jím suché buchty a sladké věci, také těstoviny a rýži. Je to ale velice individuální, každý má jiné „spalování“ a vyhovuje mu něco jiného. Viděla jsem například, jak Keňané tři hodiny před závodem konzumují párečky s vajíčkama. Kaž­dopádně je třeba si různé diety vyzkoušet v tréninkovém období a neexperimentovat v týdnu před závodem.

Co se týče mého zítřejšího programu, první polovina bude opět ve znamení cestování. V 6:30 odjíždím do Prahy, kde se v 11 hodin zúčastním tiskové konference. Po ní si půjdu na 50 minut až jednu hodinu zaběhat někam k Vltavě v tempu 4:30 – 5:00 na kilometr.

Mějte se hezky, těšte se na závod jako já a zítra se zase ozvu.

Úterý 24.3.

Zdravím vás všechny, tentokrát již z naší restaurace na Sv. Kopečku. Jsem ráda, že už jsem doma, a že se mi podařilo zvládnout vše, co jsem si na dnešek naplánovala. Výklus jsem si ale trochu prodloužila na 50 min., to bylo asi 11 km po lesních cestách, ale opravdu jen velmi volně. Po sprše následoval bazén a masáž.

Dnes už se cítím celkem dobře, nohy tak nebolí. A tak zítra bych proto už chtěla trochu přidat. Po snídani (zřejmě buchta a čaj), by to mělo být lehce stupňovaných 8 km v tempu kolem 4:20 – 4:10 min/km, a potom deset stometrových úseků s meziklusem na techniku a prodloužení kroku. Takže za zítřek by to mělo být kolem 12 km.

Po lehkém jídle, možná to bude jen oplatek a čaj, zase pojedu na bazén, kde si dám opět volně 500 m regeneračně prsa a 500 m kraul. To si už možná i trochu máknu. Kraula totiž zas tak dobře neovládám.  Oproti včerejší masáži zajdu zítra do sauny.

Počasí není ideální, a tak trochu posmrkávám. Ale není to nic velkého, teplotu nemám. Jinak se ale cítím dobře a nic mě nebolí. Kolem 15. hod. už si musím dát větší teplé jídlo. Do večera pak už skoro nic nejím. Maximálně si vezmu jen nějaké ovoce. V zimním období piji nejradši jen čaje. Takže i v těchto dnech zvládnu vypít někdy až 3 litry tekutin denně.

Mějte se hezky a ať vám to všem běhá podle vašich představ.


Pondělí 23.3.

První den v posledním týdnu před Hervis 1/2Maratonem Praha, byl pro Petru Kamínkovou ve znamení nepříjemného dlouhého cestování autem a vlakem z Holandského Venlo, kde Petra běžela závod v půlmaratonu.

Zdravím vás všechny z vlaku. Už jsem zpět v České republice, ale doma na Svatém kopečku budu až v jedenáct v noci. Před odjezdem jsem po lehké snídani ještě stihla lehký čtyřicetiminutový výklus, tedy asi 8 km. Potom už jsme se vydali autem směrem domů. A to bylo dnes asi tak vše, co se dalo zvládnout. Možná doma ještě stihnu před spaním nějaký strečink.

Na zítra, tedy na úterý, mám opět v plánu výklus. Bude to zase jen 50 min. volného lehkého běhu v lese. Po obědě sjedu do Olomouce na plavecký stadion. Chtěla bych zvládnout zhruba 1 km (kraul a prsa) a potom se přesunu na stadion AK Olomouc, kde mě čeká sportovní masáž. Vrátit bych se měla ještě během odpoledne, abych měla dostatek času na odpočinek.

Myslím si, že mezi dvěma půlmaratonskými závody ani není dobré toho více stíhat. Chci jen odpočívat a nechat nohy regenerovat. Během dne popíjím regenerační ionťák BCAA , a také nápoj z mladého ječmene a mořské řasy.

Zítra k večeru se vám čtenářům a účastníkům pražského Hervis 1/2Maratonu prostřednictvím serveru behy.cz zase ozvu. Přeju vám všem hezký den a minimum nervozity před blížícím se sobotním startem.


Neděle 22.3.

Zdravím všechny čtenáře behy.cz z nizozemského Venlo. Můj dnešní příspěvek bude z pochopitelných důvodů stručný, slibuji však, že vás v příštích dnech nechám nahlédnout více do mé půlmaratonské kuchyně.

Moje závěrečná příprava k závodu začala vlastně dnešním závodem. Spolu s Petrem Pechkem a Lenkou Šibravovou jsem se zúčastnila půlmaratonu v nizozemském Venlo. Závod se běžel za slunečného počasí, teplota se pohybovala kolem 10°C, bylo však dosti větrno. Doběhla jsem na 6. místě mezi ženami v čase 1:16:11 a s dnešním výsledkem jsem velmi spokojena, protože se mi podařilo  běžet všechny čtyři pětikilometrové úseky po 18ti minutách.

Program pondělního dne je velmi prostý. Začne lehkým osmikilometrovým výklusem a po snídani se vydáme na dlouhou cestu domů. Doma v Olomouci bych mohla být kolem desáté hodiny večer a to bude doba, kdy se ozvu redakci behy.cz s dalším příspěvkem.

Zatím přeju vám všem, kdo se chystáte na sobotní závod, ať se vám v posledním týdnu vyhýbají zdravotní problémy a cítíte, jak s každým dnem před závodem roste vaše běžecká forma.

Petra Kamínková


 

Komentáře (Celkem 4)

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Števa žena 26.03.2009 10:38:20

Milá Petra, držím v sobotu prsty, nech máš ľahké nohy a letíš radostne ako vták :-)

avatar

Praha 4

Celkem 28987 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:32 (2017)
půlmaraton: 1:31:11 (2016)
maraton: 3:22:15 (2015)

sklena27 muž 26.03.2009 20:38:01

Petra má recht, tradiční český nápoj z ječmene je nenahraditelný, piju ho denně už 20 let :-) Jen by mě zajímalo, jestli bude letos opět k mání na občerstvovačkách?

Motto: Nesmí se chtít hned do druhého patra, když ještě nejsou schody. Emil Zátopek
avatar

Sokolov

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:18 (2009)
půlmaraton: 1:38:49 (2009)

Amater muž 27.03.2009 14:18:47

Petro, přeju co nejlepší výkon. Doufám, že tě zahlídnu alespoň na startu:-)

avatar

Praha 3

Celkem 38273,15 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:29 (2015)
půlmaraton: 1:32:22 (2016)
maraton: 3:24:57 (2008)

intensity žena 27.03.2009 15:47:48

>> sklena27, 26. 3. 2009 20:38:01

Ahoj, myslím, že není řeč o zrovna tomhle tradičním českým nápoji:-)

administrator 03.04.2010 13:32:50

Jak vypadá posledních několik dní Petry Kamínkové před Hervis 1/2Maratonem Praha? Kolik kilometrů ještě stačí naběhat před sobotním závodem? Jak upravuje svůj jídelníček a kolik času věnuje regeneraci? Den za dnem budeme sledovat v krátkých článcích přípravu Petry k sobotnímu půl­maratonskému závodu. Paralelně běží na behej.com seriál Den za dnem s Leonou Macháňovou. PŘIDÁNY ZPRÁVY Z PÁTKU.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.