Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

PRAŽSKÝ MARATON: Překvapení na účet domácích favoritů

PRAŽSKÝ MARATON: Překvapení na účet domácích favoritů
foto: Hana Šlegrová

behy.cz | 10.05.2009 | přečteno: 17602×

Dva čeští favorité bojovali v neděli při Volkswagen Maratonu Praha o domácí titul v maratonu, aby jim rybník vypálil v jižních Čechách žijící původem Etiopan Mulugeta Serbessa. Ten si nejlépe poradil se stupňovaným tempem ve druhé polovině tratě a teplým počasím a ještě dokázal v posledních kilometrech nasadit nastupující hvězdě Petrovi Pechkovi. ČLÁNEK BUDE PRŮBĚŽNĚ AKTUALIZOVÁN

Pražský maraton podle očekávání vyhrál Keňan Patrick Ivuti a udělal velkou radost pořadatelům, když o více než minutu vylepšil rekord závodu: nově zní 2:07:48, což je nerychlejší maraton, který se kdy běžel na území České republiky. „Vítězství a času jen dvě sekundy za mým nejlepším osobním výkonem si cením o to více, že šlo o těžký závod. Trať patří totiž mezi náročné, s mnoha zatáčkami a úseky s dlažebními kostkami,“ řekl vítěz závodu v cíli.

Keňané obsadili první tři místa, prvním běžcem bílé pleti byl čtvrtý Ukrajinec Mykola Antonenko. V soutěži žen zvítězila Ruska Olga Gloková v čase 2:28:27.

Pozornost české běžecké veřejnosti se ale stáčela na souboj o domácí maratonský titul. Před startem byly sázky na veterána Róberta Štefka a mladíčka Petra Pechka vyrovnané. Závod ale nejlépe sedl jihočeskému lékaři Mulugetovi Serbessovi, se kterým Pechek dlouho držel krok, ale na závěrečný finiš již neměl sil. Čas nového mistra – 2:27:16.

„Kluci se možná báli dnešního tepla, kvůli tomu taktizovali a doplatili na to. Já jsem si před závodem nevěřil ani na páté místo (v domácím mistrovství),“ řekl Mulugeta Serbessa. „Ve srovnání s elitními běžci jsem já vlastně neběžec. Od rána do večera pracuju, včera jsem měl službu do deseti hodin.“

Pechek doběhl do cíle na Staroměstském náměstí v čase 2:27:53, třetí běhající trenér AK Kroměříž Róbert Štefko bral bronz za 2:28:02.

„Čekal jsem, že dnešní počasí může sednout Mulugetovi, on má velmi spolehlivé výkony. Já bych potřeboval, aby bylo tak deset stupňů… Navíc jsem ráno skoro necítil nohy,“ řekl v cíli loňský mistr, očividně zklamaný ze svého výkonu.

Petr Pechek, který splnil úkol porazit běhající legendu a přesto našel přemožitele v osobě dalšího veterána běhajícího „pro radost“, nebyl nedělním výsledkem zklamán. „Se Serbessou jsem běžel až do 40. kilometru, kde mi nastoupil. Nenašel jsem v ten moment dostatek sil, abych na to zareagoval a do cíle jsem doběhl jen silou vůle. Přesto jsem se svým výkonem velmi spokojen.“

V ženách si z Prahy odváží titul Ivana Martincová za čas 2:55:31.„Jsem ohromně spokojená. Je to můj pátý mistrovský titul. Získat tento bylo velice těžké, holky za mnou mne doháněly a navíc mne od 35. kilometru chytaly křeče,“ řekla Ivana Martincová na tiskové konferenci.

Nádherný souboj až do posledních desítek metrů se odehrál mezi Lenkou Šibravovou a Janou Lelut (dříve Mosteckou). Více sil do finiše zůstalo Šibravové, svěřenkyni trenéra Jana Kervitcera. Její výsledek 2:56:24 měrou vrchovatou překonal cíl pro závod běžet pod tři hodiny. Šibravová startovala ve svém prvním maratonu.

„Nejsem vůbec zklamaná, že mne Lenka před cílem předstihla. Pro mne to byl druhý maraton a ten první jsem běžela čtyři minuty přes tři hodiny. Dneska jsem chtěla jít pod tři hodiny a to se povedlo,“ řekla drobná běžkyně PSK Olymp Praha.

Závod byl rekordní i počtem účastníků – přihlásilo se do něj 6022 běžců, z toho 840 ve firemních bězích. Včetně doprovodných nezávodních akcí se do ulic Prahy vydalo na dvanáct tisíc lidí.

V davu běžců jsme kromě favoritů sledovali i dvojici běžců známých pravidelným návštěvníkům serverů behej.com a behy.cz. Byli to dva prvomaratonci s rozdílnými ambicemi – Jarda Martínek se snažil okorunovat svou premiéru časem hluboko pod tříhodinovou hranici, Pepa Nevoral měl ambice nižší, chtěl 42kilometrovou trať dokončit v pohodě a zdraví.

Jarda zaběhl skvěle a dokonce se dostal pod hranici 2:50 časem 2:48:59 (jeho osobní čas 2:48:53), Pepa si do svého maratonského deníčku zapíše osobní maximum 4:19:46.


ZÁZNAM ČESKÉ TELEVIZE

ONLINE VÝSLEDKY

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY (NEOFICIÁLNÍ)

FOTOGALERIE

BĚŽECKÉ TABULKY (VÝSLEDKY Z NEDĚLNÍHO MARATONU POSTUPNĚ PŘIDÁVÁME)

PODROBNOSTI O ZÁVODĚ V TERMÍNOVCE

TISKOVÁ ZPRÁVA PRAGUE INTERNATIONAL MARATHON

Komentáře (Celkem 30)

Nalezené položky: 31 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední

administrator 03.04.2010 13:32:54

Dva čeští favorité bojovali v neděli při Volkswagen Maratonu Praha o domácí titul v maratonu, aby jim rybník vypálil v jižních Čechách žijící původem Etiopan Mulugeta Serbessa. Ten si nejlépe poradil se stupňovaným tempem ve druhé polovině tratě a teplým počasím a ještě dokázal v posledních kilometrech nasadit nastupující hvězdě Petrovi Pechkovi. ČLÁNEK BUDE PRŮBĚŽNĚ AKTUALIZOVÁN


Odkaz na článek
Nalezené položky: 31 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.