Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Závislost na běhání: Jak ji budeme nazývat?

Závislost na běhání: Jak ji budeme nazývat?
foto: Zdeněk Krchák

Milan Kůtek | 24.05.2009 | přečteno: 15836×

Jste pravidelnými běžci a hrdě se k tomu hlásíte? Je pro vás běh drogou a vy svou závislost na běhání rádi přiznáváte? Pak jste si také možná všimli toho, že pro tuto závislost zatím nemáme jednotný název, nějaké ustálené jednoslovné označení. Pokusme se tedy společně název pro běžeckou závislost najít a tím ho uvést v běžecký život!

Nejlepší formou pro tuto dějinnou událost „stvoření názvu“ je podle mého názoru anketa umístěná u článku. V ní je možno svým hlasem podpořit jeden z předložených návrhů (pro jistotu jsem je trochu okomentoval, aby proces výběru nebyl tak nudný). Hledaný nový výraz – tedy novotvar, odborně neologismus – však nemusí vzejít pouze z pěti uvedených návrhů, neboť k nim můžete přidat i svůj vlastní. Stačí jen zvolit možnost „jiný návrh“ a poté napsat vámi navrhovaný výraz do komentářů. Třeba bude právě ten váš nakonec nejúspěšnější!

1. Běhomanie
Podle mě jediný přijatelný výraz s českým základem slova (běžismus, běhánísmus, běhoholismus či běherství jsou opravdu nestravitelné). A jak budou znít označení pro běžeckého „závisláka“ a „závislačku“? Běhoman je výstižné a jasné, běhomanka by však mohla být omylem považována za Rumcajsovu vytrvaleckou partnerku.

2. Runmanie
Je to sice to samé, ale anglická verze zní hned mnohem odborněji a přidává tím automaticky všem běžcům spoustu naběhaných kilometrů a běžeckých zkušeností …Vzniklý výraz runman (podle „vzoru“ pyroman) v sobě obsahuje jak závislého běžce-maniaka, tak i normálního běhajícího muže, takže spokojeni by mohli být všichni. Kromě žen, protože možné záměně s Mankou se nelze vyhnout a runmanka zní navíc skoro jako barmanka.

3. Runismus
Tak jako každý jiný -ismus pěkně vystihuje jednoznačné zaměření na něco, v našem případě na běh. Runista a runistka zní – ovšem pouze při správné (tj.krátké) výslovnosti anglického základu slova – docela dobře a zajímavě. Stačí však málo, a výsledkem může být ránista, o němž navíc nevíme, zda tak dobře rány rozdává nebo tak brzy ráno vstává. No a budeme-li dokonce vyslovovat celé slovo runista česky, proměníme se nečekaně z běžců ve znalce run, tajemných znaků prastaré abecedy …

4. Runholismus
Vyjadřuje otevřeně to, za co se nestydíme, ba naopak: běhání se věnujeme celou svou bytostí. Obzvláště anglická podoba slova – runholism – by zněla opravdu vědecky. Méně vědecké by nám ale zřejmě připadalo české označení runholik (při prodloužené výslovnosti se vkrádají Holík či pikolík) a runholička (taky vás napadla běhající kadeřnice?).

5.Runnerství
Gamblerovi hrozí, že ve volném čase prohraje vše, co má, na hracím automatu. To se bláznům, kteří ve volném čase pořád někde pobíhají, stát rozhodně nemůže. Runner je pro Angličany „pouhý“ běžec, my Češi bychom ale věděli, že to je ve skutečnosti běžec závislý. Runnerka zní bohužel skoro jako nadávka a kdybych věděl, co udělat, aby nás nenapadala veverka, udělal bych to!

Závěrem inspirace pro ty z vás, kteří nemají angličtinu v lásce, a upřednostnili by spíše výraz německo-český. Co kdyby to byl laufismus, nebo laufmanie, případně läufholismus?
V každém případě a pro všechny: pokud se vám nápad najít nový název běžecké závislosti líbí, řekněte o něm dalším a pomozte tak zvýšit povědomí o této anketě. Společně přece hledáme běžecký novotvar, tedy jakýsi „užitečný nádor“, který se nezvratně šíří …

Komentáře (Celkem 33)

Nalezené položky: 34 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
avatar

Milan Kůtek muž 26.05.2009 19:36:07

>> Schestauber, 26. 5. 2009 10:08:44

Díky za tvé návrhy, které se drží zaměření ankety, tak jsem si komentáře představoval. Líbí se mi ten běhofanatismus. Ahoj Milan

avatar

Bonaventura muž 27.05.2009 10:13:15

A co takhle od řeckého trechein? Trechomanie?
Sice nikdo neví zprvu, co to je, ale ruku na srdce, věděli byste jen tak, co je to „klaustrofobie“?

avatar

Slavkov u B.

Celkem 2724 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:54:21 (2010)
půlmaraton: 2:07:00

Majka1 žena 01.06.2009 10:48:47

>> lassie, 26. 5. 2009 12:37:42

cha cha… tak to já jsem zatím coura

Motto: Bože, dej mi víc trpělivosti, ale prosím tě hned!

administrator 03.04.2010 13:32:55

Jste pravidelnými běžci a hrdě se k tomu hlásíte? Je pro vás běh drogou a vy svou závislost na běhání rádi přiznáváte? Pak jste si také možná všimli toho, že pro tuto závislost zatím nemáme jednotný název, nějaké ustálené jednoslovné označení. Pokusme se tedy společně název pro běžeckou závislost najít a tím ho uvést v běžecký život!


Odkaz na článek
Nalezené položky: 34 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.