Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Běh na Lysou horu: Vítězný návrat Pichrtové

Běh na Lysou horu: Vítězný návrat Pichrtové
foto: archív behej.com

Ivo Domanský | 31.05.2009 | přečteno: 5037×

Ve své pětileté historii byl Horský běh na Lysou horu dvakrát mistrovstvím republiky v běhu do vrchu a jednou kvalifikací na mistrovství Evropy. S účastí pravidelně přes dvě stě dospělých běžců patří k největším běhům do vrchu v České republice a znalci této disciplíny vám potvrdí, že také k nejnáročnějším. Atraktivitu akce měla i letos ještě zvýšit skvělá česká vytrvalkyně Anna Pichrtová.

V sobotu ráno plakali bohové deště nad Beskydami. Z nebes se lily proudy vody a zaručeným návodem, jak nevystrčit do nečasu ani nos, byl pohled kamery z vrcholu nejvyšší hory Beskyd. Teplota jeden a půl stupně, dvoucentimetrová vrstva čerstvého sněhu a vše korunoval sněhulák, postavený v objektu meteorologické stanice.

„Měli jsme přihlášených skoro dvě stě padesát borců, tak jsem zvědav, kolik jich v tomto počasí přijede,“ říkal se starostí v hlase ředitel závodu Libor Bednarz, zatímco jeho spolupracovníci v pláštěnkách a holinkách rozvěšovali panely partnerů, připravovali prezentaci a preventivně odvolali atrakci – skákací hrad – který měl být jejich příspěvkem k pondělnímu Mezinárodnímu dni dětí.

S blížící se hodinou startu naštěstí déšť ustával a úměrně tomu rostl příliv běžců u prezentace. Významný podíl na tom, že přes hrozby počasí byla znovu překonána hranice dvou set startujících, měli tentokrát početní běžci z Polska, kteří zde měli jednu ze svých kvalifikací na letošní ME v Telfesu. Šéf polských vrchařů Andrzej Puchacz moc spokojený nebyl, jejich nejlepší prý dávají přednost atraktivním startům za peníze.

Ovšem největší zájem se soustředil na první letošní domácí start závodnice s číslem jedna, dvojnásobné mistryně Evropy z let 2004 a 2006 a mistryně světa z roku 2007 Anny Pichrtové. Ta přiletěla před týdnem po několikaměsíčním přípravném období v coloradském Boulderu do Anglie a odtud následoval minulý čtvrtek přelet do Prahy. Na první pohled v naprosté psychické pohodě, pěkně opálená jarním sluncem, ale velmi opatrná, co se týče prognóz pro letošní hlavní sezónu.

„Nečekejte ode mne zázraky, občas ještě něco pobolívá, tak to dnes poběžím hodně opatrně,“  shrnula Pichrtová stručně před startem. V závodě žen stály kromě ní na startu ještě další členky reprezentačního týmu vrchařek Iva Milesová a Helena Poborská, dále druhá žena českých maratonských tabulek Michaela Mertová a bývalá česká reprezentatnka a úřadující rekordmanka na 3000m překážek Michaela Mannová, která se po vážných zraněních krůček za krůčkem vrací do atletiky.

Na někdejší soupeřky a kamarádky se přišla podívat rekonvalescentka Pavla Schorná Matyášová. S kolenem v ortéze uvažu­je, že už brzy začně běhat. Z české mužské špičky dorazili pouze Pavel Brýdl a Ondřej Horák, s týmem Iscarexu přijel také vítěz loňského vrchařského poháru Michal Horáček.

Závod začal přesně podle časového rozpisu v 11 hodin a bylo jasné, že mužský traťový rekord triatleta Filipa Ospalého z roku 2006 (45:19) za panujících povětrnostních podmínek odolá. Proti rychlým časům hovořily především mokré klouzavé kameny před cílem a rozměklý terén v lesních úsecích. Déšť sice milosrdně ustal, ale nad hranicí 1000 metrů nad mořem doprovázela běžce hustá mlha a teplota na vrcholu se vyšplhala v poledne sotva tři dílky nad bod mrazu.

Z mlhy se jako první vynořil běžec s číslem 200, slovenský orienťák a vytrvalec Lukáš Barták. „On je fakt dobrý, znám ho z loňského Dolomitenmanna,“ hod­notil soupeře druhý v cíli Pavel Brýdl, který s Bartákem prohrál o 11 vteřin. Třetí Ondřej Horák skončil na bronzové pozici možná pouze proto, že začal příliš opatrně.

„Já jsem původně nechtěl vůbec běžet, rozhodl jsem se na poslední chvíli. Proto jsem začal opatrně, mám málo natrénováno,“ vysvětloval Ondra, absolutní vítěz předloňské Lysé hory, kterému tato trať maximálně vyhovuje.  Na šesté pozici finišoval první veterán, slovenský vrchařský exreprezentant Ľuboš Kováčik a za druhým veteránem Alešem Stránským se už objevila drobná postava Aničky Pichrtové. Obsadila celkově desáté místo a za vlastním traťovým rekordem zaostala o půl druhé minuty.

V cíli zcela svěží přiznala, že to dnes „tak trochu flákala“. „Chci si letos naplno užít vrchařskou sezónu, i když přesný plán dosud nemám, rozhodující bude, co řekne tělíčko. Asi požádám o volnou katru na ME v Telfesu, ale nevylučuji, že si tréninkově zaběhnu i na Ještěd. Další závod mne čeká už za týden, bude to horský dálkový běh zařazený do seriálu Sky Running Valmalenco – Valposchiavo. Na červen a červenec plánuji samozřejmě další starty v horách.“

S minutovou ztrátou na Pichrtovou doběhla na vrchol královny Beskyd druhá žena Iva Milesová a její čas je na začátek sezóny velmi nadějný. Iva se již evidentně vyrovnala s loňským psychicky náročným rokem a je připravena pomoci národnímu týmu dobýt zpět ztracené pozice hlavně díky své obrovské bojovnosti. Na evropskou kvalifikaci za tři týdny přijede zřejmě kromě Milesové také Irena Šádková. Čtyřicetiletá kopřivnická učitelka obsadila v ženách celkově třetí místo a za ní s odstupy dobíhaly Mertová, Poborská a Mannová.

Pořadatelé z X – AIR Ostrava připravili i letos organizačně velmi náročný závod (věřili byste, že třeba s povolením výjezdu doprovodných vozidel na vrchol Lysé hory musí souhlasit ministerstvo životního prostředí a osobně jej podepsat premiér?) po všech stránkách kvalitně a pravděpodobně požádají o přidělení vrchařského mistrovství na příští rok.

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Liberec

Celkem 150 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:33:13 (2004)
půlmaraton: 1:11:31 (2004)

Xixao muž 31.05.2009 18:38:24

Drobna chybka se vloudila , Slovak Bartak neni Lubos ale Lukas.

Motto: "Why should I practice running slow? I already know how to run slow. I want to learn to run fast. Everyone said, 'Emil, you are a fool!' But when I first won the European Championship, they said: 'Emil, you are a genius!'"
avatar

Ivo Domanský 31.05.2009 22:22:03

>> Xixao, 31. 5. 2009 18:38:24

S omluvou Lukášovi opraveno.

administrator 03.04.2010 13:32:56

Ve své pětileté historii byl Horský běh na Lysou horu dvakrát mistrovstvím republiky v běhu do vrchu a jednou kvalifikací na mistrovství Evropy. S účastí pravidelně přes dvě stě dospělých běžců patří k největším běhům do vrchu v České republice a znalci této disciplíny vám potvrdí, že také k nejnáročnějším. Atraktivitu akce měla i letos ještě zvýšit skvělá česká vytrvalkyně Anna Pichrtová.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.