Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Kdy je nejlepší čas na sport?

Kdy je nejlepší čas na sport?
foto: Zdeněk Krchák

Karolína Pilařová | 05.06.2009 | přečteno: 13681×

Ptáte se někdy sami sebe, zda je lepší jít sportovat ráno nebo večer? Kdy by pro vaše tělo bylo nejlepší vyběhnout ven nebo zajít do posilovny? Zda vstávat ráno s rozbřeskem, abyste si mohli svoji tréninkovou dávku odkroutit před prací, nebo utíkat hned po návratu z práce do parku? Pak vězte, že touto otázkou se nezabýváte jen vy.

Výzkumů na toto téma byla totiž provedena celá řada. Jejich výsledky si však často protiřečí… Pojďme se nyní podívat na fakta, na nichž se shodují.

Začněme obecně. Všichni lidé spí a budí se v každodenních cyklech, které regulují jejich tělesnou teplotu, krevní tlak, metabolismus, bystrost i další fyziologické funkce. Obecně tento rytmus odpovídá čtyřiadvaceti hodinám. Výzkum Univerzity of North Texas v Dentonu zjistil, že přestože jsou tyto cykly vrozené, lze je přenastavit dle našeho obvyklého chování. Tedy pokud budete vstávat, jíst i trénovat pravidelně v určitý čas, můžete si upravit svůj rytmus.

Výzkum rovněž vypátral, že pokud sportovci pravidelně trénují ráno, budou se při večerní sportovní dávce cítit podstatně hůř (slabší a pomalejší) než za brzkého rozbřesku a naopak. Tento fakt je obzvláště důležitý, pokud trénujete na speciální akci. Pak totiž sportujte v hodinách odpovídajících průběhu akce. Jinak byste mohli být svým výkonem nemile překvapeni!

Jistě znáte rozdělení na ranní ptáky, kteří klimbají už u večerních zpráv, a noční sovy, které abyste v deset ráno tahali z postele heverem. Ano, každý se někam řadíme. A proto budiž překvapením, že většina výzkumů popírá řeč vlastního těla o připravenosti trénovat a radí nechat trénink na pozdní odpoledne. Ideální je obout si sportovní botky mezi čtvrtou a pátou hodinou odpoledne, kdy tělesná teplota dosahuje maxima (nejnižší je vždy těsně před probuzením).

A teď již nechme mluvit čísla: anaerobní výkonnost (sprinty atd.) je odpoledne lepší o 5% než ráno a vytrvalost dosahuje odpoledne lepších výsledků o zhruba 4%. Silové tréninky je pak nejlepší zařadit kolem poledne či v brzkých odpoledních hodinách. Odpoledne se také odehrává podstatně méně zranění než ráno. Zde však již mluví zdravý rozum – jste totiž ostražitější, čilejší, máte vysokou tělesnou teplotu i zahřáté a flexibilní svaly.

Výzkumy a zkušenosti rovněž podporují skutečnost, že pravidelné cvičení zlepšuje kvalitu spánku (který zároveň představuje důležitou formu regenerace). Zde je vhodné podotknout, že doba tréninku se na spánku nepodepisuje! Je velmi individuální, zda se vám bude chtít po cvičení spát nebo naopak. Někoho večerní cvičení nakopne, že nemůže dlouho ani zamhouřit oko, jiní jsou zase za půl hodiny zralí na postel.

Bohužel ne všichni můžeme jít běhat, kdy se nám zlíbí. Povinnosti v práci i doma velí jinak. Přesto nezoufejte, jak již bylo řečeno, cyklus lze přenastavit. Již za měsíc budete adaptováni na nový časový režim. A hlavně nezapomínejte, že nejdůležitější je trénovat stejný den ve stejnou dobu. Zažitý čas totiž prohlubuje pravidelnost i lepší výsledky.

Komentáře (Celkem 6)

Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Štěpánovice

Celkem 11490 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:13 (2011)
půlmaraton: 1:39:49 (2010)
maraton: 3:43:18 (2007)

VanaXXL muž 05.06.2009 09:21:22

Spaní po výkonu – to hodně záleží na tom, jak moc se člověk honí. Po intenzivním tréningu jsem potřeboval cca 3 hodiny, po nějaké brutalitě (např. MSM 2007)9 hodin. Normální běhání na mě žádný vliv nemá.

Motto: Life is too short to remove USB safely
avatar

Celkem 6856 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:47:59 (2007)
půlmaraton: 1:46:39 (2010)
maraton: 3:53:44 (2012)

ipeterka muž 05.06.2009 10:06:00

Testováním jsem vyzkoušel, že pro mě je příjemnější večerní než ranní běhání. Ráno jsem byl vždycky ztuhlý a protahováním ani běháním jsem to dostatečně nerozhýbal. Navíc jsem chodil běhat před snídaní. Večer jsem schopen jít běhat v čase mezi sedmou a desátou a zpravidla si to dobře užiju (až na ty minihmyzáky, kteří se v létě rojí kolem řeky … ).

avatar

Praha

Celkem 4475 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:49 (2010)
půlmaraton: 1:36:11 (2009)
maraton: 3:32:58 (2009)

Forest Gump muž 05.06.2009 11:28:36

Muzu behat jenom rano, dopoledne.
To se mi bezi dobre, ale odpoledne, vecer me kdycky zacne palit vnejsi strana leveho litka.
Nevite o co jde? Lekari zatim ne…

avatar

Praha 4 - Modřany

Celkem 1512 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:07 (2009)
půlmaraton: 1:47:50 (2009)

drakor muž 05.06.2009 12:31:04

Pokud chci dodržet tréninkový plán, tak musím běhat dost často brzo ráno před prací. Po práci se na mě sesypou děti a ty odbývat nemohu. V úterý a někdy o víkendu se poštěstí běhat i v jinou dobu.
Běžný člověk si na koníčka musí nejdříve vydělat, o tom kdy je nejlepší běhat mohou polemizovat leda tak profíci nebo studenti.

Motto: „Když se nejvíc chce, tak to nejmíň jde.“ [i]Johann Wolfgang von Goethe[/i]
avatar

Celkem 14748,98 km
Minulý měsíc 0 km

pavlicek muž 22.06.2009 09:01:24

Běhám jak ráno, tak večer( v pracovní dny). Večer jsem unavenější a nedokáži ze sebe dostat takové výkony jako po ránu ( i když se snažím). Takže se asi vymykám výzkumu. Po ránu běhám o víkendech, tak hodinu po probuzení. Je to jeden z nejlepších zážitků co znám. Možná to není dle Vašich výzkumů nejlepší, ale já cítím opak a jelikož již jsem starší pán, nebudu svůj rituál měnit :-) . Těch kladných stránek, co pohyb poskytuje, je v převaze nad řešením rovnice ráno či večer. Myslím, že pokud člověk běhá pro opojný zážitek z pohybu, měl by ho umocnit i radou svého těla a netrápit ho v nevhodnou chvíli. 5% mi za to nestojí.
Pozn. samozřejmě, že respektuji, že se mnoho lidem ráno nechce, popřípadě běhá hůře. To ovšem neznamená, že běhání po ránu je horší. Vypovídá to pouze o tom, že nejsme všichni(naštěs­tí)stejní.
 Ahoj

avatar

deroli muž 01.07.2009 10:48:03

Velmi sympatická slečna na fotografii? Neznáte ji někdo? Dík.

administrator 03.04.2010 13:32:56

Ptáte se někdy sami sebe, zda je lepší jít sportovat ráno nebo večer? Kdy by pro vaše tělo bylo nejlepší vyběhnout ven nebo zajít do posilovny? Zda vstávat ráno s rozbřeskem, abyste si mohli svoji tréninkovou dávku odkroutit před prací, nebo utíkat hned po návratu z práce do parku? Pak vězte, že touto otázkou se nezabýváte jen vy.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.