Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Na Schneebergu si hrábnete na krásné dno

Na Schneebergu si hrábnete na krásné dno
foto: Vladislav Podracký

Vladislav Podracký | 03.07.2009 | přečteno: 5401×

Už 11. července odstartuje jubilejní desátý ročník Fichtelgebirgsma­rathonu v německém Wunsiedelu. Závod, který bez problémů snese přívlastek horský, je jednou z nejzajímavějších akcí, která v těchto dnech probíhá poblíž českých hranic. V termínovce najdete odkaz jak na maraton, tak na půlmaraton. A nenechte se prosím zmást idylickým obrázkem s klidnou hladinou místního jezera. Nadlouho to bude jediná rovina, kterou spatříte.

Město Wunsiedel je vzdálené pouhých 35 kilometrů od Chebu a nachází se v nádherné krajině Smrčin (Fichtelgebirge). A právě Smrčiny byly na počátku myšlenky. „Ten nápad se zrodil někdy koncem 90. let a hlavním cílem bylo nějak zviditelnit zdejší oblast,“ vzpomíná na začátky závodu jeho organizátor Jürgen Schelter.

Smrčiny totiž patří mezi nejkrásnější části severobavorské Horní Falce, ale pro širší veřejnost jsou paradoxně téměř neznámé. Pro Čechy přitom může být zajímavý už jen fakt, že právě zde najdou pramen řeky Ohře, který rozhodně stojí za podívání.

„Zároveň jsme ale chtěli, aby závodníci nemuseli běhat nějaký okruh, ale hledali jsme nějakou trasu z bodu A do bodu B,“ vysvětluje Schelter.  Od myšlenky k realizaci nebylo daleko a tak už v roce 1999 odstartoval první ročník závodu. Vedl z Weissenstadtu do města Marktredwitz. Na startu tehdy stálo 113 závodníků mezi kterými nechyběl ani zástupce českých sportovců Václav Krejsa, který dodnes nevynechal jediný ročník Fichtelgebirgsma­rathonu.

Už první ročník ukázal, že nejde o závod pro žádná ořezávátka. Převýšení na trati je nějakých 800 metrů a běžci při něm musí zdolat nejvyšší vrchol Smrčin, horu Schneeberg. Cestou na ni si skutečně hrábnou na dno, ale díky okolní přírodě je to dno opravu krásné a navíc poměrně vysoko. Vrchol Schneebergu je totiž 1050 metrů nad mořem. Ambice na lámání osobních rekordů tak musí závodníci nechat doma.

„Proti závodům v ploché krajině musí běžci počítat, podle výkonnosti, s rozdílem mezi deseti až dvaceti minutami,“ potvrzuje Schelter s tím, že tomu odpovídají i rekordy závodu které v mužské kategorii dosud neklesly pod 2:38 a u žen pod 3:20.

Po dvou letech se změnila trasa závodu, který dnes míří do cíle ve městě Wunsiedel, kde se také nachází úvodní prezentace a odkud jsou účastníci maratonu i půlmaratonu rozváženi na start.

Samotný závod se pak z 80 procent odehrává na zpevněných lesních cestách, které jsou, jak už bývá v Německu zvykem, výrazně kvalitnější než stejný typ cest u nás. Startuje se na březích jezera Weissensee a vůbec největší nářez pak čeká účastníky maratonského závodu už na čtvrtém kilometru. Ten leží ve výšce nějakých 610 metrů nad mořem a odtud se musí během následujících šesti kilometrů trasy vyškrábat až na vrchol zmíněného Schneebergu.

Na 21. kilometru se k nim pak u městečka Tröstau připojí také účastníci půlmaratonu, společně absolvují další výběh, tentokrát na vrchol hory Kösseine, který je už jen ve výši „pouhých“  939 metrů nad mořem a pak už je čeká jen zbývajících 15 kilometrů zvlněným a především krásným prostředím Smrčin až na Fichtelgebirgssta­dion ve Wusiedelu.

Cestou na účastníky čekají samozřejmě čtyři občerstvovací stanice a v cíli pak bohaté zásobení vitamíny, tekutinami a vším, co může běžec na konci maratonu potřebovat. To vše pak ocení ještě více, když si představí, že celý podnik vlastně organizují čtyři lidi, kteří pravidelně dokáží zmobilizovat přibližně stovku dalších nadšenců z řad místních hasičů i dobrovolníků na pomoc.

Podobný popis závodu je, včetně výškového profilu a snímků z trati, dostupný na internetových stránkách pořadatele.  Stránky jsou však pouze v německém jazyce. Ačkoliv i letos na startu nejdeme celou řadu českých účastníků, proti těm domácím jsou zatím ve výrazné menšině.

Přihlášení je možné ještě v těchto dnech, startovné se však již vyšplhalo na nejvyšší možnou cenu, a to je 44 euro za maraton, respektive 34 euro za půlmaraton. Za to ovšem dostanete na památku funkční tričko s logem závodu a pamětní list s dosaženým časem. Na ty nejlepší pak samozřejmě čekají poháry a další ceny. Přihlášení na startu již není možné.