Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Vrchařský poločas

Vrchařský poločas
foto: archív

Ivo Domanský | 07.08.2009 | přečteno: 2484×

Letní běžeckou sezónu si už několik let nelze představit bez závodů do vrchu. Po různých peripetiích se vrchaři konečně dočkali jak oficiálního mistrovství Evropy (od roku 2002), tak od letošního roku svého prvního „opravdového“ MS. Běh do vrchu proniká do dalších regionů, v Evropě je to například Norsko a balkánské země, mimo Evropu především Střední a Jižní Amerika. 

Stále častěji se na startu tradičních vrchařských závodů v Alpách objevují keňští a etiopští profesionálové.Jak to, že teprve nyní? Vždyť Afričané patří doslova k inventáři běhů v Evropě nejméně 20 let? Odpověď není tak složitá. Světovou ekonomickou krizi berou západní země smrtelně vážně a začaly šetřit, kde se dá. Ubylo proto závodů, kam dosud zvali Keňany nebo Etiopany téměř po desítkách. A jelikož afričtí krajánci musí svým manažerům vydělávat krize, nekrize, začali se ohlížet po nových teritoriích.

Běhy do vrchu byly donedávna mimo pozornost agentur, zabývajících se dovozem a programem afrických běžců, neboť objem finančních cen na nich zdaleka nedosahoval výše prémií a bonusů na evropských maratonech a silničních bězích. Nedosahuje jí ostatně ani nyní, leč „malé ryby také ryby“.

Právě v těchto dnech se nacházíme uprostřed hlavní sezóny běhů do vrchu. V sobotu se uskuteční na domácí scéně mistrovství republiky (na silniční trati Janské Lázně – Černá hora s parametry 8600 m/650 m stoupání), kde obhajuje loňský titul slávista Jan Havlíček. K jeho největším soupeřům by měli patřit Jan Kreisinger, Róbert Štefko, Tomáš Blaha a Martin Frei z AK Kroměříž, dále Petr Pechek z Maratonstavu Úpice a Jiří Voják (Mílaři Domažlice).

Mistrovství se ze známých běžců nezúčastní Robert Krupička, který startuje na horském maratonu Sierre – Zinal ve Švýcarsku, Roman Skalský (dal přednost běhu na Feuerkogel v rakouském Ebensee) a přihlášen není ani Pavel Brýdl.

Mezi ženami bude chybět Anna Pichrtová, která se na Sierre – Zinal pokusí o čtvrté vítězství v řadě, Iva Milesová, velmi zdatně si vedoucí ve světové vrchařské Grand Prix, jakož i zraněná loňská mistryně republiky z Lysé hory Pavla Schorná Matyášová. Příležitost k zisku medailí se tedy otvírá dalším přihlášeným běžkyním Táně Metelkové (SK Týniště), Heleně Poborské (PSK Olymp Praha), veteránkám Ivaně Sekyrové (AK Sokolov) a Ireně Šádkové (X – AIR Ostrava), na asfaltu by mohla překvapit také Marta Fenclová z AC Pardubice.

Současně s dospělými budou v Janských Lázních o mistrovské tituly bojovat junioři a juniorky. Můžeme se těšit na opětovný souboj našich nejlepších v této kategorii – kroměřížského Jakuba Bajzy (čtvrtý na nedávném ME v Telfesu) s brněnským Jiřím Homoláčem, u dívek se patrně znovu utkají osvědčené reprezentantky Kateřina Beroušková (Mílaři Domažlice) a Martina Vévodová (AK Perná).

V zahraničí bude vrchařská veřejnost pečlivě sledovat výsledky z Ebensee, které je v pořadí čtvrtým závodem Grand Prix WMRA. Z našich má nejlepší výchozí pozici 11. žena z mistrovství Evropy v Telfesu Iva Milesová, která se skvěle uvedla výborným vystoupením před 14 dny na Grintovci a dobrou formu potvrdila čtvrtým místem před týdnem v rakouském Mayrhofenu. Afričanky na Ebensee nejsou přihlášeny, kromě domácích Rakušanek je velkou nezmámou Ukrajinka Oxana Petrovová. S optimismem jemu vlastním míří do Rakouska rovněž Roman Skalský.

Do Švýcarska na Sierre – Zinal se chystá hned desítka českých vrchařů. Kromě Aničky Pichrtové a Roberta Krupičky, o nichž jsem se již zmínil, lze přední umístění očekávat od překvapení letošní běžecké sezóny, kterým nesporně je 33letá Michaela Mertová (Atletika Albrechtice), zatím druhá žena českých maratonských tabulek, která má na svém kontě několik kvalitních výkonů z poslední doby ve vrchařských soutěžích. Ze známějších běžkyň jsou dále předběžně přihlášeny Jana Klimešová, Jitka Bělohlávková a Jana Bauckmannová, z Francie dorazí Jana Lelut – Mostecká. Pichrtové se pokusí zmařit třetí vítězství v řadě dvě etiopské běžkyně, Robert Krupička musí počítat hned se čtyřmi africkými soupeři a kromě toho bude o vítězství bojovat výborná mexická dvojice Roberto Mejia – Geraldo Morales a zkušený Američan Ricky Gates.

Za týden se koná snad nejpopulárnější závod do vrchu v České republice. Pořadatelé 10. ročníku závodu Dolní Morava – Králický Sněžník očekávají více než tři stovky aktivních účastníků v hlavním závodě a lidovém běhu. V sobotu 22. srpna se nejlepší vrchaři sjedou do Jiřetína pod Jedlovou v Lužicích horách. V banku nebude nic menšího než nominace na první oficiální mistrovství světa (Campodolcino 6. září). Podle některých informací z ČAS nebudou na toto mistrovství udělovány žádné volné karty, do Itálie by se tedy mělo kvalifikovat prvních šest mužů, po čtyřech ženách a juniorech a tři juniorky.

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Nový Vestec

maraton: 3:06:31 (2005)

sam muž 11.08.2009 08:32:48

Ivo, Anka Pichrtová v neděli vyhrála Sierre-Zinal již po čtvrté v řadě. takže ne pokus o hatrick. Ten už měla od loňska.

Motto: http://skyrunning.cz

administrator 03.04.2010 13:33:00

Letní běžeckou sezónu si už několik let nelze představit bez závodů do vrchu. Po různých peripetiích se vrchaři konečně dočkali jak oficiálního mistrovství Evropy (od roku 2002), tak od letošního roku svého prvního „opravdového“ MS. Běh do vrchu proniká do dalších regionů, v Evropě je to například Norsko a balkánské země, mimo Evropu především Střední a Jižní Amerika. 


Odkaz na článek
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.