Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jesenický maraton: Běžecký extrém pro odvážlivce

Jesenický maraton: Běžecký extrém pro odvážlivce
foto: Petr Kroutil

Radek Leszczynski | 18.08.2009 | přečteno: 9372×

Novinkou v české maratonské termínovce je letos ojedinělá akce pořádaná po vzoru velkých extrémních horských maratonů. Největší moravské hory Jeseníky budou koncem srpna hostit očekávanou stovku odvážlivců, kteří se vydají přes nejvyšší vrcholy těchto hor.

Petr Kroutil z pořádajícího klubu Horské sporty CH3 bude této akci šéfovat. My jsme se ho ptali na to, co všechno chce běžcům nabídnout a jaké to vlastně v sobotu 22. srpna v Jeseníkách bude.

Petře, proč zrovna horský maraton vedoucí z Ramzové na Skřítek? Co vás k tomu vedlo?

Většina z hlavních organizátorů se k běhu dostala spíše přes lezení a vysokohorskou turistiku. Pravidelně jsme se účastnili Memoriálu Jozefa Psotky ve Vysokých Tatrách, což je běžecký závod pro horolezce vedoucí přes tři tatranská sedla a měřící více než 27 km s převýšením kolem 2500 m. Běhávalo se téměř za každého počasí a povinnou výzbrojí bývaly někdy i mačky a cepín. Poslední roky se nám ale zdálo, že se z celé akce nějak vytrácí atmosféra, která nás tam vždy táhla. Někteří z nás zkusili přeběh Nízkých Tater a přijeli nadšeni. Loni někdy v červnu několik z nás nezávisle na sobě napadla myšlenka, běžet maraton přes celé Jeseníky, tedy po trase dostatečně náročné, v atraktivním horském prostředí mimo asfalt a přitom dobře schůdné a vhodné pro běh.

Můžeš přesněji přiblížit, kdo stojí za touto akcí?

CH3 (čti „chátři" – podle tělesného stavu většiny členů, pozn. redakce) byl původně horolezecký oddíl registrovaný pod Horolezeckým svazem. Vzhledem k tomu, že se velká část členů věnovala také jiným sportovním aktivitám, a někteří odsunuli lezení zcela na okraj svých zájmů, horolezecký oddíl jsme zrušili, ale k příslušnosti mezi „chátry" jsme se stále hlásili. Proto je možné zkratku CH3 najít ve výsledkových listinách lezeckých, běžeckých i vodáckých závodů. Po odzkoušení nultého ročníku maratonu a rozhodnutí uspořádat oficiální závod, bylo nutné vytvořit organizaci, která bude oficiálně akci pořádat. Proto jsme „oprášili značku" a založili občanské sdružení Horské sporty CH3, které má v náplni organizovat běžecké a outdoorové akce pro své členy a veřejnost.

Podařilo se vám opřít se o nějakého většího sponzora, který by se stal hlavním partnerem akce?

Vzhledem k tomu, že se jedná o první ročník a řádí světová finanční krize, shání se partneři těžko. Trochu jsme mysleli na jeden pivovar, když už se potáhneme přes ten Šerák, ale náš návrh nebyl marketingovým oddělením vyslyšen. Máme více menších sponzorů, kteří zejména dodají věcné ceny. Ale přesto výraznější částkou přispělo město Šumperk.

Čím bude tento závod odlišný oproti jiným podobným běžeckým akcím?

Myslíš třeba Jungfrau maraton? No, my asi budeme mít menší účast. Taky se víc poběží z kopce. Ale nastoupáno budeme mít skoro stejně.

Očekáváte taky někoho z naší vytrvalecké běžecké špičky nebo ze zahraničí? Pozvali jste někoho takového?

Nikoho konkrétního jsme nezvali, ale uvidíme, třeba se někdo nechá zlákat.

Poběží se výhradně po přírodních nezpevněných horských cestách a chodnících nebo budou na trati i asfaltové úseky?

Asfaltu bude opravdu minimum. Asi 3 km „lesního asfaltu" z Vřesové studánky na Červenohorské sedlo, pak kilometr za Sedlem, cesta z Pradědu na Ovčárnu a posledních 500 metrů na Skřítku. Dohromady je ho kolem 10 km. Klasický hladký asfalt je jen okolo Pradědu.

To všechno bude na přesné maratonské délce?

Trať máme přeměřenou pomocí GPS, naměřenou na mapě, a započítali jsme rozdíly vzniklé stoupáním a klesáním. Takže v rámci našich možností se délce blížíme, ale certifikovanou ji nemáme.

Jistě si dáte záležet na servisu pro závodníky. Kolik bude na trati občerstvovacích stanic? Co jim na nich budete nabízet?

Ano, prozatím počítáme se čtyřmi a to na Šeráku, Červenohorském sedle, Švýcárně a Ovčárně. V případě potřeby přidáme tekutiny ještě na Pradědu a na Jelení studánce.

Nedá mi to a zeptám se. Budete po závodnících vyžadovat i nějakou povinnou výbavu na trať?

Určitě chceme, aby měli všichni mobilní telefon. A v případě, že bude špatné počasí, budeme důrazně doporučovat větrovku.

Takže bude nutné, aby běžci na trati počítali i s mnoha dalšími záludnostmi. Na co se mají připravit?

Asi nejvíce máme obavy ze seběhů v opravdu těžkém horském terénu. Nejhorší bude ten poslední, kdy na 3 km ztratí běžci asi 420 výškových metrů, protože to budou kilometry poslední, a všichni budou už hodně unaveni. Loni při zkušebním běhu ten seběh skončil čtyřmi stehy nad obočím jedné z účastnic.

A co značení trati? U takových akcí je to někdy problém a bloudí se.

Každý závodník dostane při prezentaci mapu s vyznačenou trasou a na trati budeme značit komplikovaná místa, na kterých budou také pořadatelé. K tomuto jsme se rozhodli proto, že většina trasy je vedena po turistických značkách a nechtěli jsme rozvěšovat po lese 42 km fáborků. Takže doporučujeme všem, aby se s tratí předem důkladně seznámili.

Plánujete nějaká omezení nebo krizovou variantu v případném hodně nepříznivém počasí?

Žádné nepříznivé počasí nebude (smích). Bude krásný den, teplota na hřebeni okolo dvaceti stupňů, oblačno až zataženo bez deště. Pokud by bylo počasí opravdu velmi nepříznivé, tedy velká zima a déšť, uvažovali bychom o zkrácení závodu buď z Červenohorského sedla, nebo z Ovčárny. Důvodem ke zrušení celého závodu by byly bouřky, protože ty jsou na hřebenech opravdu nebezpečné.

Jaký lze očekávat cílový čas vítěze?

Opravdu nedokážu odhadnout, protože ta trať je skutečně extrémní. Myslím si, že i ti nejlepší se s časem nedostanou pod 3 hodiny.

Kolik běžců se do dnešního dne už přihlásilo?
10. srpna jsme měli přihlášeno 92 závodníků.

Jaké ceny budou v cíli čekat na nejlepší ženu a nejlepšího muže? A co máte pro ostatní?

Máme připraveny věcné ceny od sponzorů, část nakupujeme ze startovného. Většinou půjde o sportovní potřeby. V současné době ještě tyto věci dolaďujeme.

Co všechno mohou závodníci za startovné očekávat? 

Za své peníze dostanou běžci tričko, občerstvení během závodu a po něm a taky převoz autobusem z cíle na start závodu.

A co nějaký doplňkový program?

Připravujeme hudební program a byli bychom rádi, kdyby závodníci i jejich doprovod poseděli po závodě, doplnili ztracené tekutiny a probrali s námi, co bylo dobré a co by se mělo do příštích ročníků zlepšit.

Díky za odpovědi a přejeme hodně zdaru při prvním ročníku!

Web závodu


Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Praha

Celkem 2755 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:53:45 (1987)
půlmaraton: 2:16:09 (2008)
maraton: 4:48:45 (2004)

anajpo žena 19.08.2009 08:36:32

Se zájmem jsem si přečetla tenhle článek-hrozně mě tohle lákálo měla jsem i datum přihlášení online ve svém kalendáři, je to odněkud někam, ale přiznám se, že nevím jestli bych se vešla do sedmi hodin limitu při tom převýšení a přenížení a své výkonnosti. Dovlekla bych se do cíle, o tom jsem docela přesvědčena,ale za kolik hodin to nedokážu odhadnout. Ono na těch horských stezkách člověk z kopce moc časově nezíská. Trochu mě překvapilo, že závodníci mají mít s sebou mobil. V horských oblastech to někdy bývá zbytečná zátež. Nebo je na trase všude stoprocentní signál všech operátorů? Na horách dost často bývají velké plochy bez signálu. To je jen moje zkušenost, jsem stále více turistka(i VHT) než běžkyně.

Motto: Proti narození a ani smrti není léku, v mezidobí užívej radost :)
avatar

Praha

Celkem 2755 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:53:45 (1987)
půlmaraton: 2:16:09 (2008)
maraton: 4:48:45 (2004)

anajpo žena 19.08.2009 12:29:52

>> Leszczynski, 19. 8. 2009 10:05:33

Možná příští rok!

Motto: Proti narození a ani smrti není léku, v mezidobí užívej radost :)
avatar

Celkem 631 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:29:00
maraton: 3:29:00

cagwe muž 20.08.2009 17:45:25

>> anajpo, 19. 8. 2009 12:29:52

Včera jsem si prošel Červenohorského sedlo – Ramzová. Je to fakt zajímavé, trať, a myslím si, že bych to za 7 hodin neušel. Je potřeba občas kvalitně klusnout. Momentálně na to nemám, ale budu na všechny borce, především ty od nás myslet – Dášu, Vaška, Zdendu, Jirku … Hlavně ať vás nezlobí počasí.

administrator 03.04.2010 13:33:01

Novinkou v české maratonské termínovce je letos ojedinělá akce pořádaná po vzoru velkých extrémních horských maratonů. Největší moravské hory Jeseníky budou koncem srpna hostit očekávanou stovku odvážlivců, kteří se vydají přes nejvyšší vrcholy těchto hor.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.