Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

MS v atletice: Kdo ovládne světový maraton?

MS v atletice: Kdo ovládne světový maraton?
foto: Nike

Adam Pražák | 22.08.2009 | přečteno: 9631×

MS v atletice vrcholí víkendovými maratony. Muži se vydají bojovat o medaile v sobotu 22. srpna čtvrt hodiny před polednem, ženám je vyhrazena neděle v obdobném čase, jen o půl hodiny dříve. Zkusme mezi vytrvalci najít favority na světové maratonské medaile.


Trasa maratonu pro mistrovství světa se výrazně liší od té, na níž se v září běhá jeden z nejznámějších městských maratonů světa a kde Etiopan Haile Gebrselassie vytvořil poslední světové rekordy. Závodit se bude na desetikilometrovém okruhu se startem a cílem u Brandenburské brány, přičemž při čtvrtém kole čeká běžce navrch více než dvoukilometrová smyčka, aby byla naplněna tradiční porce 42195 metrů.

MUŽI

Hledat favority v obou kategoriích není zrovna snadná práce. Na mužský závod je předběžně přihlášeno 101 maratonců z 39 zemí, přičemž chybí největší hvězdy. Gebrselassie si prý už na šampionátech zazávodil dost a chystá se koncentrovat na to, aby vylepšil vlastní světové maximum. Do Berlína tak sice přijede, ale až o měsíc později. Obdobný přístup zvolil také olympijský vítěz z Keni Samuel Wanjiru, který měl navíc v přípravě zdravotní problémy, takže si jako místo, kde by se chtěl ukázat v plné síle, vybral pozdější Chicago. Na šampionát nepřijede ani obhájce předloňského prvenství Luke Kibet, který se v nabité konkurenci nedokázal dostat do keňského týmu.

Nyní ale už k těm, kteří by běžet měli. Patrně nejznámějším jménem na soupisce je čtyřnásobný vítěz bostonského maratonu Robert Kipkoech Cheruyiot, s favorizováním jeho osoby však není radno spěchat. Letos žádný maraton neběžel (pozor, neplést s Robertem Kiprono Cheruyiotem, který byl pátý v Bostonu) a jeho kvalifikační výkon 2:07:46 je nejhorší z pětice nominovaných Keňanů. Na opačném pólu pak je Abel Kirui, který doběhl třetí v Rotterdamu a časem 2:05:04 se zařadil na šesté místo tabulek všech dob. Ve startovce nenajdeme nikoho s lepším osobákem.

Mnozí jsou však blízko. Vedle kolegů z keňské výpravy to jsou především Etiopané, sešikovaní kolem bronzového medailisty z Pekingu Tsegaye Kebedeho a čtvrtého z olympiády Deriby Mergy. 32letý Kebede byl letos druhý v Londýně ve vynikajícím osobním rekordu 2:05:20, Merga dokázal triumfovat začátkem roku v Houstonu a na jaře v Bostonu.

A zapomínat nesmíme ani na 37letého Maročana Jaouada Ghariba, který už na MS dokázal dvakrát triumfovat (2003 a 2005) a vloni v Pekingu byl druhý. Vzhledem k jeho zkušenostem není vyloučeno, že bude prvním maratoncem, který na šampionátu zkompletuje zlatý
hattrick.

ŽENY

V ženské kategorii se dlouho rozhodovalo o tom, v jaké formě a zda vůbec se v Berlíně představí světová rekordmanka Paula Radcliffová. Týden před startem maratonu zvítězila v půlmaratonu v New Yorku. Nakonec bude na startu Paula Radcliffová chybět a šance se tak otevírá pro další závodnice.

Na startu nebudou ani dvě letos papírově nejlepší běžkyně. Vládkyně letošních tabulek Irina Mikitěnková se na mistrovský závod velmi chystala a byla jedním z největších německých medailových želízek v ohni, jenže před pár dny svůj start odvolala kvůli smrti svého otce. Stejně tak diváci neuvidí Britku Maru Yamauchiovou, druhou z Londýna, která musela odříct účast na MS kvůli zranění.

V této souhře okolností stouply naděje ostatních. Silně vypadají Japonky vedené zkušenou Yoko Shibuiovou, která se při svém pět let starém vítězství právě v Berlíně dostala pod magickou hranici 2:20. Úctu vzbuzuje i její kvalifikační čas z Ósaky 2:23:42, byť s ním není v týmu maratonkyň země vycházejícího slunce nejlepší. Premiantkou z tohoto pohledu je Yoshimi Ozakiová, která byla vloni ještě o 12 vteřin rychlejší.

Velmi kvalitní pětici vysílá Etiopie. Nejlepší osobák (2:23:09) má vítězka letošního maratonu v Dubaji Bezunesh Bekeleová, nám je ale asi přeci jen o něco známější Dire Tuneová, jedna z hvězd posledních ročníků ostravské Zlaté tretry. Tuneová vloni na vítkovickém stadionu pokořila světový rekord v hodinovce a letos jen málo chybělo, aby se jí totéž povedlo na trati 20000 m. S maratonem má zkušenosti bohaté, loni vyhrála Boston a letos podlehla na téže trati jen Keňance Jebetové.

Tlak na Etiopanky je ze strany domoviny velmi silný, neboť věřte nebo ne, ale tato vytrvalecká velmoc zatím nezískala jedinou medaili v ženském maratonu.

Oproti africkým rivalkám nevypadá sestava Keňanek příliš nebezpečně. Chybí velké hvězdy jako třeba dvojnásobná mistryně světa a držitelka dvou stříbrných medailí z posledních olympiád Cathrine Nderebaová, a pětice nominovaných neoslňuje ani úspěchy na městských maratonech ani dosaženými časy. Nejlepší osobák 2:25:01 má Helena Kiropová.

Prosadit by se tak mohly i další. Mě osobně bude velmi zajímat výkon Američanky Kary Goucherové, která na posledním MS před dvěma lety získala bronz na desítce. Od té doby se začala věnovat i delším tratím, přičemž maraton běžela zatím dvakrát, v New Yorku doběhla druhá, v Bostonu skončila na třetím místě. Naposledy se prezentovala vysoce kvalitním půlmaratonem v Chicagu, kde vyhrála v čase 1:08:03. Pokud by se jí podařil útok na pódium, získala by v této disciplíně pro USA první medaili po 26 letech.

Do medailové hry budou jistě chtít promluvit i Rusky, z nichž asi nejvíce se věří zkušené Světlaně Zacharovové, a pochopitelně i Číňanky s Chunxiu Zhou, která bude navazovat na stříbro z Ósaky a bronz z pekingské olympiády. Její poslední výsledky sice o kdovíjaké formě nesvědčí, ale to může být (a pravděpodobně také bude) v Berlíně úplně jinak.

Na titulní fotografii – Kara Goucherová a Paula Radcliffová


 Startovní listina maratonu – muži

Startovní listina maratonu – ženy

 

Komentáře (Celkem 5)

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Schestauber muž 13.08.2009 09:58:27

Děkuji za pěkný článek a ještě více bych chtěl poděkovat za startovní listinu všech disciplín.
Perfektní. A poslední poděkování za Atletiku k MS.

Motto: Nic není nemožné.
avatar

Praha, Jičín

Celkem 3779 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:42:30 (2009)
půlmaraton: 1:34:41 (2011)
maraton: 3:32:34 (2009)

Sandera muž 13.08.2009 23:20:40

Skvělá upoutávka na maraton na MS.
Poznámečka – Kara Goucher byla letos v Bostonu třetí (pokud mě pamět neklame).

avatar

Ústí nad Labem

Celkem 4714,62 km
Minulý měsíc 46,9 km
10 km: 0:45:53 (2008)
půlmaraton: 1:42:24 (2008)
maraton: 3:54:51 (2004)

PetrK muž 14.08.2009 00:31:41

>> Sandera, 13. 8. 2009 23:20:40

Paměť máš dobrou :-), opravujeme.
P.Kostovič

avatar

maraton: 2:55:43 (1987)

Bering muž 21.08.2009 23:37:24

Radcliffeová maraton na MS nepoběží
http://deniksport.blesk.cz/…epobezi.html

avatar

maraton: 2:55:43 (1987)

Bering muž 22.08.2009 00:33:36

21.08. 19:24 Marocký vytrvalec Džavád Gharíb kvůli zraněni nebude v Berlíně usilovat o rekordní třetí titul mistra světa v maratonu.
http://deniksport.blesk.cz/

administrator 03.04.2010 13:33:00

MS v atletice vrcholí víkendovými maratony. Muži se vydají bojovat o medaile v sobotu 22. srpna čtvrt hodiny před polednem, ženám je vyhrazena neděle v obdobném čase, jen o půl hodiny dříve. Zkusme mezi vytrvalci najít favority na světové maratonské medaile.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.