Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

MS v atletice: Rychlé mistrovské maratony

MS v atletice: Rychlé mistrovské maratony
foto: Martin Symon

Adam Pražák | 27.08.2009 | přečteno: 4000×

Berlín je proslulý rychlými maratonskými časy. Poslední tři světové rekordy padly právě v německé metropoli. Světový šampionát tuto pověst města rychlých maratonů potvrdil, a to i přesto, že organizátoři pozměnili trať a místo velkého okruhu se běžel čtyřikrát jeden menší, vytyčený srdcem města kolem jeho nejvýznamnějších pamětihodností.

Až na dva krátké úseky si však zachoval základní charakter maratonu s tratí vedoucí širokými třídami s kvalitním asfaltem, na rovině a v blízkosti zeleně, která poskytuje čerstvý vzduch a za slunečných dní i stín.

Muži
Závod mužů se stal kořistí afrických běžeckých velmocí, přičemž prim patřil Keni, která získala jako první země v historii šampionátu první i druhé místo z jednoho závodu. Kromě toho jí připadlo jasné prvenství v maratonském Světovém poháru, v němž bodují tři nejlepší závodníci z každé země. Druhá byla Etiopie, jejíž maratonci doběhli na třetím, čtvrtém a patnáctém místě. Na stupně vítězů je pak doprovodili bronzoví Japonci.

Pro maraton panovaly v sobotu 22. srpna dobré podmínky. V době startu ukazoval teploměr u Brandenburské brány 18°C a vlhkost byla 73%, během závodu se o 3 stupně ochladilo a vlhkost se o třetinu snížila. Startovní pole bylo hned od začátku ochuzeno o několik výrazných jmen, především pak o dvojnásobného mistra světa Jaouada Ghariba, který si včas nestačil vyléčit bolavá záda. Chyběl i Daniel Rono z Keni, závodník s osobním rekordem 2:06:58 a druhý z letošního Bostonu. V tréninku si obnovil zranění kotníku.

Závod se běžel od samého počátku rychle (okolo 3 minut na kilometr), což mělo za následek postupné zeštíhlování vedoucího balíku běžců a na konci druhého z desetikilome­trových okruhů se v čele osamostatnila osmičlenná skupinka čítající sedm Afričanů a jednoho Brazilce. Společně pak proběhli půlmaratonem za 1:03:03, což byl nejrychlejší mezičas v historii šampionátu a dokonce lepší výkon, než za který se v roce 2000 bralo zlato na MS v půlmaratonu. Bylo jasné, že je v ohrožení minimálně rekord šampionátu, který časem 2:08:31 vytvořil v Berlíně nepřítomný Gharíb.

O další tři kilometry později začali mít v tomto tempu problémy Etiopané Kebede a Chimsa a Brazilec Dos Santos, nedlouho poté je následoval nepříliš zkušený Rwanďan Disi, kterého po hodině a dvaceti minutách ostrého běhu postihly křeče, a přestože se pokoušel je překonat a pokračovat, nakonec musel své snažení vzdát. V čele zbyla čtveřice složená ze tří Keňanů a Etiopana Mergy.

Když pak po 30. km začal odpadat asi nejslavnější z nich, Robert Cheruiyot, zdálo se, že o držitelích medailí je rozhodnuto. Ale nebylo. Nedlouho po proběhnutí 35. km začali zbylí Keňané Mutai s Kiruiem tlačit na pilu a Merga, který do té doby působil velmi dobrým dojmem, jejich nápor neustál a odpadl. Přišel tím nejen o naději na zlato, ale také o medaili jako takovou, protože jej za nějakou chvíli předstihl krajan Kebede, který se mezitím dostal z krize a předbíhal jednoho odpadlíka za druhým. Do boje o titul však již promluvit nemohl, ten se proměnil v keňský duel mezi Mutaiem a Kiruiem. Rozhodnutí padlo ve smyčce před náběhem do slavného bulváru Unter den Linden, kdy Kirui nastoupil a Mutai, kterého v závěru trápily žaludeční potíže, už jeho trhák nezvládl zachytit.

Stalo se, co se na této úrovni a na tak nevyzpytatelné trati, jakou maraton bezpochyby je, příliš často nestává – zvítězil závodník s nejlepším osobním rekordem ze všech startujících. Šestý muž dlouhodobých tabulek Abel Kirui navíc časem 2:06:54 překonal o minutu a 37 sekund rekord šampionátu. Nejde přitom o žádného protřelého mazáka. Svůj vůbec první maraton běžel 27letý Kirui teprve nedávno, v roce 2006 právě v Berlíně, kde mu byla svěřena role pacemakera. Poté, co odvedl svou práci, dokončil závod v čase 2:17:47. O rok později se vrátil a vylepšil svůj čas o téměř 11 minut. Už jako klasický závodník doběhl druhý za Hailem Gebrselassiem, který tu zaběhl svůj první maratonský svěťák. Druhý návrat do Berlína pro něj znamenal světový triumf.

V cíli měl na druhého Mutaie 54vteřinový náskok. Třetí doběhl Kebede (2:08:35) před dalším Etiopanem Tsegayem. Teprve na pátém místě se v cíli objevil Cheruiyot a za ním první neafrický maratonec, Sato z Japonska. Evropu nejlépe reprezentoval zkušený Španěl Martínez, který mistrovský závod dokončil na osmém místě.

Mezičasy:
5 km – Cheruiyot 15:09
10 km – Merga 30:08
15 km – Merga 44:57
20 km – Mutai 59:42
Půlmaraton – Kebede 1:03:03
25 km – Cheruiyot 1:14:38
30 km – Kirui 1:29:43
35 km – Kirui 1:44:58
40 km – Kirui 2:00:10


Ženy
Startovka ženského maratonu tak trochu dle očekávání postrádala největší hvězdu. Světová rekordmanka Paula Radcliffová z Velké Británie sice týden před mistrovským maratonem vyhrála poloviční trať v New Yorku, pak ale usoudila, že její tělo není po loňském zranění na 42kilometrovou závodní porci ještě připraveno. Pole favoritek tak bylo značně široké, zejména když v relativně slabé sestavě přijely do Berlína jinak tradičně silné Keňanky. V prognózách na přední umístění se tak nejčastěji skloňovaly Etiopanky, Američanka Goucherová a také Asiatky, zastoupené maratonskými velmocemi Japonskem a Čínou.

Ženský závod se rozjížděl o něco pozvolněji než ten mužský a ještě po 20 km čítala vedoucí skupina okolo dvou desítek běžkyň. Pak ale za to vzala českým příznivcům maratonu z PIM závodů dobře známá tempařka Julamanovová z Ruska a během osmi kilometrů zredukovala čelo na čtveřici, v níž spolu s ní byly Číňanka Xue Bai, Japonka Ozakiová a Etiopanka Mergiaová. Sama 28letá Julamanová, vítězka z Rotterdamu s osobním rekordem 2:26:30 však na své razantní zrychlení doplatila, a když se časomíra přehoupla přes dvě hodiny, začala ztrácet.

Zbyly tři závodnice na stejný počet medailí, zůstalo otázkou, jak si cenné kovy podělí. Jako první z boje o mistrovský titul odpadla po proběhnutí čtyřicátého kilometru Etiopanka Mergiaová a v konci mohla být ráda, že uhájila alespoň bronz před dotírající Číňankou Zhou. Říše středu však smutnit nemusela. Dvacetiletá Xue Bai totiž měla v závěru více sil než její o 7 let starší sokyně z Japonska Yoshimi Ozakiová a doběhla v čase 2:25:15 Číně pro historicky první maratonský titul. Japonka měla v cíli desetivteřinovou ztrátu. První Evropankou byla na šestém místě s odstupem půldruhé minuty na vítězku Marisa Barrosová z Portugalska. Světový pohár vyhrály Číňanky před Japonkami a Ruskami.

Vítězka Xue Bai není přes své mládí v maratonu žádným nováčkem. V Berlíně startovala na královské trati už po jedenácté, přičemž si premiéru odbyla coby čtrnáctiletá. Tehdy zaběhla čas 2:37:07. Její osobní maximum má hodnotu 2:23:27 a pochází z loňska, kdy obsadila druhé místo ve velerychlém závodě v Xiamenu. Přestože jí před olympiádou patřilo šesté místo ve světových tabulkách, do Pekingu nebyla na maraton nominována. Místo toho zkoušela desítku na dráze a obsadila v ní 21. příčku. Berlínský maraton byl tedy pro ni jistou satisfakcí a možným předstupněm ke splnění velkého snu – k olympijskému vítězství v roce 2012.

Mezičasy:

5 km – Nyirabarameová 17:42
10 km – Nyirabarameová 35:03
15 km – Zhou 52:10
20 km – Tuneová 1:09:47
Půlmaraton – Julamanovová 1:13:39
25 km – Julamanovová 1:27:31
30 km – Julamanovová 1:44:33
35 km – Bai 2:01:04
40 km – Megia 2:18:10


 

VÝSLEDKY – MUŽI

VÝSLEDKY – ŽENY 

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Prostějov

Celkem 4144 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:32 (2014)
půlmaraton: 1:20:46 (2012)
maraton: 3:24:10 (2008)

Fosaman muž 27.08.2009 21:23:27

Tam byl nějaký časový limit?
Ve srovnání s našimi maratony mi přijde že ve výsledcích má moc běžců DNF…

administrator 03.04.2010 13:33:01

Berlín je proslulý rychlými maratonskými časy. Poslední tři světové rekordy padly právě v německé metropoli. Světový šampionát tuto pověst města rychlých maratonů potvrdil, a to i přesto, že organizátoři pozměnili trať a místo velkého okruhu se běžel čtyřikrát jeden menší, vytyčený srdcem města kolem jeho nejvýznamnějších pamětihodností.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.