Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Tesco Grand Prix Praha: Pohled za oponu

Tesco Grand Prix Praha: Pohled za oponu
foto: Milan Arnošt

Petr Kostovič | 02.09.2009 | přečteno: 7485×

Čím více se blíží start závodu, tím více jej uvidíte pobíhat z místa na místo. Nepatří však k běžcům rozcvičujícím se před startem závodu. Tomáš Mirovský je koordinátorem závodů seriálu Prague International Marathon a jeho úkolem je zajistit hladký průběh akce. Přestože je v hodinách před startem pod velkým tlakem, úsměv z tváře mu ani v tu chvíli nemizí. Jaká bude jeho Grand Prix letos?

Již řadu let jsi součástí týmu, který organizuje seriál PIM závodů. Jak a kdy se zrodila myšlenka večerních zářijových závodů?

Zářijová desítka pro muže a pětka pro ženy byla v kalendáři našich akcí již několik let a hledali jsme možnost, jak tento závod zatraktivnit. A i když jsem se ptal ostatních pamětníků, nikdo si už nepamatuje, kdo s nápadem na večerní závod přišel – asi nějak vyplynul z diskuzí, které jsme vedli.

Inspirovali jste se v přípravě závodu zkušenostmi z jiného večerního závodu?

Určitě nějaká nepřímá inspirace byla, závody za umělého osvětlení ve světě jsou. Ale my jsme si od nápadu k realizaci prošli celou cestu sami. Pamatuji si, jak jednou večer Honza Dopita pozval několik lidí z organizačního týmu včetně mě před televizi, že je třeba vyzkoušet osvětlení z vozu České televize – jestli bude pro natáčení stačit. Že prý chvilku poběžíme za autem s připraveným osvětlením, Česká televize bude natáčet a to bude vše. Já jsem si ani nevzal běžecké věci, protože jsem počítal s tím, že dvakrát pomalu oběhneme parkoviště a pojedeme domů. Na místě jsme se hezky seřadili za auto a auto vyrazilo šíleným fofrem směr Pankrác. Tak rychle jsem snad ještě nikdy předtím neběžel. U každé křižovatky jsem doufal, že to bude stačit a pojedeme zpátky, ale auto dojelo až k magistrále, otočilo se a stejnou rychlostí se vydalo zase zpět. Nakonec z nás, v tu chvíli elitních atletů, vydržel jen jeden. Ale účel byl splněn, ukázalo se, že natáčet večerní závod se dá.

Můžou se účastníci letos těšit na nějaké novinky?

Trasa je velmi podobná té z loňského roku s tím, že v letošním roce nemůžeme z důvodu rekonstrukce běžet přes Karlův most. Tato změna ale není kompenzována vyvedením běžců mimo centrum, pouze změnami v centru Prahy. Jako v loňském roce je součástí programu i Tesco Běh pro život, poslední z pěti charitativních běhů. První čtyři proběhly v červnu v Plzni, Ostravě, Brně a Pardubicích. Trasa je v délce 3,8 km a výtěžek ze startovného je určen pro Nadační fond dětské onkologie Krtek. V rámci závodů Tesco Grand Prix proběhne tento nesoutěžní běh jako první, účastníci jej mohou využít i pro rozehřátí před pětkou nebo desítkou. A pravidelnou součástí je Barmanský běh na Staroměstském náměstí, který je letos rozšířený o semifinálový závod pro studenty hotelových škol.

Úplnou novinkou jsou virtuální smíšené týmy – soutěž pro tříčlenné týmy složené ze dvou mužů a jedné ženy nebo dvou žen a jednoho muže. Virtuální proto, že každý si běží svůj závod a výsledková listina vznikne sečtením časů všech tří členů. Vyhlášení výsledků proběhne spolu s týmy mužů a žen na Galavečeru v hotelu Hilton.

Řada účastníků se chystá odbýt si svou závodní premiéru anonymně v davu a navíc pod rouškou tmy. Co bys vzkázal těmto běžcům?

Těm, kteří poběží poprvé, můžeme nabídnout velký počet všech výkonnostních a věkových kategorií, takže se nemusí bát samoty daleko za posledními soupeři. Letos poprvé očekáváme překročení počtu 1 000 účastnic při adidas Běhu pro ženy. Určitě jim k dosažení cíle pomůže i trať v centru Prahy a diváci okolo ní.

Je řada žen, kterým je pětka málo a mluví o diskriminaci. Chtějí běžet také deset kilometrů. Neuvažujete v budoucnu o takové změně?

O otevření obou závodů uvažujeme každý rok. Zvažujeme pro a proti, ale zatím jsme změnu neudělali. Rozdělení obou závodů je pouze pro Tesco Grand Prix, ve všech ostatních závodech žádná omezení nemáme, i toto je specifikum zářijového podniku.

Jsi spíš typově „sova“ nebo „skřivan“? Když si můžeš vybrat, v kterou dobu vybíháš na trénink?

Jsem sova, ale když je důvod, nedělá mi problém být i skřivan. Když si můžu vybrat, tak mi nejvíce vyhovuje podvečer. Ale jako většina rekreačních běžců to mám tak, že nejraději vybíhám, když mám čas a nemusím se stresovat tím, že za hodinu musím být už jinde. Když taková situace nastane, tak je mi úplně jedno, je-li ráno či večer.

Zúčastnil ses někdy večerního závodu či běhu?

Běžel jsem jen jeden, hned první večerní Grand Prix se synem Vojtou, kterému jsem slíbil, že ji dáme spolu. Tenkrát byl limit 12 let a jemu bylo dvanáct a čtrnáct dnů. Běželi jsme pod hodinu a já vyřizoval cestou prostřednictvím mobilu věci spojené s organizací. Ke konci mi dost docházel dech… Takže to byl můj první a předpokládám i poslední běh na akcích, které PIM pořádá. Za závody jezdím do zahraničí, tam si je užiji jako závodník.

 


 

Tomáš Mirovský
Věk:
38
Zaměstnání: Vysoká škola tělesné výchovy a sportu PALESTRA – tajemník jednatele, člen kolegia rektora, pro PIM pracuje jako koordinátor závodu.
Rodinný stav: ženatý , tři děti – 17, 14 a 5 let.
Sporty, které rád sleduje: asi skoro všechny, teď prožívám krušné chvíle fandícího rodiče při sledování syna na šermu.
Sporty, které rád provozuje: běh, kolo, squash, tenis, fotbal, stolní tenis, in-line brusle, plavání, vodní turistika.
Sportovní výkon, jehož si cení: maraton za 4:03 hod.
Oblíbený běžec či běžkyně: Nejvíce vždycky fandím amatérům jako jsem já. Když je vidět, že právě překonali sama sebe.

Podrobné informace k závodu Tesco Grand Prix Praha naleznete na www.praguemarathon.com.


TENTO A DALŠÍ ČLÁNKY K VEČERNÍ TESCO GRAND PRIX PRAHA NAJDETE V SRPNOVÉM ČÍSLE ČASOPISU BĚHEJ. NYNÍ MÁTE VÝJIMEČNOU MOŽNOST OBJEDNAT SI UKÁZKOVÉ ČÍSLO ZDARMA.