Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Tesco Grand Prix Praha: Vystavujeme vysvědčení závodu

Tesco Grand Prix Praha: Vystavujeme vysvědčení závodu
foto: Milan Arnošt

behej.com | 14.09.2009 | přečteno: 7204×

Seriál PIM závodů má za sebou další ročník. V sobotu jej uzavřel noční závod Tesco Grand Prix Praha. Přicházíme s redakčním hodnocením závodu. Jak dopadlo ve srovnání s hlasováním čtenářů behej.com?

Expo, registrace, vydávání startovních čísel

Výborné bylo, že Expo zůstávalo otevřeno prakticky až do startu jednotlivých závodů, startovní čísla bylo možné vyzvednout ještě hodinu před startem.

Někteří běžci zaznamenali problémy kolem zaplacení, bylo jich ale méně než v minulosti. Jinak bez problémů, a to i ve špičkách, kdy se do registračního stanu nahrnulo najednou několik desítek běžců. Ač unaveni, s úsměvem na rtech předávali startovní tašky mladí pořadatelé. Na zvážení je snad jen startovní baťůžek. Již dávno neplní funkci plnohodnotného zavazadla, popruhy nelze nastavit, a tak po závodě většinou končívá v kontejnerech na odpadky. Co jej nahradit něčím obyčejnějším, praktičtějším a recyklovatelným? Zaznamenali jsme i stížnosti některých dam na ne příliš praktické „průsvitné“ tričko.

S výjimkou květnového maratonu bývají bohužel registrační stany pro nákupuchtivé běžce slabým odvarem. Letáčků na slevy už je tolik, že většinou končí v koši, partneři akcí také nenabízejí nic světoborného, pokud vůbec něco… Škoda, „sletu“ běžců by se dalo využít lépe.
Výsledky byly k dispozici na webu závodu ještě tentýž večer po závodě, SMS informace o dosaženém čase dorazily také brzy, stejně tak i e-maily s jednotlivými „split" časy.

Dáváme známku 2.

Technické zázemí

Po doběhu běžců s časem kolem 40 minut rychlá práce v úschovně zavazadel, bezproblémové vracení zálohy na čipy. Snad to tak bylo i v případě běžců pomalejších.

Výtku máme k organizaci startů jednotlivých závodů a nezávodních běhů. Co akce, to start jinde, to na přehlednosti nepřidá. Mnoho dívek čekalo na start v Celetné, aniž by jim někdo z přítomných pořadatelů řekl, že musí přeběhnout celé náměstí do Pařížské. Ano, v prospektech to stálo jasně, ale… Stačilo jen přidat cedule s názvy závodů a šipky k těm ostatním a bylo by. Případně volit barevné odlišení koridorů. Zejména pro dívky-prvozávodnice to musel být stresující úprk přes překážky do Pařížské a následné dohánění odběhnuvších kolegyň. Tedy trochu daň za snahu o neustálé vylepšování nabídky závodů, ale to se dá do příště zlepšit.

Problémem zůstává nedisciplinované řazení závodníků do startovních koridorů. Jen zázrakem pak po startu nedochází k vážnějším kolizím, když rychlejší běžci předbíhají ty pomalejší, kteří se zařadili před ně. Na zahraničních závodech bývají pořadatelé nekompromisní. Dostat se do nesprávného koridoru při maratonu v Drážďanech také výjimečně jde, ale je to hodně obtížné.

Dáváme 3.

Atmosféra

Toto bývala tradičně nejslabší stránka nejen akcí pořádaných PIMem. A znovu zdůrazňujeme, že to není vinou PIMu, ale nulové úrovně povědomí a znalostí většiny Pražanů o vytrvalostním běhu. Ať se letos stalo cokoliv, zaznamenali jsme hlavně při mužském závodě obrat o 180 stupňů. Snad opakovaný průběh naplněným Staromákem? Tradičně hvězdná Pařížská? Absence nudných dlouhých pasáží kolem nábřeží? Fakt dobré!!!

Podtržená 1.

Trať, její značení a občerstvovací stanice

Rychlá a atraktivní trať. Přebíhat mosty a mít před sebou panorama Pražského hradu je pohádkové.

Ne vinou pořadatelů, jako spíše rozmarů městských částí, které jinak deklarují absolutní podporu PIMu, trať doznala opět změn. Je to subjektivní, někdo raději běží „furt pryč“, jiný uvítá okruhovou trať s užším kontaktem s diváky podél trati na exponovaných místech… Ženy určitě nepřesvědčil start „do zdi“, tedy úzké Železné ulice. Výsledkem bylo zastavení startovního pole, což je u krátkého závodu nepříjemné faux pas.

Zlepšilo se osvětlení trati, především na Kosárkově nábřeží. Najít ale při běhu kilometrovníky bylo hodně obtížné. Co je příště zespoda nasvítit? Vždyť je jich v případě nejdelšího závodu jen deset.

Občerstvovací stanice při desetikilometrové trati se zdají být luxusní záležitostí. Byla na rovném a přehledném místě. Někteří běžci by uvítali informaci o tom, co bude na „občerstvovačce" k dispozici.

Známku zvedly hlavně atraktivní průběhy Staromákem, dáváme 1-.


Sportovní úroveň soutěžních běhů

Tradiční absence širší domácí špičky. Reprezentovali ji jen jednotlivci. To je evergreen nejen akcí PIMu. Skvělé výkony borců tmavé pleti, ti jsou však nám Čechům trochu odtažití svou anonymitou a nedostižitelností. De facto jsou to závody dva v jednom – svět a domácí. Potěšil rostoucí počet hlavně mladých českých závodnic, stejně tak starty vytrvalců-nespecialistů (Filip Ospalý a Eva Nývltová) byly oživením výsledkových listin. Co jich přitáhnout v budoucnu více? Vždyť kdo bude soupeřit s Evropou, až jednou skončí Petra Kamínková?

Známkujeme za 2.

Týmové běhy

Výborným nápadem je zařadit do programu soutěže týmů. Nabídka týmových kombinací je bohatá. Závodu to dává další náboj, zvedá lidi z kancelářských židlí a přivádí k běhu. Přece nenechám kolegy „ve štychu". I to je jedna z příčin, proč padl v případě závodu adidas Běh pro ženy historický rekord v počtu žen startujících v jednom závodě na území České republiky (a Slovenska?).

Za tento nápad dáváme podtrženou 1.

Doprovodný program

Vyznavači atmosféry hlasité, barevné a plné pohybu si v sobotu přišli na své. Výborný byl koncert dánské jazzové zpěvačky, i když s horším ozvučením. Zaujali i bubeníci kapely Tam Tam Batucada, slušně hrála kapela na konci Pařížské ulice. Na druhou stranu ti, co hledali něco nového, méně rozkřičeného, zato však užitečnějšího, opět odcházeli s nepořízenou.

My dáváme 2.

Celková známka: 1,8

Celková známka čtenářů (průměr z ankety k 14.9., 10:00): 1,6 


WEB ZÁVODU

FOTOGRAFIE ZE ZÁVODU

ONLINE VÝSLEDKY

DISKUTUJTE O ZÁVODU NA FÓRU