Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Linhart a Pichrtová posledními letošními mistry

Linhart a Pichrtová posledními letošními mistry
foto: archiv behej.com

Ivo Domanský | 31.10.2009 | přečteno: 6781×

„Ten začátek je tady úděsný,“ výstižně zhodnotila trasu Janovských kilometrů Anna Pichrtová, jedna z nejlepších vrchařek světa. I ona se postavila na start letos posledního domácího mistrovství – MČR v horském běhu v Janově nad Nisou.

Jizerské hory, zahalené do nízké oblačnosti a s horskými loukami, pokrytými od 700 m.n.m. výše jinovatkou, byly dějištěm mistrov­ství republiky v horském běhu.

Vyhlašovatelem mis­trovství je Sdružení organizátorů běžeckých závodů a konalo se letos již počtvrté v rámci Janovských kilometrů. Muži měli trať dlouhou 19 km a ženy 11 km. Horskými mistry se stali Radek Linhart (Kerda team Liberec) v čase 1:12:11 a Anna Pichrtová (X-AIR Ostrava) za 43:36.

Už od časného rána bylo v prostorné janovské sokolovně živo. Ve skupinách i jednotlivě přicházeli běžci a běžkyně od dorostenců a dorostenek po veterány nad 60 let, aby si vybrali některou z nabízených tratí. Význam závodu už dávno přerostl hranice regionu Liberecka a Jablonecka. Není proto divu, že maily i telefony organizátorů byly v posledních 14 dnech v plné permanenci. Předčasná sněhová nadílka z 15. října nadělala hodně problémů právě v této oblasti a běžci se s jejími následky v podobě polámaných větví a vyvrácených stromů setkávali na každém kroku.

„Za to, že závod proběhne v plném rozsahu, vděčíme příkladnému přístupu obce Janov a sborům dobrovolných hasičů z Janova a Lučan nad Nisou. Ti museli odstranit desítky padlých kmenů. Sníh naštěstí odtával rychleji, než jsme čekali, takže závodníci se s ním dnes setkají na trati jen výjimečně,“ líčil situaci na trati dlouholetý ředitel závodu Vratislav Zajíček.

Přesně v deset hodin dopoledne vyběhlo z fotbalového hřiště TJ Sokol Janov přibližně 150 běžců a běžkyň na jedenáctikilo­metrovou trať vedoucí členitým terénem kolem Semerinku na Bramberk, poté po silnici do Maxova a stoupáním na hřeben, po němž závodníci doběhli přes Slovanku na Severák, odkud již zbývaly necelé tři kilometry převážného klesání do cíle v Janově. Již před Severákem si vedení pojistil mistr v radiovém orientačním běhu Jakub Oma z Turnova, na druhém místě běžel Jiří Čivrný ml. (Semily), třetí Zbyněk Hanyš (Iscarex Česká Třebová) – a toto pořadí zůstalo nezměněno až do cíle.

Ostře sledovaný mistrovský závod žen a juniorek měl vysokou favoritku v mistryni světa v běhu do vrchu 2007, dvojnásobné mistryni Evropy v běhu do vrchu (2004 a 2006) a dvojnásobné mistryni světa v horském maratonu (2008 –2009) Anně Pichrtové. Ta se nejprve dlouze rozhodovala, kterou vzdálenost si zvolí, pak si s ohledem na náročný program v příštích týdnech vybrala trať kratší.

„Ten začátek je tady úděsný,“ líčila své dojmy z premiérového vystoupení na Janovských kilometrech Anka. „Všichni vyrazili jak o život, zřejmě aby byli včas u zúžení trati, které následuje po první stovce metrů. Já mám z těch tlačenic a pádů už skoro stres, tak jsem spíš hlídala, aby mne někdo nesrazil. Pořádně jsem se rozběhla až na asfaltu. Mám radost z vítězství, za ideálních podmínek by se dal překonat traťový rekord  Heleny Erbenové, ale nahoře bylo dnes hodně zima.“

Anička probíhala kontrolou na Severáku v celkovém pořadí jako patnáctá v bezpečné vzdálenosti před dvojicí Petra Kuříková – Lucie Müllerová. Jablonecká triatlonová naděje a juniorská reprezentantka v běhu do vrchu Kuříková se nelekla daleko známější vytrvalkyně libereckého Slovanu a dobře rozběhnutý závod proměnila ve vítězství v dorostenecké kategorii a celkové druhé místo mezi ženami.

Favoritem hlavního závodu mužů byl člen Kerda teamu Liberec Radek Linhart, běhající na podzim v pohodě a ve stabilně dobré formě. Na osmém kilometru s ním držel krok Martin Berka (Kozákov), s odstupem na třetím místě běžel pražský maratonec David Kunčar, čtvrté místo patřilo Michalovi Matějů (Sild team Praha) a pátý byl Dalibor Bartoš (Milíře).

Devatenáctka pokračovala za Severákem seběhem sjezdovky na silnici, po ní na Královku a přes Bedřichov se obloukem vracela na protější hřebeny nad Janovem. Zpestřením byl náročný seběh do vesnice a vytrvalost běžců prověřilo rovněž závěrečné stoupání od pošty na hřiště. Ve druhé polovině závodu už nedošlo na předních místech k žádným přesunům, pouze Linhart se dokázal od Berky oddělit a s více než minutovým náskokem zvítězit.

Příští 35. ročník v sobotu 30. října 2010 bude zároveň finálovým během pětidílného prestižního seriálu Xpower Cup, kam budou zařazeny ještě závody v Koberovech, Lomnici nad Popelkou, Jilemnici a Benešově u Semil.


KOMPLETNÍ VÝSLEDKY

PODROBNOSTI O ZÁVODU V TERMÍNOVCE

WEB ZÁVODU

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Praha

Celkem 2755 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:53:45 (1987)
půlmaraton: 2:16:09 (2008)
maraton: 4:48:45 (2004)

anajpo žena 02.11.2009 20:27:21

Díky Ivo za hezký článeček k letoáním Janovským kilometrům. Dávám plně za pravdu Anně PICHRTOVÉ, ten začátek na Bramberk je furt do kopce… Proto běhám 19km i když tam se bohužel neschovám ve křoví…můj čas letos byl hrůzostrašný, ale těch deset minut mi pořadatelé omylem přidali, potřebuji se asi spravedlnit-skutečných bylo 2:28a ne 2:38…ale fakt, že z žen mám nejvíc účastí…a ta devatenáctka je mnohem hezčí než jedenáctka-po Severáku se celkem příjemně vyběhne na Královku-nejvyšší bod trati, seběh „Smrťákem“, který kdysi nebyl upraven ve vycházkovou cestu do Bedřichova ke koupátku a pak ještě hrůzné stoupání na Maliník k Webrově boudě a po hřebeni k Hašlerově chatě a prudký sešup do Janova a od pošty kopeček pravdy do cíle. Nádhera-i když teplota vzduchu veskrze zimní.

Motto: Proti narození a ani smrti není léku, v mezidobí užívej radost :)
avatar

Nový Vestec

maraton: 3:06:31 (2005)

sam muž 13.11.2009 13:55:35

>> anajpo, 2. 11. 2009 20:27:21

Jen upřesním, že Anka neměla na mysli, že by úděsný byl kopec na Bramberk. Ten není až tak prudký ani dlouhý, ale myslela to zúžené místo krátce po startu, kde pokud člověk nesprintuje, aby tam byl mezi prvními, dost těžko může rozumně běžet.

Motto: http://skyrunning.cz

administrator 03.04.2010 13:33:05

„Ten začátek je tady úděsný,“ výstižně zhodnotila trasu Janovských kilometrů Anna Pichrtová, jedna z nejlepších vrchařek světa. I ona se postavila na start letos posledního domácího mistrovství – MČR v horském běhu v Janově nad Nisou.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.