Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Senohraby: Královské počasí a výborná účast

Senohraby: Královské počasí a výborná účast
foto: Jarmila Holasová

Ivo Domanský | 29.11.2009 | přečteno: 7628×

Téměř čtyři stovky závodníků se prezentovaly na 53. lesní běh lyžařů v Senohrabech, od minižáčků až po veterány nad 70 let. Za mimořádně příznivého počasí, které nepamatují ani ti nejstarší, zvítězili v hlavních kategoriích Jan Havlíček (ASK Slavia Praha), který zaběhl osmikilometrovou trať se součten stoupání přes 250m za 25:59 min. a objev letošního podzimu, Kamila Gregorová (SK Chotěboř), která na poloviční trať potřebovala 14:57 min.

Od časných ranních hodin bylo na Vávrově palouku na okraji Senohrab mimořádně živo -  ostatně jako vždy poslední listopadovou neděli. Tradiční termín lyžařského přespoláku láká sportovce všech odvětví, navíc byli letos organizátoři na zvýšený nával mnohem lépe připraveni. Na horách chybí sníh a to se projevilo hlavně na počtech startujících v kategorií mužů, žen a veteránů (loni sotva 140 mužů, letos 175, loni 40 žen, letos více než šedesát).

Tradiční neduh tohoto závodu, totiž dlouhé čekání před okénkem, kde se borci přihlašují, se sice vzhledem ke zvýšenému zájmu úplně odstranit nepodařilo, ale podstatně rychleji probíhalo vyhlašování vítězů všech kategorií a nejpříjemnějším překvapením bylo vyvěšení předběžných výsledků do 15 minut po doběhu poslední ženy, respektive muže.

Někteří závodníci v tomto ročním období spíše odpočívají a sbírají síly na halovou sezónu, přesto však byla konkurence v Senohrabech úc­tyhodná. Největší hádankou bylo, zda se podaří Honzovi Havlíčkovi oplatit porážku z loňského ročníku, kdy zde vyhrál na hodně podmáčené trati jeho kolega z vrchařské reprezentace Petr Pechek. Z dalších kvalitních běžců se prezentovali například Luboš Matějů (Sild team Praha) a Jaromír Odvárka (ASK Slavia Praha).

Lyžařský kros má svá specifika, snad nejmarkantnějším je intervalový start dvojic po půl minutě. Odpadá tedy taktické sledování soupeřů, každý musí makat od začátku do konce naplno. Podobně jako na Velké kunratické před dvěma týdny musel i dnes Petr Pechek po spočítání časů blahopřát soupeři. Jan Havlíček byl nakonec o sedm vteřin rychlejší. Třetí místo patřilo nespecialistovi Tomáši Vrábelovi, který byl o více než minutu pomalejší. Dařilo se i veteránům, nejrychlejším padesátníkem byl podle očekávání Miloš Smrčka (BK Říčany).

Když se počátkem října objevila na Běhu okolo Džbánu běžkyně jménem Kamila Gregorová v dresu orientačních běžců SK Chotěboř, málokdo ji věnoval pozornost. Signálem, že ženám přibyla v bězích mimo dráhu kvalitní soupeřka, bylo její tehdejší vítězství nad mnohem známější Lenkou Fanturovou. Pátrali jsme v historii a záhy zjistili, že jde o závodnici, která před několika lety vyhrála pod dívčím příjmením Kamila Jirků a domicilem OK Jihlava například Večerní běh v Čelákovicích. Po založení rodiny se Kamila letos vrací k zá­vodění a její návrat je vskutku impozantní – vyhrála většinu podzimních pražských krosů. Také v Senohrabech nenašla soupeřku, druhá Lenka Fanturová (FTVS Praha) na ni ztrácela více než minutu. Pozoruhodné je, že bronzovou příčku obsadila někdejší maratonská mistryně Radka Churaňová (Single Team Praha), která kdysi začínala právě na zdejších terénech.

Senohrabský Lesní běh lyžařů 2009 se plně vydařil, nechyběl tradiční ohníček (letos se ale u něj nikdo hřát nemusel, protože teploměr vystoupil vysoko nad 10 stupňů), žízniví a hladoví se mohli za přijatelné ceny občerstvit u stánků. A tratě, ty opět pečlivě umetl vlastním koštětem zakladatel závodu a legenda středočeského klasického lyžování, dnes již 76 letý Vladimír Syrovatský.

Předběžné výsledky:

Muži 8000 metrů:
1. Jan Havlíček (ASK Slavia Praha) 25:59
2. Petr Pechek (Maratonstav Úpice) 26:06
3. Tomáš Vrábel (Dukla Praha) 27:09.

Ženy 4000 metrů:
1. Kamila Gregorová (SK Chotěboř) 14:57
2. Lenka Fanturová (FTVS Praha) 16:04
3. Radka Churaňová (Single Team Praha) 16:13.


WEB ZÁVODU

VÝSLEDKY ZÁVODU

Komentáře (Celkem 4)

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Trutnov/Praha

10 km: 0:31:01 (2009)
půlmaraton: 1:06:33 (2012)
maraton: 2:18:27 (2011)

peca_p muž 29.11.2009 22:31:12

Tady jsou moje fotky ze Senohrab: http://picasaweb.google.cz/…enohraby2009 :-)
Závod se vydařil.

avatar

Praha-východ

Celkem 4388 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:39 (1970)
půlmaraton: 1:31:16 (1970)
maraton: 3:22:27 (1970)

Vanda žena 29.11.2009 23:05:15

…a kompletní výsledky na:

http://longrun.cz/home/index.php?…|senohraby

Motto: We are the champions, my friendwe keep on fighting till the end...
avatar

obik muž 30.11.2009 01:04:48

Ahoj,tak znovu po roce: díky Ivo za pěknej článek, Pánu Bohu za počasí (ted už to může napadnout) a hlavně,všem nadšeným závodníkům a divákům za hojnou účast.
SKOL H.Obik Senohraby
Ps:samozřejmě díky náčelníkovi Álovi a všem jeho dlouholetým spolupracovníkům za další ročník a vůbec za to, že závod je takovej jakej je.

 

avatar

obik muž 01.12.2009 21:00:42

Jako zástupce pořadatelů na tomto foru ještě přidávám poděkování Vandě Kadeřábkové-Březinové, jejímu manželovi Petrovi Kadeřábkovi a panu správci webu Longrun za zpracování výsledků.
Přepsání výsledků ze zápisů u hromadných startů dětí a dorostu se ujala Senohrabská dobrá duše Lenka Průšová jež sama odvážně otevírala start.pole žen s číslem 1.
Díky nim se splnil sen mnoha generací a výsledky jsou tak k nahlédnutí již od nedělního večera v komplet.podobě na výše jmenovaném webu.
Nyní ještě probíhá důkladná kontrola všech ručních zápisů ředitelem závodu,
výsledky též doplní svým statistickým shrnutím a takto doplněná výsled.listina bude snad co nejdříve k nahlédnutí na pořadatelském webu:
sokolsenohraby­.sweb.cz
Skol Honza Obik

administrator 03.04.2010 13:33:07

Téměř čtyři stovky závodníků se prezentovaly na 53. lesní běh lyžařů v Senohrabech, od minižáčků až po veterány nad 70 let. Za mimořádně příznivého počasí, které nepamatují ani ti nejstarší, zvítězili v hlavních kategoriích Jan Havlíček (ASK Slavia Praha), který zaběhl osmikilometrovou trať se součten stoupání přes 250m za 25:59 min. a objev letošního podzimu, Kamila Gregorová (SK Chotěboř), která na poloviční trať potřebovala 14:57 min.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.