Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Sport, děti, rodiče a trenér

Sport, děti, rodiče a trenér
foto: Milan Arnošt

František Holý | 16.12.2009 | přečteno: 9685×

Často slýcháme opakované stesky, že mezi dětmi se už nevyskytuje tolik sportovních talentů jako dřív. To je ale obrovský omyl. Talenty tu pořád jsou a určitě i budou. Jenomže v dnešní nepřeberné záplavě možností je stále obtížnější je objevit, rozvinout a v neposlední řadě udržet. Budete-li někdy v roli rodičů, kteří rozhodují o budoucnosti svého potomka, nabízím vám pár trenérských rad a zkušeností, převážně nevážně…

Abych byl aspoň trochu konstruktivním rádcem pro rodiče, kteří stále ještě váhají a neví, kdy a jaký sport pro své hyperaktivní dítko vybrat, nejvhodnější věk pro sport u dětí je ten nejranější. Po desátém roce věku dítěte (začíná se i dříve, ale pediatři nedoporučují!), můžete své dítě přihlásit do téměř libovolného sportovního klubu, který vede zkušený trenér, nejlépe váš dobrý známý. Doporučuji kluby, které jsou v místě bydliště.

Pokud se rozhodnete pro klub „přespolní„, ušili jste si na sebe přímo svěrací kazajku na míru! Ale budiž, co byste pro své děti neudělali a neobětovali. Samozřejmě výběr by měl být dítětem „akceptován“, není to o zájmu vašem, ale dítěte! Neuvažujte o takových sportech, jako jsou například letecká akrobacie, parašutismus, kulturistika a jiné. I když? Jaký druh sportu tedy nejlépe?

Pokud bych chtěl pominout hledisko atraktivnosti jednotlivých sportovních disciplín typu golf, tenis, box a jiné, jednoznačně zde budou mít převahu kolektivní sporty. Ale to v tomto věku nehraje zásadní roli. Hlavně, že dítko „dělá" nějaký sport! Nebojte se, později si svoji disciplínu najde a vybere stejně samo. Také se nemůžete divit, vždyť být v oddíle, klubu, teamu svých kamarádů/kamarádek, to má sílu koně (dříve HP) a předčí všechny logické argumenty, včetně nelogických, jako je například finanční stránka věci. A tak bez ohledu na výši vložených a s kalkulací nevratnosti vynaložených investic (s pravděpodobností větší než 1:1000), je další budoucnost šampiónů především v rukou rodičů!

Ano, pokud se rodiče budou při výchově ratolestí zabývat sportem, ale i jen zajímat o nějaké sportovní aktivity, je velká pravděpodobnost, že dítě bude inklinovat ke sportu také. První start je tedy v rukou rodičů! Ale pozor! Přehnané ambice rodiče bývají také začátkem konce sportovní kariéry šampióna. To jste již asi všichni zažili, co dokáže udělat ctižádostivý otec za „představení" při ne zrovna povedeném startu, špatné přihrávce, prohraném zápase, ve kterém vlastní dítě zrovna hraje roli „smolaře a posledníčka". Pokud dítě „přežije" nepovedený začátek a svěříte jej do péče trenéra, nejlépe trenérky s atestací psycholog/pedagog, je další osud šampióna v rukou trenéra. Sportovním tréninkem dětí jsou popsány desítky knih, ale asi nejdůležitější ověřenou metodikou zůstává hravost a radost z pohybu, bez okamžitých nároků na výkony a umístění! Jedině tak se vypěstuje trvalý vztah ke sportu. Leč častý opak je nejen dnešní realitou…

Sportovní trénink dětí není jednoduchý, ale pro řadu trenérů jsou děti tím nejvhodnějším a nejvděčnějším „materiálem". Možná trochu necitlivé přirovnání, ale z fyziologického hlediska to sedí. Děti jsou tvárné, mají téměř nevyčerpatelný energetický potenciál s neuvěřitelnou regenerační schopností a samozřejmě mají relativně volný čas a před sebou „skvělou" budoucnost. Ale z pohledu trenéra – v první řadě musíte ty vhodné typy najít! Odlepit od počítače, přesvědčit, získat i jejich rodiče a samozřejmě pak to nejobtížnější - udržet je v pracně vybudovaných „kolejích" nelehké a složité cesty za úspěchy! Protože až se postupně několika svěřencům dostane sport, zvládnutá technika, sebevědomí a chuť závodit do „krve" a začnou vyhrávat, je vše OK, ale pak přijde puberta a je to většinou KO! Slibný talent ukončí předčasně kariéru, neboť převážily zájmy zcela jiné, naprosto odlišné… A obecný recept na udržení mladých talentů myslím zatím není znám?!

Trenér může být dobrým kamarádem, mámou, tátou a bude to stejné, jako když bude ras, pes či Herodes. Nic víc, nic míň! Jen k tomu musí mít ještě dar od pána Boha a tím je „bohovská" trpělivost a nezměrný optimismus začínat stále znovu! Samozřejmě to platí pro ty, kterým je trenérská role posláním!

Dětem a sportu zdar! Atlet veterán Franta Holý

 

Komentáře (Celkem 7)

Nalezené položky: 8 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Plzeň

Celkem 715 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:42:21 (2009)
půlmaraton: 1:41:08 (2011)

greentomas muž 16.12.2009 08:25:12

Myslím, že hlavní problém vytrvalostního běhu u nás je příliš malá šance se během živit.
Tuto situaci zhoršují hlavně Afričtí běžci, kterých je mnoho a mnoho.
I „béčkový, céčkový“ fotbalista se může uživit buď u nás nebo v sousedních zemích avšak český běžec musí podávat famozní výkony, aby byl konkurence schopný.

avatar

Praha

10 km: 0:34:49 (2005)

Čarňanský muž 16.12.2009 14:18:16

>> greentomas, 16. 12. 2009 08:25:12

No, spíš jde o to, obohatit daného jedince (dítě) o nové zkušenosti a dovednosti, které mu budou užitečné i v běžném životě. A pokud možno nezhuntovat ho, ale naopak upevnit jeho zdraví.

Samozřejmě, tento článek je o hledání talentů.

Ale podle mě, by hlavní náplní trenéra mělo být, udělat daného člověka šťastným a pomoct mu dosáhnout jeho „hranice možností“ – tedy pokud o to stojí. Dokázat mu přiblížit daný sport tak, aby mu přirostl k srdci a dělal ho s radostí. Anebo jen zaplnit čas, aby dítko nesklouzlo třeba k drogám…

Když už se najde nějaký talent, který přežije pubertu a prosadí se mezi seniory, pak je to spíš takový bonus.

Nevymlouvejme se na peníze a „talentovanější“ běžce z Afriky. Dělejme sport primárně pro radost,… Ne pro peníze, i když chápu, že bez těch to na profi úrovni asi dlouhodobě nejde.

avatar

Praha

10 km: 0:34:49 (2005)

Čarňanský muž 16.12.2009 14:20:44

>> Čarňanský, 16. 12. 2009 14:18:16

P.S. To nemělo vyznít jako kritika článku. Ba naopak, moc se mi líbil!

avatar

Slavkov u B.

Celkem 2724 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:54:21 (2010)
půlmaraton: 2:07:00

Majka1 žena 16.12.2009 14:44:42

Porovnávat se s Keňanama je pofiderní. Málokdo z evropanů má podobnou stavbu těla a nikdo z evropanů nemá stejnou motivaci k výkonu. Jiná věc je motivovat děti ke sportu, od toho jsou rodiče a víc než půlka úspěchu je v osobním příkladu. Těžko můžete ležíc na gauči chtít po dítku, aby vyrazilo ven. Stejně tak nemůžeme chtít po dítěti, aby se učilo, když se sami poflakujeme. Teda já to tak cítím. Trenéři se můžou třeba rozkrájet, ale bez podpory rodičů jsou nahraní.

Motto: Bože, dej mi víc trpělivosti, ale prosím tě hned!
avatar

Celkem 89 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 1:09:21 (2009)

Xamik muž 16.12.2009 15:57:40

Já sám hraju basket a už asi rok mě to vůbec nebaví, pořád jenom prohráváme a já jsem zjistil, že ani nemám talent na sporty kde je potřeba více speciální vytrvalosti než obecné. Už asi tři měsíce pravidelně běhám a strašně mě to baví, radši bych obětoval jeden trénink basketballu(máme 4 týdně)za jeden výběh. Snad už máma pochopí, že vyniknout můžu v běhu a ve vytrvalostních sportech, ne basketballu :(.

avatar

Brno

Celkem 3821 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:56 (2012)
půlmaraton: 1:44:34 (2012)
maraton: 3:43:58 (2012)

reprok žena 16.12.2009 19:46:34

Souhlasím s tím, že dobrý trenér může udělat mnoho, ale rozhodující k udržení dětí u sportu je přístup rodičů. U nás v rodině je sport samozřejmostí. Jak já, tak i manžel jsme zaměstnaní, ale přesto se téměř každý den věnujeme sportu. Naše dvě dcery od malinka taky sportují. Jezdíme společně po závodech, navzájem probíráme naše zlepšení, úspěchy. Starší dcera krasobruslí a přes pubertu pouze přidala ke klasickým bruslím modernější kolečkové a „dělá“ ještě freestyle. A ta mladší, osmiletá, která „dělá“ akvabely, mě teď dokonce učí správně plavat :) Sportem musí žít celá rodina, aby to dětem vydrželo. I já s manželem jsme takto vyrůstali a u sportu vydrželi, i když se jím neživíme :)

Motto: http://bezimzivotem.blogspot.com/
avatar

Ústí nad Labem

Celkem 4657,72 km
Minulý měsíc 38,2 km
10 km: 0:45:53 (2008)
půlmaraton: 1:42:24 (2008)
maraton: 3:54:51 (2004)

PetrK muž 17.12.2009 00:04:23

>> Xamik, 16. 12. 2009 15:57:40

Jdi do toho. Když se vydaří běžecký závod, rozhodně to není nuda a pokud máš ambice poměřovat se, můžeš si v rámci jednoho závodu zaběhnout svůj minizávod, v němž soupeříš (a v cíli se přátelíš) s běžci podobné výkonnosti. Pokud jseš vysoký, basket tomu napovídá, pořiď si vhodné boty.

administrator 03.04.2010 13:33:08

Často slýcháme opakované stesky, že mezi dětmi se už nevyskytuje tolik sportovních talentů jako dřív. To je ale obrovský omyl. Talenty tu pořád jsou a určitě i budou. Jenomže v dnešní nepřeberné záplavě možností je stále obtížnější je objevit, rozvinout a v neposlední řadě udržet. Budete-li někdy v roli rodičů, kteří rozhodují o budoucnosti svého potomka, nabízím vám pár trenérských rad a zkušeností, převážně nevážně…


Odkaz na článek
Nalezené položky: 8 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.