Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Premiéra v Němčicích derniérou poháru Iscarex Cup 2009

Premiéra v Němčicích derniérou poháru Iscarex Cup 2009
foto: archív závodu Dolní Morava - Kralický Sněžník

Ivo Domanský | 13.12.2009 | přečteno: 9024×

Vánočním během okolo Zlatého Pásku v Němčicích skončil ISCAREX CUP 2009. Konec roku byl pro němčické zároveň počátkem, běžecký závod se tu konal vůbec poprvé. Na startu se sešlo celkem 142 běžců převážně z Pardubického a Královéhradeckého kraje, které přilákala pohárová novinka. Bylo však hodně i takových, kteří přijeli pouze na odpolední vyhlášení celoročního seriálu.

Především – proč Němčice a proč zrovna Zlatý Pásek? Dlouhá léta byl závěrečným nebodovaným závodem Iscarex Cupu prosincový běh v českotřebovské čtvrti Parník. Tentokrát museli zájemci vyjet na venkov, do asi 7 km vzdálené obce Němčice, jejíž představitelé se rozhodli pro podporu běžeckého hnutí.

Srovnání prostoru pro prezentaci a dalšího zázemí vyznívá příznivě pro novou lokalitu, v Němčicích je velký kulturní dům s prostorným sálem, ale i dostatečnými šatnovými prostory. Hlavní závod dospělých měří podobně jako na Parníku 5 200 m, je však podstatně rovinatější a vede po okresní silnici a místních asfaltových komunikacích ve dvou okruzích kolem potoka, nesoucího právě jméno Zlatý Pásek. Ne, zlato se zde podle místních nikdy nerýžovalo, ale potok měl vždycky dostatek vody a kdysi prý na něm stávalo až osm vodních mlýnů. A protíná Němčice právě uprostřed, tak asi proto ten „pásek“.

V sobotu dopoledne se tedy poprvé v historii obce Němčice konal běžecký závod. Teplota se pohybovala kolem nuly, během dne se postupně ochlazovalo, tu a tam poletovala vzduchem nějaká ta sněhová vločka, ale v polovině prosince se u nás s vedrem nedá počítat ani v období globálního oteplování – pokud vůbec nějaké je.

V úvodu změřilo síly na kratších tratích několik desítek dětí z blízkého i vzdálenějšího okolí, po nich už nastoupilo na start přibližně devadesát dospělých. Bylo mezi nimi několik závodníků průběžně vedoucích  v příslušných věkových kategoriích Iscarex Cupu. Nejrychlejším mužem byl celkem podle očekávání třiadvacetile­tý běžec AC Choceň Matěj Řemínek, v závěsu za ním se drželi další mladíci Jan Kubíček (Jiskra Litomyšl) a Radek Hübl (Jiskra Ústí nad Orlicí). Statečně se drželi nejrychlejší veteráni pořádajícího klubu Aleš Stránský a Martin Vacek, mezi něž se vklínil letos výborný Vladimír Vacarda (Slovan Liberec). Ten byl současně nejrychlejším padesátníkem. Martin Vacek se už viděl ve vlaku do Ruska, kde bude v příštích dnech reprezentovat českou modrou armádu v klasickém lyžování. „Ještě jsem letos na běžkách nestál, no to bude vypadat,“ obával se čtyřicetiletý železničář. 

Po úspěchu na veteránské olympiádě v Sydney, kde získal dvě stříbrné medaile, se nic jiného než vítězství nedalo očekávat od letos šedesátiletého bývalého maratonského reprezentanta Mirka Krska, který žije v nedaleké Lukové – však také zvítězil s téměř tříminutovým náskokem na druhého v kategorii, mimochodem také maratonce Miroslava Krumery. Souboj nejstarších pro sebe rozhodl Václav Brádle (Sokol Chuchelná), který do Němčic přijel až z Podkrkonoší.

Kvalitní základní traťový rekord (18:03) vytvořila Táňa Metelková z SK Týniště na Orlicí, ale uznání zaslouží rovněž druhá žena Hanka Jirásková (Iscarex Česká Třebová), která se také dostala pod hranici dvaceti minut. Výborně si vedly i další reprezentantky Iscarexu Denisa Barnetová, Lenka Vytlačilová a Lenka Dušková, které se podělily o třetí až páté místo.

Odpoledne se všichni přesunuli do kulturního sálu. Je velkou zásluhou organizátorů, že s nevšedním nasazením pořádají Orlickou běžeckou ligu mládeže, které se letos účastnilo skoro 1 800 předžáků, žáků a dorostenců. Jde pravděpodobně o největší celoroční běžecký seriál pro mládež, který v České republice existuje. Nej­mladším vítězům Jindřichu Střihavkovi z Chocně a Tereze Šimůnkové z Havlíčkova Brodu je teprve osm, ale na tratích si počínají s přehledem zkušených matadorů. Na stupních vítězů se střídaly děti z Chocně, Lan­škrouna a Letohradu, ale byla zastoupena i vzdá­lenější místa včetně Trutnova a Rtyně v Podkrkonoší. V kategoriích dorostu je vidět soustavná práce s talenty v Poličce, kterou má na svědomí učitel a atletický trenér Miloslav Červ.

Jaké by to bylo vyhlášení Iscarex Cupu, kdyby na něm chyběly „kulturní vložky“? Tentokrát se představili mladí karatisté z Němčic se svými mistry, ale velkou pozornost zejména pánské části diváctva zaujaly břišní tanečnice v plném rozpuku ženských tvarů. Ovšem pomyslnou palmu vítězství by si zřejmě odnesla skupina cvičenců z Iscarexu, kteří na melodii a text někdejšího spartakiádního hitu Poupata Michala Davida nacvičili hromadné vystoupení.

Když se podaří, co se dařit má, podaří se také poupata… V Němčicích se toho v sobotu podařilo hodně. Pilní závodníci, kteří během roku zvládli minimálně 11 závodů zařazených do Iscarex Cupu, byli odměněni klubovými kalendáři, vydanými v omezeném množství. A někteří byli v závodění přímo superpilní. Petra Střihavková z AC Choceň se během roku prezentovala 27×, jen o závod méně měl Jan Šimůnek ml. a pětadvacetkrát startovala Jana Matyášová z Orla Dolní Dobrouč. Pro vítězné poháry si na podium přišli Michal Horáček (muži do 39 let) a Martin Vacek (muži 40–49 let), oba z Iscarexu, mezi staršími veterány vyhráli Luboš Filip z Chocně, Rudolf Ehrig a Jaroslav Merta (oba Iscarex). Nejlepší juniorkou byla letos Adéla Stránská z Iscarexu, v žen­ských kategoriích zvítězily Míša Mertová (Atletika Albrechtice), Táňa Metelková (SK Týniště), Eva Jirásková a Míla Keprtová (obě Iscarex).


VÝSLEDKY ZÁVODU

VÝSLEDKY POHÁRU

WEB POHÁRU

TERMÍNOVKA POHÁRU

TERMÍNOVKA POHÁRU PRO ROK 2010

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Celkem 631 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:29:00
maraton: 3:29:00

cagwe muž 14.12.2009 06:52:36

Občas s Ivem nesouhlasím, ale tentokrát musím stoprocentně. Velmi vydařená akce.

administrator 03.04.2010 13:33:08

Vánočním během okolo Zlatého Pásku v Němčicích skončil ISCAREX CUP 2009. Konec roku byl pro němčické zároveň počátkem, běžecký závod se tu konal vůbec poprvé. Na startu se sešlo celkem 142 běžců převážně z Pardubického a Královéhradeckého kraje, které přilákala pohárová novinka. Bylo však hodně i takových, kteří přijeli pouze na odpolední vyhlášení celoročního seriálu.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.