Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Překvapení v Hodoníně: Zvítězil manažer

Překvapení v Hodoníně: Zvítězil manažer
foto: Zdenek Krchák

Ivo Domanský | 20.12.2009 | přečteno: 5980×

Sobotní 19. ročník přeshraničního běhu Skalica – Holíč – Hodonín vyhrál poprvé závodník z Maďarska. Byl jím překvapivě už čtyřicetiletý Zsolt Benedek z Debrecína, kterého známe z našich závodů spíše jako manažera profesionální skupiny, v níž jsou dva afričtí běžci – Keňan Kimutai a Erkolo Ashenafi z Etiopie. Benedek za sebou nechal takové soupeře, jakými jsou Polák Jakub Burghardt a Slovák Miroslav Vanko.

Druhý doběhl Burghardt a třetí další Maďar Ott. V závodě žen se žádné překvapení nekonalo, Petra Kamínková (AK OLomouc) vyhrála naprosto bezpečně před Slovenkou Katarínou Berešovou a Irenou Petříkovou (AHA Vyškov).

Starobylé slovenské královské město Skalica slavilo včera další běžecký svátek. Už od časného rána se jeho náměstí hemžilo postavami ve sportovním oblečení. Běžcům, kterých se v hlavním závodě dospělých sešly téměř tři stovky, nevadilo ani mrazivé zimní počasí.

Zatímco konkurence ze zahraničí byla i letos velmi uspokojivá, minimálně v mužské kategorii, česká špička se až na čestné výjimky už několik let tomuto závodu na konci sezóny jakoby vyhýbala. Tou čestnou výjimkou tentokrát byli běžci SSK Vítkovice a Slezanu Frýdek-Místek, kteří spolu s jediným reprezentantem velkoklubu AK Kroměříž Tomášem Blahou mohli být důstojnými soupeři atletů z Maďarska, Polska, Slovenska a jediného Afričana Ashenafiho. Na startu nechyběl obhájce loňského prvenství Jakub Burghardt (Polsko), kterého přivezl šéf bardějovské stáje Janko Mochnacký.

Závod, který startuje střídavě na Moravě a na Slovensku, má zajímavou historii. Vznikl v roce 1991 a když se o dva roky později dělilo Československo, byl jeho osud na vážkách. Na tom, že tradice nebyla přerušena, mají lví podíl atleti z Hodonína a Skalice. Ústřední postavou na slovenské straně je bývalý československý reprezentant v maratonu Zdeněk Zalubil, na české straně je nutno jmenovat tým BK Hodonín v čele s neúnavným organizátorem (a samozřejmě také někdejším kvalitním vytrvalcem) Pavlem Bílou.

Na startu ve Skalici na závodníky shlížel z piedestalu zakladatel města, uherský panovník Ludvík Veliký, který ho založil v roce 1372. Sněhem poprášený král sledoval start desítek dětských běžců z místních a okolních škol a po nich se ve 13 hodin dala do pohybu masa dospělých. Ty čekala přibližně 12 500m dlouhá pouť po silnici do Holíče a dále kolem bývalé celnice a po mostě přes hraniční řeku Moravu do cíle v Hodoníně. Zatímco běžci se před startem posilovali téměř výhradně teplým čajem, ostatním přišlo k chuti výborné svařené vínko ze záhoráckých vinic.

Pozdější vítěz Benedek se ujal vedení brzy po startu a těžko říci, zda je jeho současná forma opravdu tak oslnivá (možná ano, před nedávnem totiž vyhrál silně obsazený mezinárodní závod v Bardějově) nebo zda jej Burghardt a další kvalitní borci poněkud podcenili a nechali utéct. Buď jak buď, Benedekovo vítězství o téměř půl minuty před loňským vítězem nečekal asi nikdo.

Urputný souboj o druhé místo mezi Burghardtem a dalším běžcem z Benedekovy skupiny Balázsem Ottem rozhodl polský běžec až v samotném závěru. Za touto trojicí se vydal osamocený Ashenafi, což od etiopského běžce nebylo v panujících povětrnostních podmínkách příliš taktické. Ze silné čtveřice na 5.-8. místě už na slovenské straně odpadli nejdříve Tomáš Blaha a posléze i Miroslav Vanko, zatímco vynikající stýplař Peter Mikulenka a dráhový rychlík Tomáš Bednář dokázali ve druhé polovině závodu houževnatého Afričana nejen dohnat, nýbrž i s přehledem předstihnout. Tempař Mikulenka si vytvořil zároveň dostatek prostoru k odražení očekávaného závěrečného spurtu vítkovického atleta.

Veteráni tvořili i tentokrát většinu startovního pole. O umístění bojovali nesmlouvavě. Známý Idrís Ervín Beshir (SK Zdice) se v cíli hodně zlobil na pořadatele, kteří jej pravděpodobně připravili o druhé místo mezi čtyřicetiletými, když jej poněkud nepřesně informovali, jak daleko má ještě do cíle. Suverénní vítězství Pavla Klimeše v kategorii padesátiletých bylo téměř povinné, naproti tomu souboje nejstarších veteránů byly otevřené a vítězně z nich vyšli Jan Vodička (MK Radslavice, M 60), Ferdinand Husár (Slovensko, M 65) a Květoslav Hána (VHS Plus Veselí nad Moravou, M 70).

Petra Kamínková vyhrála stylem start-cíl, v zádech za sebou ovšem po celou dobu závodu cítila mladou Katarínu Berešovou, juniorskou mistryni světa v běhu do vrchu z roku 2006, takže musela upalovat naplno. Pro třetí místo si doběhla bývalá reprezentantka Irena Petříková, běhající podle vlastních slov už spíš jen pro své potěšení.

Změna místa občerstvení po závodě – místo tradičně zdlouhavého vydávání jídla v restauraci kulturního domu se pořadatelé rozhodli podávat opožděný oběd ve školní jídelně ZŠ Očovská – kvitovali příznivě všichni účastníci.  V „kulturáku“ na Valech se tentokrát konalo pouze vyhlášení vítězů s bohatým doprovodným programem.


VÝSLEDKY ZÁVODU

 

FOTOGALERIE ZE ZÁVODU

WEB BK HODONÍN

WEB ŠK SKALICA

Komentáře (Celkem 5)

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

10 km: 0:32:31 (2009)
půlmaraton: 1:17:19 (2008)

Matěj muž 20.12.2009 11:15:29

Byl bych maličko opatrnější při oznamování „suverénní vítězství“ v kategorii M50…myslím že když se o vítězství rozhodne na cílové rovince, dalo by se to nazvat i jinak :-)
Ale to jen tak na okraj, bráním kamarády…
Jinak pěkný článek, děkuji.

avatar

Ivo Domanský 20.12.2009 14:28:45

>> Matěj, 20. 12. 2009 11:15:29

Matěji, máš recht, Franta Šváb byl Pavlovi až do posledních metrů velmi zdatným soupeřem. Beru tuto chybu na sebe a ani to, že jsem reportáž ze Skalice dopisoval pozdě v noci, mne neomlouvá.

avatar

Jihlava

vohlidal muž 20.12.2009 15:47:04

Netvrdil bych prekvapive vitezstvi, (Zsolt Benedek umel 10ku za 28 a ma to v sobe) staci se kouknout jak porazil vsechny pred 14 dny na Mikulasskem behu v Bardejove rozdilem tridy, kde byla daleko vetsi konkurence. A po zdravotni problemech, ktere mel s achilovkou, vypada, ze se vratil do dobre formy. Vanko se uz zari nepotkava s formou – viz Tesco, Hornicka 10ka. Burghardt po viroze podal dobry vykon, Erkolo vymeta tyden co tyden vsechny silnicni behy, tak toho ma po sezone dost…

avatar

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:11 (2006)
maraton: 2:42:13 (2006)

Ondriško muž 21.12.2009 15:20:34

Ako učastník Silvestrovského behu v Bardejove možem povedať, že u nás Zsolt Benedek zvíťazil štýlom štart-cieľ. Takže o podceneni zo strany súperov na Hodoníne nemôže byť ani reči.

avatar

Litomyšl

Celkem 3926 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:29:53 (1995)
půlmaraton: 1:13:51 (2008)

Podškubka Viktor muž 21.12.2009 20:06:04

>> Matěj, 20. 12. 2009 11:15:29

Naprosto souhlasím. Fanda běžel super a k Pavlovi se pěkně přibližoval.Sedm sekund moc není a na to že běha maximálně 2 x týdně ho považuju za vítěze ! Matěji taky pěkný výkon. Jen ta dál.

administrator 03.04.2010 13:33:08

Sobotní 19. ročník přeshraničního běhu Skalica – Holíč – Hodonín vyhrál poprvé závodník z Maďarska. Byl jím překvapivě už čtyřicetiletý Zsolt Benedek z Debrecína, kterého známe z našich závodů spíše jako manažera profesionální skupiny, v níž jsou dva afričtí běžci – Keňan Kimutai a Erkolo Ashenafi z Etiopie. Benedek za sebou nechal takové soupeře, jakými jsou Polák Jakub Burghardt a Slovák Miroslav Vanko.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.