Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Běh Bezručovým údolím: Domácí versus přespolní 1:1

Běh Bezručovým údolím: Domácí versus přespolní 1:1
foto: Zdeněk Čermák

Petr Kostovič | 10.01.2010 | přečteno: 10607×

V 34. ročníku Běhu Bezručovým údolím čekala na běžce náročná zasněžená trať. V hlavním závodě na 10 kilometrů zvítězila domácí Jitka Bělohlávková z VTŽ Chomutov a přespolní Josef Poduška z MK Kladno. Přitom chybělo jen málo a závod mohl mít jiného vítěze.

Ranní obloha hlásila zataženo, teplota –3 °C. Na obrátkové trati, která v první polovině stoupá k Třetímu mlýnu, ležel uježděný sníh, místy se pod ním skrýval led. Ten činil běžcům značné problémy a občas jsme byli svědky zajímavých tanečků. „Je třeba víc takzvaně cupitat, neodrážet se, jinak vystřihnete tanec a la Moonwalk od Michaela Jacksona. Budete si myslet, že běžíte, přitom budete stát na místě," říkal jeden ze zkušených veteránů k tomu, jakou techniku je třeba zvolit.

Běžci, kteří si přivezli na závod tretry, měli vlastně mírný náskok již na startu. Viděli jsme i tretry domácí výroby, jak ji předvedl zkušený a stále výborně běhající Miroslav Matěcha z Hvězdy Trnovany. „Tretry jsem si vyrobil z klasických silniček, k nimž jsem vteřinovým lepidlem připevnil další minipodrážku s hřeby," říkal a ukazoval před závodem (na fotografii). Tretry obuli i oba vítězové.

V závodě se nejlépe dařilo sedmačtyřiceti­letému Josefu Poduškovi z MK Kladno. Nechal za sebou plejádu mladších běžců. Již po obrátce měl asi sedmdesátimetrový náskok před pronásledovatelem Richardem Pletichou (Atletika Kadaň), o třetí místo soupeřila dvojice Ervin Beshir (SK Zdice) a Jan Sokol ze Sokolova, vítěz loňského Zátopkova zlatého týdne. Poduška nakonec zvítězil s přehledem v čase 34:42 s náskokem 18 sekund před Pletichou (35:00), třetí místo vybojoval další čtyřicátník, Ervin Beshir (35:23). Čtvrtý doběhl Jan Sokol (35:58).

„Bylo to tretrami," říkal v cíli nejprve skromně vítěz závodu. „Poslední dva týdny jsem poctivě trénoval, běhám hodně i na běžkách, dal jsem si trénink i včera," dodal potom, aby vysvětlil příčiny svého úspěchu. „A to jsem na závod málem nedorazil. Vlak z Kladna měl totiž zpoždění a já musel k registraci běžet z nádraží, abych stihnul start," usmíval se. Jak se ukázalo, bylo to docela dobré rozehřátí.

Závod žen měl před startem jednoznačnou favoritku v osobě Ivany Sekyrové z AK Sokolov. Potrápit ji měla Jitka Bělohlávková z domácího VTŽ Chomutov. Již na obrátce však měla Bělohlávková, která běžela ve skupince mužů, výrazný náskok před Sekyrovou. V cíli činil neuvěřitelné téměř dvě minuty. „Hodně mi pomohlo to, že jsem běžela v tretrách," říkala v cíli rozzářená vítězka. „Z toho, že jsem porazila tak výbornou běžkyni, jakou je Ivana Sekyrová, mám samozřejmě radost," dodala pak.

„Já jsem tretry neměla, byla to v tomto závodě nevýhoda, ale nebylo by ode mě fér, kdybych se na to vymlouvala," říkala v cíli sympaticky Ivana Sekyrová. „Absolvuji v tomto období zatím objemový trénink," doplnila.

Na třetím místě doběhla Carmen Beshirová z SK Zdice, která v tomto roce oslaví teprve 12 let. Neuvěřitelné. Pokud jí vydrží zdraví a entuziasmus, mohli bychom mít v budoucnu běžkyni, která, až dospěje, bude umět 10 000 metrů hluboko pod 35 minut.

Smeknout je ale třeba i před výkony některých veteránů. Karel Hellmich z Triatletu Karlovy Vary vyhrál v těžkých podmínkách kategorii padesátníků časem 36:19, mezi šedesátiletými běžci byl nejlepší Ivo Řezáč z Chemopetrolu Litvínov (45:31) a letos jednasedmdesátiletý Ludvík Olle z KD OS Kovo Škoda MB vystřihl desítku za 50:59.

Pochvalu zaslouží i organizátoři ze Sokola Chomutov. Teplá voda ve sprchách zbyla i na posledního závodníka v cíli, vytištěné výsledky si mohl každý vzít ještě před vyhlášením. Nebývá to tak samozřejmé ani na větších závodech.

112 účastníků závodu tak dnes odjíždělo z Chomutova určitě spokojeno.


WEB ZÁVODU

VÝSLEDKY ZÁVODU

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Milan Holcr muž 10.01.2010 20:20:20

Vždy to byl pěkný závod, ale běhalo se podstatně rychleji. To by mohl potvrdit i letošní vítěz.

avatar

Ústí nad Labem

Celkem 4657,72 km
Minulý měsíc 38,2 km
10 km: 0:45:53 (2008)
půlmaraton: 1:42:24 (2008)
maraton: 3:54:51 (2004)

PetrK muž 10.01.2010 20:59:40

>> Milan Holcr, 10. 1. 2010 20:20:20

Letos většina borců o minuty pomaleji než ti samí v předchozích ročnících. Hodně to klouzalo, většina běžců přebíhala ze strany na stranu, jak hledali nejvhodnější stopu. Ale nedá se vše svádět na terén :)

avatar

Pavel Frček muž 13.01.2010 19:35:40

Na závodění Carmen Beshirové a její, byť výjimečné (nikoliv však obdivuhodné) výkony mám poněkud jiný názor. Zeptejte se kteréhokoliv trochu zkušeného trenéra (sám jím nejsem,ale tolik vím), co by u 12leté dívenky rozvíjel – především rychlost, v případě vytrvalostního talentu maximálně speciální tempo.
Ervin vodí svou dceru po závodech už takřka pět let a na toto téma jsem s ním už nejméně dvakrát hovořil, takže nic za jeho zády. Je to ambiciozní otec a tam je diskuse vždycky obtížná.
Někteří trenéři mají pro podobně výkonnostně výjimečné talenty poněkud nelichotivé pojmenování – hormoni. Ač si to v tomto případě zrovna nemyslím, přesto jsem přesvědčen, že čas „hluboko pod 35 minut“ bude Carmen i v budoucnu na hony vzdálen.

Apropos – co dělali rozhodčí a pořadatelé v Chomutově, že ji vůbec připustili k závodu? To neznají rozsah závodění a maximální povolenou délku trati pro mladší žákyně? A uvědomují si vůbec, otce Ervina nevyjímaje, důsledky v případě jakékoliv komplikace?

administrator 03.04.2010 13:33:09

V 34. ročníku Běhu Bezručovým údolím čekala na běžce náročná zasněžená trať. V hlavním závodě na 10 kilometrů zvítězila domácí Jitka Bělohlávková z VTŽ Chomutov a přespolní Josef Poduška z MK Kladno. Přitom chybělo jen málo a závod mohl mít jiného vítěze.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.