Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Pohár běžce Českého ráje

Pohár běžce Českého ráje
foto: archiv

Ladislav Dvořák | 13.04.2010 | přečteno: 5891×

Nechcete pořád běhat jen jednu trať? Líbí se vám v Českém ráji? Chcete ho poznat opravdu důkladně a navíc ještě při běhu? Pak je Pohár běžce Českého ráje jako stvořený pro vás. Během sezóny navštívíte ta nejkrásnější místa a absolvujete nejrozmanitější trati od krátkého tříkilometrového krosu a klasické silniční desítky až po půlmaraton nebo běh pískovcovými skalními městy.

 

Díky věkovým koeficientům mohou vyrovnaně soupeřit mladíci s veterány a vítězem nemusí být vždy ten, kdo první protne cílovou čáru. Ptáte se, co je třeba udělat pro to, abyste se mohli také zúčastnit? Nic složitého. Stačí pokračovat ve čtení.

Základní údaje a pravidla

1) Pořadatelem je Sokol Koberovy.
2) Soutěž tvoří asi 25 závodů během jednoho kalendářního roku.
3) Soutěž je otevřena všem závodníkům, kteří se registrují u Karla Trejbala,
e-mail: trejbalkarel@hotmail.com.
4) Při soutěži jsou užívány veteránské jednoleté koeficienty.
5) Bodové hodnocení se provádí podle pořadí v přepočtených časech podle bodové stupnice 70–67–65–63–61–60-…-1.
6) Mohou být započteny i závody, které nejsou v oficiální termínovce Poháru. Podmínkou je, že se na nich sejde alespoň sedm registrovaných účastníků Poháru a ti se započtením souhlasí.
7) Do celkové bilance se každému běžci započítává 10 nejlepších bodových hodnocení.
8) Soutěž byla poprvé vypsána v roce 1985.
9) Nejvíce běžců bylo klasifikováno v roce 1999, a to rovná stovka.
10) V roce 2009, tedy v jubilejním 25. ročníku soutěže, bylo klasifikováno 23 běžců. Vítězem se stal Jiří Javůrek z Horního Maršova, druhý byl Tomáš Kohout ze Zámostí-Blat u Jičína a třetí Ludvík Šteinc z Vrchlabí. Mezi prvými třemi jsou tedy dva běžci z Krkonoš a jeden z Českého ráje.

Pestrá termínovka

Soutěž probíhá především v Podkrkonoší a Českém ráji, tedy ve všeobecně oblíbených krajinných oblastech. Jsou v ní zastoupeny snad všechny druhy běhů mimo dráhu. Klasickou silniční desítku reprezentuje Peřimovská desítka, patnáctku populární Hruštice (běh z okraje Turnova na Malou Skálu a zpět) a půlmaraton známý Bakovský půlmaraton (ten se letos již běžel 9. dubna).

Vrchařských závodů je několik: Běh na Výpřež, Běh na Zvičinu, Tyršův běh na Sokol a Běh na Štěpánku (rozhledna u Kořenova). Seriál má i svoji „Velkou Kunratickou", a to v podobě Mikulášského běhu na Bradech u Jičína – závod byl založen v roce 1946 se záměrem napodobit slavný kunratický závod.

Okruhové běhy v pěkném prostředí parků a lesoparků představují krosy „Běh Štěpánkou" v Mladé Boleslavi, založen v roce 1934, a Vrchlabský kros. Typickým městským okruhovým během v sídlištním prostředí je Silvestrovský běh v Turnově. Halové závodění zastupuje Memoriál Karla Líbala na 3 km v jablonecké hale. Dráhový běh není napevno zařazen žádný, ale říká si o to Jilemnická hodinovka.

Skutečnou specialitou seriálu jsou běhy pískovcovými skalními městy Českého ráje. Při Lesním běhu Kalichem se podíváme do nádherných skalních scenérií Maloskalska. Při běhu turnovských lyžařů, startovaném v areálu Struhy, se zase octneme v Klokočských skalách. A při pověstném stoupání na Skalky, v již zmíněném běhu na Bradech, si na pískovec možná i sáhneme. Kratší krosy (3 až 6 km) ve Staré Pace, Roprachticích, Lomnici nad Popelkou (Běh olympijského dne), Pecce, Bradleci u Mladé Boleslavi a Studenci u Jilemnice jsou jako stvořené pro začínající závodníky, kterým jde především o korektní dokončení závodu.

Krosy v Popelkách u Lomnice nad Popelkou, Lhotě u Semil, Lužanech u Jičína a Huti u Jablonce nad Nisou mají délku trati 8 až 10 km a lze je zařadit již mezi obtížnější závody.

Na startu nechybí špičkoví běžci

Během pětadvacetileté historie seriálu se na předních místech umístilo mnoho našich špičkových běžců. Mezi vítězi jednotlivých ročníků najdeme taková jména jako Petr Havel (9×), Petr Vácha (6×), Ladislav Smitka (5×), Jiří Javůrek (4×) a Ludvík Šteinc (1×).

Na stupních vítězů v šampionátech veteránů ČR v roce 2009 stálo několik běžců, kteří k PBČR neodmyslitelně patří: Jiří Javůrek (mistr v kategorii 60–64 v krosu i v závodu do vrchu), Tomáš Kohout (veteránský mistr v běhu do vrchu v kategorii 70–74), Vladimír Vacarda (veteránský mistr v krosu v kategorii 50–55), František Bém (druhý v silniční desítce i v krosu v kategorii 80–84 let) a Ludvík Šteinc (třetí v krosu v kategorii 65–69) .

Vánoční setkání

Pěknou tradicí je vánoční setkání závodníků a příznivců soutěže. Probíhá vždy na druhý svátek vánoční v Koberovech. Po nebodovaném závodění na silničním okruhu s hezkými rozhledy do českorájské krajiny se všichni usadí v příjemném prostředí jídelny místní sokolovny, aby zhodnotili minulý rok a popřáli si hodně zdraví a štěstí do příštího ročníku.

 

Anketa

Zúčastníte se některého ze závodů Poháru běžce Českého ráje?

 
4 hl.
 
2 hl.
Celkem hlasovalo 54 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

ldvorak 13.04.2010 15:07:54

Nechcete pořád běhat jen jednu trať? Líbí se vám v Českém ráji? Chcete ho poznat opravdu důkladně a navíc ještě při běhu? Pak je Pohár běžce Českého ráje jako stvořený pro vás. Během sezóny navštívíte ta nejkrásnější místa a absolvujete nejrozmanitější trati od krátkého tříkilometrového krosu a klasické silniční desítky až po půlmaraton nebo běh pískovcovými skalními městy.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.