Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

PRAŽSKÝ MARATON: Jak se rodily domácí a policejní tituly

PRAŽSKÝ MARATON: Jak se rodily domácí a policejní tituly
foto: Martin Symon

Ivo Domanský | 10.05.2010 | přečteno: 4291×

Skromné, velmi skromné byly cíle předních českých maratonců, kteří se uprostřed mumraje velké sportovní show, kterou dnes pražský Volkswagen Maraton Praha bezesporu je, museli v boji o mistrovské tituly cítit trochu na vedlejší koleji. A pokud se přímý televizní přenos věnoval českým mužům alespoň sporadicky, o vývoji mistrovského závodu žen se divák nedozvěděl vůbec nic.

Lépe na tom nebyli ani diváci přímo v prostoru cíle na Staroměstském náměstí. Škoda, že neblahým vývojem událostí v posledních týdnech bylo mistrovství ochuzeno o dvě výrazné osobnosti české vytrvalecké scény. V případě Anky Pichrtové se jedná o další přerušení přípravy po vcelku úspěšném vystoupení v Pardubicích na Vinařském půlmaratonu následkem zánětu paty. Robert Krupička – podle mne jediný náš běžec, schopný v současnosti dát maraton pod 2:20 – zaběhl výborně Bakov, aby vzápětí i jemu vystavilo zranění stopku.

Nelze se proto divit, že se pozornost soustředila na pětici Pavel Novák, Dan Orálek, Petr Pechek, Mulugeta Serbessa a Róbert Štefko. Lidé z okruhu behej.com věřili nejvíce právě prvně jmenovanému, řada tipů zněla také na jména Štefko a Pechek. Samotný závod rozběhli nejrychleji Pechek a Serbessa, kteří probíhali 12. kilometrem (Staroměstské náměstí) bok po boku. S malým odstupem běžel osamocený Novák, kousek za ním opět svorně vedle sebe Orálek a Štefko. Kolem 25. kilometru se zdálo, že v největší pohodě běží Serbessa, kdežto na ostatních již bylo znát velké úsilí, které do výkonu vkládali. Jak již bylo řečeno, chléb se lámal až asi kilometr před cílem. Tam totiž Petr Pechek – na rozdíl od loňska, kdy přibližně v této fázi nestíhal – dokázal akcelerovat a v euforii doběhnout pro svůj první maratonský titul – dokonce v osobním rekordu. Možná jej trochu mrzelo, že o místo podlehl svému velkému soupeři z evropských a světových kopců Mitjovi Kosoveljovi (Slovinsko), ale mistrovské zlato brzy všechny chmury zaplašilo.

Kdo viděl Pavla Nováka kolem 25. kilometru, mnoho nadějí na medaili by mu asi nedával. Avšak zkušený závodník z Vysočiny si mistrovský bronz doslova vydřel, když dokázal odrazit nápor v dobré formě běžícího Orálka, jemuž nakonec o celou minutu podlehl. unavený Štefko. Na šestém až osmém místě v mistrovství republiky dobíhali sokolovský Jan Sokol, brněnský Tomáš „Tadeáš“ Ondráček a lídr týmu Policie ČR Jan „Džony“ Bláha, zastupující vedle Štefka atlety AK Kroměříž.

Vývoj mistrovského závodu žen byl o poznání jednodušší. Při neúčasti dlouho ohlašované Pichrtové se souboj o nejvyšší příčku zúžil na pětinásobnou mistryni republiky Ivanu Martincovou (Moravská Slavia Brno, 47 let) a o generaci mladší Radku Churaňovou, která vyměnila Single Team za Lokomotivu Trutnov. Ivana stačila kontrovat soupeřce pouze do poloviny závodu, potom už ztrácela metr za metrem. Nakonec byla druhou Češkou v cíli za Churaňovou (2:59:24) ultravytrvalkyně Michaela Dimitriadu, která však stejně jako loni pohrdla možností urvat medaili z klasické trati a běžela mimo mistrovství. Martincové tedy stříbro spadlo doslova do klína a jako třetí v mistrovství bylo nutno dekorovat Simonu Koščovou (SK Kotlářka), která tak během 14 dní získala své první dvě „velké“ medaile. Nejblíže pod stupni zůstala čtvrtá Anna Krátká (TJ Svitavy), pátá skončila Radka Zbíralová (MK Kladno) a šestá Jana Dorazilová (AK Kroměříž).

Výkony letošních mistrů zaostávají za limity pro ME na hony. Petrovi Pechkovi do stanoveného času chybí přes 5 minut, Radce Churaňové dokonce propastných 23 minut.

POLICISTÉ BYLI ZPESTŘENÍM

Sdělovací prostředky ve své většině zcela ignorovaly, že se na pražských ulicích kromě mezinárodního maratonu a domácího šampionátu bojovalo i o tituly policejních mistrů Evropy. Favorizovaný Ukrajinec Mykola Antoněnko (celkově 4. z loňského ročníku PIM) sice odstoupil kolem mety půlmaratonu, zastoupil jej však krajan Andrij Naumov, který doběhl celkově na 14. místě, mimochodem jako nejrychlejší neafrický závodník letošního ročníku (čas 2:13:46).

Také druhé místo v kategorii policistů získala Ukrajina zásluhou Tarase Sala, třetí byl již vzpomínaný Mitja Kosovelj ze Slovinska a čtvrtý další Ukrajinec Oleksandr Holovnickyj. Čím si vysvětlit takovou převahu Ukrajinců? František Karlík, bývalý výborný maratonec působící ve funkci technického vedoucího české policejní reprezentace, volí diplomatickou odpověď: „Jejich pojetí příslušnosti k policii je o dost širší než naše.“

V silné mezinárodní konkurenci se dobře držela šestice českých policistů, kteří na rozdíl od některých kolegů z jiných zemí nemají uniformu jen na parádu, nýbrž pracují buď přímo v terénu, nebo alespoň v policejní kanceláři. Proto nechť zde stojí jako skromné ocenění výkonů, dosažených bez úlev v zaměstnání, jejich jména i časy: Jan Bláha 2:31:24. Josef Veber 2:36:48, Petr Minařík 2:37:52, Vlastimil Kacíř 2:40:24, Antonín Klika 2:47:31 a Roman Pavlů 2: 55:06.

Rychle běhající policistky u nás asi nemáme, v mistrovství nás totiž nezastupovala ani jediná. To taková Julia Rubanovová zvládla maraton za 2:31:13… A hádejte, odkud je? Samozřejmě že z Ukrajiny…

Ale dosti špičkování. Mistrovství Evropy policistů výrazně zkvalitnilo startovní pole 16. ročníku PIM zejména v časovém rozmezí časů 2:30 –3:00 hod. Stačí srovnat stovku nejrychlejších maratonců z loňska s letošními výsledky.

Anketa

Hodnoťte známkami jako ve škole sportovní úroveň domácího mistrovství v maratonu (výsledná známka = muži + ženy : 2 a zaokrouhleno)

1
 
8 hl.
2
 
11 hl.
3
 
19 hl.
4
 
8 hl.
5
 
8 hl.
Celkem hlasovalo 54 uživatelů.

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

idomansky 10.05.2010 11:13:11

Skromné, velmi skromné byly cíle předních českých maratonců, kteří se uprostřed mumraje velké sportovní show, kterou dnes pražský Volkswagen Maraton Praha bezesporu je, museli v boji o mistrovské tituly cítit trochu na vedlejší koleji. A pokud se přímý televizní přenos věnoval českým mužům alespoň sporadicky, o vývoji mistrovského závodu žen se divák nedozvěděl vůbec nic.
Odkaz na článek

avatar

Schestauber muž 12.05.2010 16:01:33

Jedná se o nejlepší ženský světový výkon v letošním roce, který je 2:22:00. Nenapsal jsem to v předchozím textu za což se omlouvám, myslel jsem, že je to všeobecně známo.

Motto: Nic není nemožné.
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.