Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Olomoucký půlmaraton: Už máte sbaleno?

Olomoucký půlmaraton: Už máte sbaleno?
foto: Radek Leszczynski

Miroslav Kratochvíl | 22.06.2010 | přečteno: 3578×

Zkušeným běžcům to není nutné připomínat, ale vám, kteří v Olomouci zažijete půlmaratonskou premiéru, se nějaká rada na poslední chvíli může hodit. Takže co dělat, co nedělat, co si vzít a co si nebrat? Možná budete mít pocit, že některou radu už jste četli stokrát. Tak tedy dnes po sto prvé.

Jedete-li do Olomouce zdaleka, můžete do svého zavazadla zapomenout zabalit spoustu věcí, ale nikdy nezapomeňte na běžecké boty. Prakticky vše ostatní se dá na poslední chvíli koupit nebo vypůjčit, ale padnoucí boty jen těžko seženete po kamarádech. Při troše štěstí se boty samozřejmě dají zakoupit na místě také, ale běžet půlmaraton v nové nevyzkoušené obuvi, to by byl oříšek i pro zkušené borce, natožpak pro začátečníky.

Jak stoupá předstartovní nervozita, mnozí běžci, bez ohledu na to, jak zodpovědně se připravovali, podlehnou panice a na poslední chvíli se rozhodnou, že vyzkouší, jestli mohou půlmaraton uběhnout. Generálka na poslední chvíli se obvykle vydaří, ale sebere síly přesně v době, kdy je čas odpočívat. To nejlepší, co můžete udělat pro dobrý výsledek v posledních dnech, není usilovný trénink, ale dostatečný spánek. V pátek už rozhodně zbytečně neponocujte!

V místě, kde se shromáždí stovky nebo dokonce tisíce lidí, se z banálních drobností stávají časově náročné operace. Počítejte tedy s dostatečnou časovou rezervou. Nezanedbatelný čas vezmou fronty. Fronta na masáž, fronta na úschovnu, fronta na toaletu, to vše může naprosto rozbořit vaše časové plány. Vždy je lepší být na startu o dvacet minut dřív než o minutu později.

Večerní start má velkou výhodu v tom, že nehrozí žádná extrémní teplota. Ani opalovací krém nebude třeba. Dobře hydratovaný organizmus se ale s nástrahami půlmaratonu vyrovná lépe za každých podmínek. Neznamená to ovšem, že do sebe na poslední chvíli nalijete velké množství vody. Hydrataci je dobré zahájit už dva nebo tři dny před závodem. Časté upíjení po malých dávkách má ovšem jeden neblahý vedlejší efekt. Není radno se na delší dobu vzdalovat mimo dosah toalety. Kryje-li se doba hydratace s dlouhou cestou na místo závodu, může to znamenat nepříjemné komplikace. Naše rada pro poslední dva dny před závodem: Pijte v rozumné míře vodu v malých dávkách v průběhu celého dne.

Až se budete řadit do startovního koridoru, respektujte prosím přidělený sektor. Několik vteřin ztráty na startu se na celkovém výkonu téměř neprojeví. Krom toho bude každému borci změřen i reálný čas. A že vás špatná pozice na startu připraví o vítězství? Budete-li tak dobří, napřesrok vám pořadatelé jistě rádi vyhradí místo mezi elitou.

Ačkoli si o tom můžete myslet své, půlmaratonská trať je relativně milosrdná. Nad prohřešky, které by vám maraton neodpustil, půlmaraton často přimhouří oči, ať už se jedná o neošetřené bradavky, neostříhané nehty nebo nedostatečnou hydrataci před startem. Čím méně podobných hříchů ovšem spácháte, tím lépe pro vás.