Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Olomoucký půlmaraton: Čelo závodu diskvalifikováno

Olomoucký půlmaraton: Čelo závodu diskvalifikováno
foto: tempo team prague

Petr Kostovič, Radek Narovec | 28.06.2010 | přečteno: 34478×

Volkswagen Olomoucký 1/2Maraton vstoupil do historie českého běhu. Až dva dny od konání zná svého vítěze. Pořadatelé na základě rozhodnutí atletických rozhodčích diskvalifikovali tři běžce, včetně vítěze a druhého v pořadí. Ti se nechali zmást nečekaným manévrem televizní motorky a nechtěně si v jednom místě zkrátili trasu.

Oficiálním vítězem se tak stal původně až třetí v pořadí, Keňan Joseph Maregu, jemuž časomíra naměřila 1:03:20. Padl tak i původně oznámený čas vítěze 59:59, který by znamenal poprvé v historii překonání hodinové hranice na českém území.

Na jedné z otáček v parku si hned trojice běžců tmavé pleti nechtěně asi o 500 metrů zkrátila trasu, když omylem následovala doprovodný motocykl České televize. Ten se s ohledem na bezpečnost běžců i diváků v jednom zúženém místě odklonil od průběhu tratě a nešťastně tak zmátl i čelo závodu. Motocykl s rozhodčími a pořadateli musel poodjet kvůli bezpečnosti čela závodu.

„Je nám líto, že k této události došlo. Myslíme si, že roli sehrál fakt, že se běželo na této trase poprvé a také trocha souhry náhod. Takové věci se můžou stát, ale v každém případě musíme respektovat pravidla IAAF a Českého atletického svazu,“ uvedli pořadatelé v tiskové zprávě.

Po rozhodnutí rozhodčích se změnilo pořadí na prvních třech místech v cíli závodu takto:

  1. místo: Joseph Maregu (1:03:20)
  2. místo: Dennis Ndiso (1:04:24)
  3. místo: Benson Olenakeri (1:04:58)

Posouvá se logicky i pořadí dalších běžců v cíli, nejlepšímu českému vytrvalci v závodě, Danu Orálkovi, tak patří celkově šestá příčka za výkon 1:10:29. Závod dokončilo 1185 mužů a žen.

Podle původně zveřejněných výsledků čtyřiadvacetiletý Keňan Stephen Kipkosgei Kibet o sekundu prolomil hranici jedné hodiny, poprvé v historii České republiky. Dosud se nejrychleji běželo loni v Praze (1:00:07). Olomouc by se tak zařadila mezi nejrychlejší půlmaratonské trati světa.

O regulérnosti výsledného času se dalo pochybovat i na základě mezičasu na deset kilometrů (27:14), kdy se vedoucí trio běžců přiblížilo světovému rekordu na deset kilometrů, který má hodnotu 27:01.

Nejrychlejším českým běžcem v cíli byl Dan Orálek, který doběhl v čase 1:10:28. „Běžel jsem sám, Keňané utekli hned po startu. Hodně mi ale pomáhali diváci. Pro mě byl tento závod přípravou na Badwater Ultramarathon ve Spojených státech. Jako přípravu na ultramaratony v podstatě beru všechny závody kratší než maraton,“ řekl Dan Orálek na tiskové konferenci po závodě.

Zisk prvenství mezi českými běžci mu usnadnila slabší účast dalších vytrvalců z české špičky, která dává přednost závodům na dráze a navíc chyběl i původně ohlášený jihlavský Pavel Novák, který se omluvil pro nemoc. Na druhém místě se mezi českými běžci umístil Jan Kohut (1:13:32), třetí doběhl Milan Uchytil (1:15:21).

Vítězka závodu žen, Etiopanka Asnakech Mengitsu, si do Olomouce přijela pro osobní půlmaratonský rekord. V cíli dosáhla času 1:13:12 a svůj dosavadní nejlepší výkon si tak vylepšila o 21 sekund. Kupodivu si stěžovala na teplé počasí, které jinak africkým běžcům vyhovovalo. Teploměr v době startu ukazoval 20°C ve stínu.

Nejlepší českou běžkyní v cíli byla podle předpokladu Olomoučanka Petra Kamínková. S umístěním na čtvrtém místě celkového pořadí byla spokojena, přiznala však, že start na tak velkém závodě v rodném městě ji trochu svazoval. „Chtěla jsem se pochopitelně ve svém rodném městě ukázat. Čekala jsem však lepší výkon. Přiznám se, že v druhé polovině závodu mi hodně docházely síly a místy jsem dokonce měla nutkání zastavit. Doběhla jsem jen díky fantastickým divákům, jichž se sešlo kolem trati překvapivě hodně. Měla jsem na trati dokonce svůj fanklub a bylo jej hodně slyšet,“ uvedla nejrychlejší česká žena v cíli.

Postupně zpomalovala od 14. kilometru, kdy se na ni začala dotahovat letošní mistryně v maratonu Radka Churaňová, která v polovině závodu na Kamínkovou ztrácela téměř dvě minuty, v cíli to však bylo jen šest sekund přes jednu minutu.

Závod přilákal více než tisícovku běžců a stal se druhým největším půlmaratonem v zemi. A to přesto, že se běžel až na sklonku jarní části závodní sezony. Vynikající byla rovněž atmosféra podél trati. Ukázalo se, že i mimo hlavní město lze uskutečnit velkolepý závod a Olomoučané se večerním závodem vysloveně chtěli bavit.

Půlmaraton dokončilo 1134 běžců a běžkyň, 40% z nich bylo z Olomouce a okolí. Z výsledků a průběžných časů je patrné, že hodně běžců z regionu si přišlo vyzkoušet atmosféru velkého závodu a chyběly jim zkušenosti s držením pravidelného tempa. Přestože některým docházely síly již po prvních kilometrech, hlasy kolem trati je hnaly do ještě vyššího tempa. „Drž se. Přidej. Šlápni do toho“, bylo slyšet z řad povzbuzujících diváků.

Co se trati týče, co vyhovovalo elitním běžcům, nemusí doslova platit pro ty kondiční. „Vadilo mi poměrně velké teplo. V některých úsecích, třeba v závěru Velkomoravské ulice, kde trať mírně stoupá nebo při přeběhu takzvaného velbloudího hrbu před tím, než se vbíhalo do Smetanových sadů, se mi trať zdála pomalejší. Byl to jen krátký úsek, ale mohl rozhodit tempo méně zkušeného běžce a působit nepříjemně na psychiku,“ řekl po závodě spolupracovník redakce behy.cz Radek Leszczynski, který závod sám absolvoval.


OPRAVENÉ VÝSLEDKY ZÁVODU

Anketa

Hodnoťte Volkswagen Olomoucký 1/2Maraton známkami jako ve škole

1
 
413 hl.
2
 
53 hl.
3
 
14 hl.
4
 
2 hl.
5
 
26 hl.
Celkem hlasovalo 508 uživatelů.

Komentáře (Celkem 121)

Nalezené položky: 122 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Další Poslední
avatar

Praha 9 - Prosek

Celkem 64072,78 km
Minulý měsíc 147,09 km
10 km: 0:35:57 (2001)
půlmaraton: 1:24:16 (2011)
maraton: 3:13:59 (2013)

hf muž 03.07.2010 18:10:22

Dnes jsem si přečetl všechny příspěvky a musím uznat, že pánové, jsme mnohem ukacenější než ženy tedy na poli běžeckém. Dovolím si i já s trochou přispět. Zůčastnil jsem se zatím půlmaratonu v Pardubicích, v Plasích, v Plzni a teď v Olomouci. I když jsem podal 3. nejlepší výkon (tedy 2. nejhorší), byl jsem nadšený diváckou kulisou a vůbec samotným městem Olomouc. V tomhle směru nemám připomínek.Bohužel jsem si neužil AFTER PARTY, protože jsem byl docela grogy. Dost jsem si šáhl na dno svých sil, takže jsem byl rád, že jsem došel do penzionu Korál. Za to druhý den jsem si užíval města, které se mi moc líbilo. Ani jsem nevěděl jak jsem v běhu dopadl ve výsledkové listině. SMS mi nepřišla, ale nijak jsem se tím netrápil. Pokud nebude stát startovné 1000 Kč, jistě příští rok přijedu. Ahoj, zdravím všechny běžce a příznivce běhu. Honza

Motto: KEEP SMILING
avatar

Mladá Boleslav

Celkem 1818,29 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:49:33 (2011)
půlmaraton: 1:54:18 (2010)

karambol muž 05.07.2010 16:35:19

Všem co se tu objevují závidím zaběhnuté časy, ale na to, že jsem bez zvláštního tréninku dal v Olomouci desítku za 56:10 jsem docela pyšný. S ohledem na věk a tonáž to beru jako solidní základ na zlepšování. Snad se dokopu do půlmaratonu v příštím roce. Jinak souhlas, že atmoška v Olomouci byla fantastická. >> hf, 03. 07. 2010 18:10:22

Motto: Dokud běžím - žiju!
Nalezené položky: 122 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.