Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Malý svratecký maraton: Orálek a Martincová nenašli ve Víru přemožitele

Malý svratecký maraton: Orálek a Martincová nenašli ve Víru přemožitele
foto: Zdenek Krchák

Jiří Šmiták | 22.08.2010 | přečteno: 4015×

Za teploty 27 stupňů Celsia ve stínu se vydalo v sobotu odpoledne 88 mužů a žen na dvaatřicetiki­lometrovou trať z Víru do Nedvědice a zpět. Jako každoročně sledovalo start a cíl závodu početné publikum a mnozí obyvatelé vesnice povzbuzovali vytrvalce před svými domy. V těžkém závodě za horkého počasí zvítězili Dan Orálek a Ivana Martincová. PŘIPOJEN ODKAZ NA VÝSLEDKY

K hlavním favoritům patřili vítězové předešlých ročníků Daniel Orálek (AC Moravská Slavia Brno), Mulugeta Serbessa (Ortopedie Týn nad Vltavou), Jiří Žák (Technika Brno Extréme) a Jiří Wallenfels (Sokol Královské Vinohrady) v kategorii mužů a Ivana Martincová (AC Moravská Slavia Brno) v kategorii žen. Tu mohla potrápit výborná Jiřina Kociánová z AHA Vyškov.

První pětikilometrový úsek tratě proběhla v mezičase 16:22 v čele tříčlenná skupina ve složení Orálek, Serbessa a Wallenfels. S pětisekundovou ztrátou běžel za nimi Žák, pátý byl časem 17:08 brněnský vytrvalec Tomáš Ondráček a šestá příčka patřila Aleši Borkovi z Techniky Brno. Z žen si nejlépe vedla Martincová (19:45) s dostatečným náskokem před Kociánovou.

Na značce 10. kilometru byla ve vedení už jen dvojice Orálek – Serbessa (33:28), třetí běžel Wallenfels (34:03), čtvrtý Žák (34:21) , za ním pak s téměř minutovou ztrátou Ondráček (35:17).

V prudkém stoupání na Kasanském kopci unikl Orálek Serbessovi. „Snažil jsem se již předtím několikrát o trhák, ale neúspěšně. Uvědomil jsem si, že právě zrychlení tempa v kopci může být úspěšné,“ vysvětlil svoji taktiku běhu Orálek, který na 15. kilometru (50:37) měl již více než dvousetmetrový náskok. Další pořadí prvních pěti závodníků zůstávalo beze změny, vedoucí pozici v ženách si stále udržovala s náskokem Martincová.

Na 25. kilometru měl Orálek (1:26:55) už značný náskok před Serbessou (1:29:27). Na třetí pozici se probojoval Žák (1:31:16), čtvrtý běžel Wallenfels a pátý Ondráček. Martincová si stále udržovala vedoucí pozici (1:46:44) před Kociánovou. Třetí běžela Radka Zbíralová (MK Kladno), které se nebezpečně přibližovala Alena Krcháková (AC Moravská Slavia Brno).

V závěrečných kilometrech závodu zůstalo pořadí prvních tří závodníků zachováno beze změny až do cíle, vítězný Orálek dosáhl času 1:53:33, čtvrté místo si vybojoval Ondráček, pátý skončil Wallenfels a šestý doběhl Borek. V absolutním pořadí žen již posedmé vyhrála nestárnoucí Ivana Martincová (2:18:12). „Neběželo se mně příliš dobře, na trati mě sužovaly žaludeční potíže,“ svěřila se v cíli. Druhá doběhla Jiřina Kociánová se ztrátou 2:29 min.

„Nejsem se svým výkonem příliš spokojena, nepodařilo se mně udržet v druhé polovině závodu pravidelné tempo, zdá se, že na maraton nemám ještě potřebnou formu,“ prohlásila. Třetí místo obsadila výborně takticky běžící 53letá Alena Krcháková, která získala několik cenných ženských i mužských „skalpů“.

Na celkovém 9. místě skončil Pavel Kratochvíl (Sokol Rudíkov), který se stal vítězem kategorie nad 50 let. Přestože jej kromě Orálka nikdo jiný ze čtyřicátníků nepředběhl, nebyl se svým výkonem spokojen.

„Dopustil jsem se podobné chyby jako při maratonu na nedávném mistrovství Evropy v Maďarsku (pozn. autora – doběhl ve vedru na 6. místě za 3:02 ). Začal jsem příliš rychle, první desítku jsem zaběhl pod 37 minut, a to se mně v závěrečných kilometrech, kde jsem se už hodně trápil, vymstilo. Vůbec jsem si tento závod neužil,“ řekl zklamaně.

V kategorii šedesátníků vyhrál Alfons Vytisk (MKS Ostrava), na druhém místě doběhl v čase těsně pod tři hodiny Stanislav Mužátko z Nového Města na Moravě. „Na závod jsem se připravoval jen velice málo, navíc mě bolel kotník, takže ten výkon podle toho tak vypadá,“ zhodnotil sebekriticky svůj už třiadvacátý start ve Víru.

Největší potlesk diváků patřil jediné domácí účastnici Vlastě Navrátilové ( nar. 1983), která na zdolání tratě potřebovala 3:32:02 a obsadilo celkové 77. místo z 84 mužů a žen v cíli. Bývalá dorostenecká reprezentantka v kopané, které musela zanechat kvůli operaci kolena, se na závod vůbec nepřipravovala. „Zaběhla jsem si jen ve čtvrtek deset kilometrů,“ svěřila se na první pohled nepříliš unavená ihned po doběhu. „Bolelo mě trochu koleno, ale jinak to docela šlo,“ dodala. Po trati ji doprovázela na kole její matka. „Byla jsem z jejího závodu asi víc vynervovaná než ona,“ prohlásila.

A jak zhodnotil závod jeho ředitel Zdeněk Šudoma? „Myslím, že se vydařil, snad až na to počasí, které závodníkům vysloveně nepřálo. Navzdory podpoře obce a některých sponzorů jsme měli sice určité ekonomické problémy, ale nakonec jsme je přece jen zvládli. Náš závod se dostal natolik do podvědomí vytrvalců, že se budeme při jeho jubilejním 60. ročníku ucházet o mistrovství republiky veteránů v malém maratonu.“


VÝSLEDKY ZÁVODU

WEB ZÁVODU

FOTOGALERIE ZE ZÁVODU

Anketa

Hodnoťte Malý svratecký maraton známkami jako ve škole

1
 
15 hl.
2
 
2 hl.
3
 
1 hl.
4
 
0 hl.
5
 
0 hl.
Celkem hlasovalo 18 uživatelů.