Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Olomoucký 1/2Maraton závodem jara

Olomoucký 1/2Maraton závodem jara
foto: tempo team prague

Petr Kostovič | 25.08.2010 | přečteno: 3405×

Premiéra a hned s více než tisícovkou běžců na startu a skvělou diváckou kulisou. Počtem účastníků druhý největší český půlmaraton. A současně také závod, který přinesl diskvalifikaci vedoucích závodníků a vstoupil tak do historie českého běhu. Přesto, či snad právě proto, jste jej zvolili za závod jara. Volkswagen Olomoucký 1/2Maraton.

Do ankety, která byla po skončení jarní běžecké sezóny spuštěna na webu behy.cz, bylo nominováno 19 závodů. Šest z nich se dostalo na základě hlasování čtenářů do užšího finále, z něhož vzešlo konečné pořadí.

V tom s přehledem ostatním odskočila olomoucká novinka a porazila i zavedené půlmaratonské Pardubice. Cílevědomá a vytrvalá práce Jiřího Katrnošky a Petra Lhoty vynesla třetí příčku Pečecké desítce. Zajímavostí a velkým zadostiučiněním pro Pavlínu Hanušovou a Vojtěcha Stavného je pro mnohé překvapivá čtvrtá příčka pro další nový závod domácí scény – jihočeský trojdistanční Silva Nortica Run. Teprve pátý se umístil mediálně nejsledovanější Volkswagen Maraton Praha a o jednu příčku za ním poloviční sourozenec Hervis 1/2Maraton Praha. Můžeme jen spekulovat, jak by tento počtem účastníků největší závod v České republice dopadl, kdyby se neběžel počátkem jara.

Ale zpět na příčku nejvyšší. Až na dvě výjimky – Daniela Orálka a Petry Kamínkové – v červnu v Olomouci nestartovali běžci z české vytrvalecké špičky. Po startu se nespustila časomíra na startovní bráně a v náběhu do první uličky se vytvořil lidský „špunt“, který přinutil závodníky z druhé poloviny startovního pole přejít do chůze.

S velkou pompou ohlásili komentátoři po proběhnutí prvního běžce cílem, že šlo o nejrychlejší půlmaraton na území České republiky, aby později byly výsledky anulovány a vítězem se stal až třetí v původně ohlášeném pořadí. První, druhý a čtvrtý běžec v cíli si totiž nechtěně zkrátili trať. Přesto se Volkswagen Olomoucký 1/2Maraton stal v čtenářské anketě závodem jara 2010. Ukázalo se, že v hlasování jste se rozhodovali na základě jiných kritérií.

Pořadatelům se podařilo zvolit vhodný termín a přenést do Olomouce ty nejlepší zkušenosti z pořádání běžeckých závodů v Praze. Vstříc jim vyšli i zástupci města. Termínově závod výborně zapadal do programu Svátků města Olomouce. Ukazuje se také, že podvečerní a večerní čas konání závodů v pozdně jarním a letním období láká. Počasí vyšlo jak na objednávku, v době startu závodu dosahovala teplota příjemných 20°C. Skvělý byl závodnický servis, bohatého občerstvení se dostalo ve vrchovaté míře všem, vyšla i after party.

Jak potvrdila atmosféra kolem trati, Olomouc přímo prahla po velké sportovní akci odehrávající se v ulicích města. Na 40% účastníků závodu bylo z Olomouce a jeho okolí, pro řadu z nich šlo o první závodní zkušenost, možnost ukázat se na velkém závodě před zraky svých příbuzných a přátel. Těch bylo v ulicích Olomouce požehnaně a své hlasivky rozhodně nešetřili. Povzbuzování se dostalo i běžcům ze závěru startovního pole.

Po takovéto atmosféře běžci touží a hrála pravděpodobně v rozhodování hlavní roli. Uvádíme alespoň jeden komentář čtenáře a zároveň účastníka závodu vystihující atmosféru kolem trati: „Lidé byli fantastičtí! Fandili všichni, bezdomovci, pumpař, pejskaři i lidi v tramvajích. Myslím, že tento závod má velkou budoucnost,“ uvedl tehdy v komentářích diskutující s nickem kubacz.

VÝSLEDKY ČTENÁŘSKÉ ANKETY O ZÁVOD JARA 2010:

  1. Volkswagen Olomoucký 1/2Maraton 58 hlasů
  2. Pardubický vinařský půlmaratón 45 hl.
  3. Pečecká desítka – Memoriál Jardy Kvačka 39 hl.
  4. Silva Nortica Run 36 hl.
  5. Volkswagen Maraton Praha 32 hl.
  6. Hervis 1/2Maraton Praha 14 hl.

Celkem hlasovalo 224 čtenářů.


WEB ZÁVODU

FOTOGALERIE ZE ZÁVODU


VÝSLEDKY ANKETY O ZÁVOD JARA NALEZNETE I V AKTUÁLNÍM ČÍSLE ČASOPISU BĚHEJ