Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Běžecká Tour VŠ LIGY připravena ke startu

Běžecká Tour VŠ LIGY připravena ke startu
foto: Martin Symon - ilustrační foto

Miroslav Kratochvíl | 22.09.2010 | přečteno: 2786×

Vysokoškolská amatérská liga sdružuje sportovce z celé republiky. Vydobyla si jméno pořádáním pravidelných soutěží ve squashi, badmintonu, tenisu, beach volejbalu a dalších sportech. Nyní vstupuje i do oblasti běhu.

Ne jednorázovým závodem, ale hned celým seriálem. Jejím záměrem je poskytnout možnost srovnání a sledování pokroků nejen pro běhající vysokoškoláky, ale pro všechny běžce od rekreantů až po výkonnostní závodníky.

Abychom se o připravované dlouhodobé soutěži dozvěděli více, vyzpovídali jsme jednoho z hlavních organizátorů, Pavla Johna.

Čím se liší vaše soutěž od jiných běžeckých závodů?

Existuje spousta závodů s dlouhou tradicí, na kterých si můžete každoročně porovnávat svoji výkonnost. Rok je ale z hlediska běžecké výkonnosti nesmírně dlouhá doba, nehledě na to, že pro začínající běžce je tu i otázka průběžné motivace. My proto uspořádáme závod každý měsíc vždy na stejné trati, aby každý zájemce měl k dispozici srovnání, jak se vyvíjí jeho výkonnost, jestli trénink nese očekávané výsledky nebo zda momentální forma odpovídá příslušné fázi tréninkového cyklu.

Budete tedy závody pořádat pravidelně jednou měsíčně?

Ano, pravidelnost je v běžecké přípravě klíčová. Proto budeme rádi, když si běžci do svého kalendáře napevno zapíší poslední sobotu v měsíci jako den, kdy se běží závod VŠ LIGY. Výjimku tvoří pouze úvodní závod, který se koná v sobotu 2. října 2010 dopoledne a všechny zájemce na něj srdečně zvu.

Není snadné získat trať, kterou budete mít k dispozici každý měsíc. Kde se vám to podařilo?

Jako nejlepší se nám od počátku jevila desetikilometrová obrátková trať pro muže a možnost poloviční varianty pro ženy se startem v Praze-Braníku, které jsou přesně změřeny a budou trvale vyznačeny, takže běžci a běžkyně urazí vždy shodnou a přesně změřenou vzdálenost. Tím, že se poběží podél Vltavy, je dán i příznivý profil a minimum ostrých zatáček. To ocení hlavně zkušenější závodníci. Velkou výhodou je samozřejmě i značně omezený či úplně vyloučený automobilový provoz. A co určitě všichni ocení, po závodě je k dispozici příjemné posezení v areálu Hamr, kde bude možné dostatečně do hloubky probrat zážitky z trati a doplnit zásoby tekutin, iontů a energie.

Opravdu na vaše závody může přijít kdokoli?

Samozřejmě. I když zatím sdružujeme především vysokoškoláky, náš seriál bude otevřen všem bez rozdílu, od čistokrevných závodníků až po rekreační běžce, kteří se „opravdových“ závodů obávají. Čas v cíli změříme všem, i těm kdo si nedělají ambice na překonávání kdovíjakých časů. Jen připomínám, že je vhodné se předem přihlásit.

Jaká je kapacita trati?

Startovní koridor je poměrně široký, v současném uzpůsobení trať pojme až tři sta závodníků. A dojde-li časem k nárůstu nad její kapacitu, máme připravena další řešení, včetně odděleného startu veteránských kategorií a závodu pro ženy, což kapacitu prakticky zdvojnásobuje.

Váš závod se často může dostat do kolize s tradičními akcemi.

S tím počítáme. Ale běžců a běžkyň, které na tradiční běžecké závody nedostanete, je daleko víc než závoďáků, takže z prázdné startovní čáry strach nemáme. Vždyť pro některé běžce naopak může být vítaná zpráva, že závodníci dnes budou jinde.

Uspořádat celý seriál běhů, to už vyžaduje silného partnera. Podařilo se vám ho získat?

Renomé, které jsme získali při pořádání sportovních akcí, nám pomohlo, takže kromě hlavního partnera běžeckých závodů, společnosti Asics, se můžeme spolehnout i na generálního partnera VŠ LIGY, výrobce sportovního vybavení Oliver. Navíc patronát nad celým seriálem převzal i bývalý guvernér České národní banky pan Zdeněk Tůma, který se osobně zúčastní i úvodního závodu.

Zůstanete jen v Praze?

Zpočátku ano, ale časem se chceme přiblížit všem českým, moravským, i slezským běžcům stejným způsobem, jak to nyní děláme s jinými sporty. Ty nabízíme už v jedenácti městech po celé republice. Již teď vytipováváme vhodné trati a budeme jednat o jejich využití. Pokud by běžci rádi viděli náš závod právě na své oblíbené trase a myslí si, že je pro něj vhodná, můžou nás snadno kontaktovat. Na stránkách běžecké části VŠ LIGY se dozví vše o aktuálním dění v naší soutěži a připravovaných akcích, na které se tam mohou snadno přihlásit.


WEB BĚŽECKÉ TOUR VŠ LIGY

Anketa

Líbí se vám myšlenka Běžecké Tour VŠ Ligy?

 
13 hl.
 
9 hl.
 
8 hl.
 
6 hl.
Celkem hlasovalo 36 uživatelů.

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

mirekk muž 23.09.2010 00:25:23

Vysokoškolská amatérská liga sdružuje sportovce z celé republiky. Vydobyla si jméno pořádáním pravidelných soutěží ve squashi, badmintonu, tenisu, beach volejbalu a dalších sportech. Nyní vstupuje i do oblasti běhu.
Odkaz na článek

avatar

Praha 4 - Chodov

Celkem 8451,35 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:53 (1988)
půlmaraton: 1:49:56 (2003)

TotalZero muž 23.09.2010 13:57:33

Možnost porovnat si časy během celého roku na shodné trati považuji za dobrý nápad, jen mi přijde, byť vím, že každá sranda něco stojí, celková cena za rok (pokud to správně chápu 12×150) poněkud vyšší. Neplánuje se „permanentka“…?

Motto: Dobře si prohlédněte moje záda, protože další šanci budete mít až... ...mne budete předbíhat o kolo... :-)
avatar

10 km: 0:35:46 (2007)
půlmaraton: 1:15:50 (2007)
maraton: 3:00:58 (2008)

Iva Milesová žena 24.09.2010 20:39:12

Jo, 150 Kč za start v nově zaváděné „studentské“ lize mi taky přijde dost. Já vím, studovat či běhat dnes mohou jen bohatí, tak asi proto. Medaile, číslo a drobné upomínkové ceny … trochu nepoměr mezi tím, co nabízíte, a tím, co chcete… Až mě bude zajímat čas, přijdu si to se stopkami zaběhnout v době, kdy tam nikdo nebude…

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.