Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Dolomitenmann: Rakouským Lienzem zněla česká hymna

Dolomitenmann: Rakouským Lienzem zněla česká hymna
foto: archív Eurofoam Sport Teamu

Josef Smetana | 14.09.2010 | přečteno: 3532×

Již po třiadvacáté byl v sobotu v rakouském Lienzu odstartován jeden z nejtěžších štafetových závodů na světě – Dolomitenmann. Zásluhou vítězného amatérského týmu Eurofoam, který soutěžil ve složení Petr Losman běh, Michal Krysta paragliding, Ondřej Zajíc kajak a Matouš Ulman horská kola, zněla tentokrát při vyhlašování výsledků česká hymna a početné pole českých fanoušků vytvořilo skvělou atmosféru.

Závod spojující běh do vrchu, paragliding, kajak a horská kola je stále velmi populární, což dokazoval i rekordní počet štafet na startu – 119. Mezi českými závodníky má Dolomitenmann velké renomé a na startu se letos prezentovalo 25 štafet.

Navázat na celkové vítězství z roku 2003 se pokusil ve velmi silné sestavě tým Škoda Auto ve složení Robert Krupička běh, Jan Škrabálek paragliding, Kamil Mrůzek kajak a Jaroslav Kulhavý horská kola. Tým Škoda Auto nakonec závod dokončil na velmi pěkném třetím místě za obhájci loňského prvenství Kolland Topsport s mezinárodní sestavou a domácím týmem Red Bull.

Závod již tradičně provází účast megahvězd světového sportu, a tak ani moc nepřekvapila avizovaná účast Lance Armstronga v týmu obhájců prvenství. Ze startovní listiny sedminásobný vítěz Tour de France, na rozdíl od dalších skvělých závodníků, nakonec vypadl.

Naopak na startu nechyběl čtyřnásobný vítěz běžecké části Dolomitenmanna Novozélanďan Jonathan Wyatt. Přes relativní neúspěch v podobě osmého místa na nedávném Mistrovství světa ve slovinském Kamniku na běžecké trati Dolomitenmanna Wyatt opět exceloval a zvítězil v čase 1:22:08.

Před startem byl pasován na jednoho z hlavních favoritů Jiří Magál, jehož start nakonec zhatily zdravotní potíže. Údajně šlo o černý kašel. Roli české jedničky měl převzít narychlo povolaný Robert Krupička. Ten se dlouhodobě připravoval na Jungfrau Marathon se snahou o vylepšení svého dosavadního maxima na jednom z největších maratonů světa, v němž dosáhl v loňském roce na třetí místo. Jak uvádí i na svých webových stránkách, v těžkém rozhodování nakonec převážila nabídka startu ve velmi silné sestavě týmu Škoda Auto doplněné vicemistrem světa XC horských kol Jaroslavem Kulhavým, která mohla reálně usilovat o celkové prvenství.

Přes výborný výkon a celkové druhé místo mezi běžci ztratil Robert na Wyatta rovné tři minuty a týmu Kolland Topsport se pak již žádný tým nedokázal v dalším průběhu závodu přiblížit. Na pátém místě celkového pořadí doběhla rakouská vrchařská hvězda Markus Kroll, jenž na rozdíl od většiny běžců z absolutní špičky v těžkých a strmých běžeckých pasážích preferuje rychlou chůzi před během.

Druhým nejlepším Čechem byl v cíli umístěném v nadmořské výšce 2 441 metrů Roman Skalský (1:30:01). Roman se dlouhodobě zaměřuje na alpské horské běhy. Přestože má raději běžečtější vrchařské závody s délkou trvání okolo jedné hodiny, jako je například Kitzbüheler Horn Bergstrassenlauf, kde letos obsadil čtvrté místo, na těžké trati Dolomitenmanna potvrdil své kvality.

Třetím nejlepším českým běžcem byl účastník mistrovství světa v běhu do vrchu a vítěz běžecké části letošního Adrenalin Cupu Jiří Voják. Tomu náročný profil trati vyhovuje a stupňovaným výkonem doběhl na druhém místě mezi amatérskými běžci a desátém celkově ve výborném čase 1:30:32. Jirka tak jen potvrdil, že vítězství v běžecké části Adrenalin Cupu i nominace na mistrovství světa v běhu do vrchu nebyly letos náhodné. Kvalitní výkony specialistů běžců lyžařů potvrdil na čtvrtém místě zkušený Jiří Žák (1:33:46) i Viktor Novotný (1:34:06). Viktor se na závod poctivě a cíleně připravoval a v těžkých závěrečných pasážích běžecké části exceloval. Svým výkonem jen dokazoval připravenost specialistů lyžařů na obtížnou trať Dolomitenmanna, jeho prioritou ale zůstávají lyžařské běžecké maratony.

Na startu se objevil i mistr Evropy v triatlonu z roku 2001 Filip Ospalý, který sám sebe pasoval na jednoho z horkých favoritů běžecké části Dolomitenmanna. Možná i nedostatečný respekt k náročné trati a kvalitním soupeřům znamenal nakonec celkové 32. místo (1:39:25) a praktický konec šancí týmu Fackelmann na celkové dobré umístění. Omluvu s vysvětlením, že není horský kamzík, uveřejnil Filip i na svém webu. Šestým nejlepším českým běžcem byl osminásobný pokořitel tratí Dolomitenmanna Petr Losman (1:34:30), který má na zdejších tratích obdivuhodnou bilanci výsledků v první desítce završenou letošním vítězstvím se štafetou Eurofoam.


VÝSLEDKY ZÁVODU

WEB ZÁVODU

WEB VÍTĚZNÉHO EUROFOAM SPORT TEAMU

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jsmetana muž 14.09.2010 13:50:44

Již potřiadvacáté byl v sobotu 11. září v rakouském Lienzi odstartován jeden z nejtěžších štafetových závodů na světě – Dolomitenmann. Zásluhou vítězného amatérského týmu Eurofoam, který soutěžil ve složení Petr Losman běh, Michal Krysta paragliding, Ondřej Zajíc kajak a Matouš Ulman horská kola, zněla tentokrát večerním náměstím při vyhlašování výsledků česká hymna a početné pole českých fanoušků vytvořilo skvělou atmosféru.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.