Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Násobilka Tomáše Bednáře: Třikrát jedna rovná se tritraining

Násobilka Tomáše Bednáře: Třikrát jedna rovná se tritraining
foto: Milan Arnošt

komerční prezentace | 06.10.2010 | přečteno: 4168×

Vášeň pro plavání, cyklistiku a běh českého reprezentanta v dlouhém triatlonu natolik pohltila, že se rozhodl věnovat se tomuto sportu i profesně a přitáhnout k triatlonu další zájemce. S partou kamarádů vytvořili projekt tritraining. Rozhodně není jen o triatlonu a už vůbec ne jen pro sportovce s ambicemi na špičkové výkony.

Jak vznikl nápad projektu tritraining a co je jeho cílem?

Projekt je vlastně logickým pokračováním mé trenérské činnosti, kterou se zabývám už několik let, a přivedli mě k němu mí vlastní svěřenci. Jedná se o to, že v dnešní trochu uspěchané době má málokdo čas stíhat práci, kvalitní trénink, pořizovat sportovní vybavení, smysluplně plánovat závody, koordinovat dopravu na ně a hodně dalšího, co se sportováním souvisí. Tohle všechno a vlastně i něco navíc teď našim klientům nabízíme my. Díky dobrým kontaktům a rozrůstající se členské základně dokážeme vyjednat zajímavé slevy na startovném a na sportovním vybavení, takže naši členové mají šanci za sezónu poměrně výrazně ušetřit a třeba si pořídit i kvalitnější vybavení, než původně zamýšleli. Výkonnostně ladění sportovci mohou navíc závodit za solidně vedený závodní tým s dobrým zázemím, což v tomto sportu není vždy pravidlem. Po šestnácti letech aktivního závodění mám chuť začít předávat své zkušenosti lidem, kteří se sportem začínají, a těm, kteří už závodí, pomoci být lepší.

Komu je projekt určen?

Chceme oslovit především lidi všech věkových skupin, kteří chtějí začít dělat něco pro svoje zdraví a zalíbila se jim některá z disciplín triatlonu, nebo dokonce triatlon jako takový. I pro úplné začátečníky máme připraveny programy, ve kterých se dozvědí, jak se vyvarovat začátečnických chyb, a hlavně jim pomůžeme u sportu vydržet a postupně se zlepšovat. V našich tréninkových skupinách jsou zastoupeny nejrůznější výkonnostní kategorie, takže nikdo nemusí mít strach, že by nestačil ostatním a třeba si připadal trapně. Zároveň je ale součástí projektu závodní tým na špičkové úrovni, který se již v letošní sezóně zúčastnil mnoha závodů u nás i v zahraničí a posbíral pěknou řádku medailí.

Mohu se zapojit do tréninku, pokud nejsem z Prahy?

Zatím máme vytvořenu skupinu v Jihlavě a v Praze, rádi bychom naše aktivity rozšířili i do Brna. Zájemci, kteří nebydlí v těchto městech či jejich okolí, mají možnost se zúčastňovat zhruba jednou měsíčně víkendových kempů. V případě zájmu ze strany klientů je možné se domluvit na osobní konzultaci či tréninku bez ohledu na místo bydliště za úhradu nákladů.

Kterých chyb se podle tebe kondiční triatlonisté v pojetí tréninku nejvíce dopouštějí?

Největších chyb se většina kondičních triatlonistů dopouští v plavecké technice, a to hlavně proto, že nemají plavecké základy, na kterých by mohli stavět, a tím pádem se zlepšovat. A bohužel taky při plánování tréninkových objemů a v posloupnosti tréninku.

Kolik času a úsilí je podle tebe třeba věnovat tréninku celkem a pak v jednotlivých disciplínách, aby kondiční triatlonista zvládl olympijský triatlon řekněme za 2 hodiny 20 až 2 hodiny 30 minut, to znamená plavání 1 500 metrů za 25–30 minut, cyklistickou část za 1 hodinu 15 minut a 10 km běhu přibližně za 40 minut?

Podle mého názoru nejde jednoznačně určit tréninkové zatížení tak, aby se dosáhlo těchto hodnot, především proto, že schopnosti každého z nás jsou zcela rozdílné. Proto také chceme každého poznat osobně a mít ho co nejvíc pod dohledem, abychom mu mohli vytvořit tréninkový plán přesně na míru. V žádném případě nechceme jít cestou výhradně internetového tréninku!

Jaká je tvoje role v projektu a kdo další se na něm podílí?

Jsem hlavním trenérem plaveckých a běžeckých tréninků a koordinátorem sportovních aktivit. Dále se na projektu podílí Jan Kolář, který má na starosti management týmových záležitostí. Je sám kondičním běžcem a vede pátečních běžecké tréninky. Pavel Hotař je webmaster, zároveň je aktivním závodníkem a vede středeční běžecké tréninky. Petr Culka je trenérem cyklistiky, také aktivním závodníkem, a má pod palcem cyklistické tréninky. Dále jsou členy týmu Míla Pišanová, ta sama rovněž závodí a vede úterní běžecké tréninky. Jana Hájková je kondiční běžkyní a má na starost zájemce o jogging. Spolupracuje s námi i Jiří Antoš, specialista na výživu, účastník řady závodů.

Která disciplína triatlonu je ti nejbližší a proč?

Plavání je bezpochyby mojí nejsilnější disciplínou a taky ji mám nejraději. Mám i profesní zkušenosti s výukou plavání v plavecké škole, plaveckém oddílu a dobré výsledky s výukou plavání u dospělých.

Je tato disciplína zároveň tvou nejsilnější zbraní na soupeře?

Ano, je to moje zbraň na soupeře.:-)

Cítíš naopak, že některá disciplína je tvou slabinou, a co děláš pro to, abys ji odstranil?

Rezervy cítím v cyklistice, hlavně v technice jízdy. Proto se snažím ve spolupráci s Petrem Culkou zažité chyby odstranit a posouvat se dál. Cyklistika rozhodně není jen o najetých kilometrech.

Jaký je tvůj vztah k běhu?

Běh mám moc rád, odreaguji se při něm. Často a rád se účastním běžeckých závodů, kde se schází dobrá parta.

Jaký je tvůj osobní závodní cíl a čeho bys chtěl osobně dosáhnout v rámci projektu tritraining?

Osobní závodní cíle jsem teď odsunul trošku stranou. Rád bych se naplno věnoval tritrainingu a rozšiřoval povědomí veřejnosti o triatlonu, ale pokud to bude jen možné, uvidíme se na triatlonech na olympijských a sprinterských tratích.


WEB TRITRAININGU

POZVÁNKA NA TRÉNINKOVÝ KEMP ČEŘÍNEK

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

komerce 07.10.2010 09:37:05

Vášeň pro plavání, cyklistiku a běh českého reprezentanta v dlouhém triatlonu natolik pohltila, že se rozhodl věnovat se tomuto sportu i profesně a přitáhnout k triatlonu další zájemce. S partou kamarádů vytvořili projekt tritraining. Rozhodně není jen o triatlonu a už vůbec ne jen pro sportovce s ambicemi na špičkové výkony.
Odkaz na článek

avatar

Celkem 1518 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:25 (2009)
půlmaraton: 1:37:00 (2009)
maraton: 3:26:44 (2009)

Koala muž 11.10.2010 12:46:21

Na www.tritraining.cz se během dneška objeví reportáž z víkendového kempu Čeřínek.

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.