Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Janovské kilometry po pětatřicáté: Velký zážitek

Janovské kilometry po pětatřicáté: Velký zážitek
foto: Karla Hrabalová (archiv behej.com)

Ivo Domanský | 31.10.2010 | přečteno: 4690×

Sobotního závodu Janovských 11 a 19 kilometrů se zúčastnilo 336 startujících, zájem o start v závodě každoročně stoupá. Kromě toho, kdo získá tituly mistrů republiky v horském běhu, se zároveň rozhodovalo o celkových vítězích krosového poháru XpowerCup. Vítězi hlavních závodů se stali v případě závodu na 19 km Jan Havlíček a Tereza Zuzánková, kratší trať na 11 km ovládli Radek Groh a Helena Erbenová.

Po loňském ročníku, který se málem nekonal v důsledku živelné pohromy (v polovině října napadlo v Jizerských horách téměř metr sněhu a množství polomů místy zcela zneprůchodnilo tratě), se pořadatelé mnohem častěji obraceli na meteorology. Ti slibovali na poslední říjnovou sobotu jasno s inverzí v polohách nad 700 m, teplotu v této výšce kolem 12 stupňů, ale také silný vítr. Předpověď vyšla perfektně – až na ten vítr, který byl sice čerstvý, ale nikterak výjimečný. S počasím proto mohlo být spokojeno všech 336 startujících běžců na tratích 19 a 11 km, kteří ve shodě s tradicí nastoupili na svůj start v 10 a v 10:10 hod.

Kudy vedou Janovské kilometry

Krátce po startu závodu na škváře fotbalového hřiště Sokola Janov nastává pro běžce první zkouška. Tratě ústí do úzké cesty, navíc v poměrně prudkém seběhu. Zkušení závodníci proto od startu sprintují jako o život, aby měli na tomto místě dostatek prostoru. Letos bez problémů proběhlo touto myší dírou téměř 250 závodníků na kratší trati, zatímco v méně početném poli vytrvalců došlo k několika pádům. V další fázi běhu převládá stoupání až k rozhledně na Bramberku. Následující úsek do Maxova vede po asfaltové silnici, pak tratě opět přecházejí do náročného horského terénu stoupáním na Slovanku a Severák, kde se kratší trať obrací k cíli nejprve po silnici a poté pověstným ”tobogánem”, což je prudký seběh převážně neudržovanou lesní cestou na místní asfaltovou komunikaci, po níž se běží zpět na hřiště do cíle.

Devatenáctka ze Severáku zprvu klesá, aby vzápětí opět stoupala k rozhledně na Královce, odkud se tato trasa obloukem přes Bedřichov (po silnici) dostává na hřeben nad Janovem. Členité úseky vystřídá dva kilometry před cílem “zkouška nohou i nervů” ve formě klesání úzkým chodníčkem, kde není příliš možno předbíhat a někteří méně stateční se v těchto místech zachycují stromků, aby to ustáli. Závěrečné delší, ale poměrně mírné stoupání od janovského kostela do cíle je už pouze pověstnou klišovitou “třešničkou na dortu”.

Finále XpowerCupu a mistrovství republiky

Jedním z důvodů pomalého, ale stálého vzestupu zájmu o tento pro liberecké a jablonecké sportovce kultovního běhu je přidělení mistrovství republiky v horském běhu, jediného mistrovství, pořádaného Sdružením organizátorů běžeckých závodů. V uplynulých pěti letech se na nejvyšším stupni vystřídala řada atletických a lyžařských reprezentantů. Mistry republiky v horském běhu se stávají vítězové závodu na 19 km v případě mužů a na 11 km v ženské kategorii. Druhou příčinou růstu účasti určitě bylo finále krosového XpowerCupu, který byl zahájen květnovým Lesním během Kalichem, pokračoval na jaře krosem Popelka v Lomnici nad Popelkou, v podzimní části pak klasickým během do vrchu Jilemnice–Žalý a závodem v Benešově u Semil. První specializovaný seriál pro krosaře se uvedl výborně, partnerská firma Aminostar věnovala všem běžcům dárky.

Pár slov o vítězích a s vítězi

Jen pro oživení uveďme, že loni za značně nevlídného počasí, kdy se běžci již na Severáku setkávali s jinovatkou a v nejvyšších polohách se zbytky sněhu, vyhráli v celkové klasifikaci na delší trati Radek Linhart za 1:12:11 a J. Jetmarová (1:32:32), na jedenáctce byli nerychlejší Jakub Oma 39:31 a Anna Pichrtová 43:36. Z loňských vítězů přijel obhajovat jediný Linhart, ten se však netajil obavami, že loňské umístění nebude schopen opakovat.

Pohled do startovní listiny sliboval napínavý souboj několikanásobného mistra republiky v běhu do vrchu Jana Havlíčka (ASK Slavia Praha) s letos ve velmi dobré formě běhajícím Vítem Pavlištou (Slovan Liberec). Jako obvykle se na nemistrovskou delší ženskou trať přihlásilo podstatně méně závodnic než na mistrovskou jedenáctku. Přesto bylo základní otázkou, zda se podaří téměř domácí Tereze Zuzánkové odrazit předpokládaný útok Moravanky Adély Esentierové (Baláž team Ostrava), pro niž hovořil výsledek z nedávného Ostravského maratonu. Kratší trať mužů měli podle papírových předpokladů ovládnout rychlí mlaďoši, favoritkami mistrovství žen byly lyžařky v čele s Helenou Erbenovou–Balatkovou, která se k vrcholovému sportu vrací po mateřské přestávce. Helena je také držitelkou letitého traťového rekordu, již v roce 1999 v Janově běžela za 42:06 a tento skvělý čas nezlepšila loni ani vrchařská mistryně Evropy a světa Anka Pichrtová.

Do cíle závodu na 11 km se po necelých 40 minutách vřítil jako první všestranný Radek Groh (AC Vrchlabí).

„Nebylo to nijak těžké, hlídal jsem si čelo od začátku do konce…“ Stopky se mu zastavily na hodnotě 39:14. Druhé místo si překvapivě vydřel Martin Vaněk (Sokol Praha-Stodůlky) za 39:32 a bronzový stupeň patřil Zbyňku Hanyšovi (Iscarex Česká Třebová) 39:37, následovali turnovský Mikuš, jablonecký Francke a Čivrný mladší (SK Semily).

Helena Erbenová byla jasnou jedničkou ženského závodu o stejné délce nejen na startu, ale i v cíli, i když za loňským časem Pichrtové a svým vlastním traťovým rekordem dost výrazně zaostala (44:43). Také na druhé místo dosáhla špičková lyžařka Klára Moravcová (45:43), třetí skončila Lucie Vavrušková (Jablonec nad Nisou), kterou si pamatují i pražští krosaři – ovšem pod dívčím příjmením Hrubá.

V závodě na 19 km stylem start–cíl nakonec vyhrál Jan Havlíček, jemuž byl důstojným soupeřem Vít Pavlišta.

„Rozběhl jsem to od počátku naplno, protože znám soupeřovy kvality zvláště na asfaltu. Však mě taky Vítek začal na silnici do Maxova dohánět. A ten seběh, před kterým mě několikrát varovali, je tvrdý, ale má své kouzlo, nesmíte se ho bát,“ říkal vítěz záhy po vydýchání v cíli.

Druhému Pavlištovi nadělil výborným časem 1:08:15 téměř minutu, třetí byl už s velkým odstupem Ondřej Fejfar (TJ Dvůr Králové/L.) za 1:13:02, překvapením bylo čtvrté místo kozákovského Martina Berky (1:13:18), pátý doběhl loňský mistr Radek Linhart (Kerda Team Liberec) v čase 1:14:02 a šestici nejlepších doplnil Jiří Žák (Technika Brno) 1:15:06.

Dlouhá trať žen svědčila Tereze Zuzánkové z Jablonce (1:26:09), Adéla Esentierová byla druhá.

Pár slov o organizátorech

Organizátory tohoto v současnosti největšího běhu v Libereckém kraji nejsou atleti, nýbrž členové TJ Sokol Janov ve spolupráci s místními hasiči a dalšími složkami. Ředitel závodu Vratislav Zajíček spočítal, že v den D se na hladkém průběhu Janovských kilometrů podílí minimálně stovka vesměs dobrovolných pomocníků, kteří jsou v permanenci od rozednění do pozdních odpoledních hodin. Těch, kteří akci připravují dlouhodobě, je ovšem daleko méně.

Janovské kilometry jsou moderním terénním během, kde se pracuje s technikou jako na závodech v Praze, možná s výjimkou čipů. Čas a pořadí zatím zvládají janovští ručně. Noví mistři v horském běhu, vítězové všech věkových kategorií a nejlepší borci v šestidílném seriálu XpowerCup si odnesli z janovské sokolovny poháry, diplomy a množství věcných cen. Tento u nás jedinečný běh by si měl aspoň jednou v životě zkusit každý, kdo se považuje spíše za „přírodního“ než silničního běžce.

A za závodníky přidejme komentář jednoho z nich, Honzy Herdy, který hovoří za vše: „V Janově to bylo naprosto úžasné, suchá trať, azúro, výhledy na Jizerky, vítr v normě, teplo na trenky! Za mě jeden z nej závodů vůbec (až na ten seběh do Janova někde na 17km).“

Na titulní ilustrační fotografii vítěz závodu na 19 km Jan Havlíček


Celkové výsledky XpowerCup 2010 – muži:

  1. Honců Míla
  2. Prokůpek Aleš
  3. Čivrný Jiří
  4. Hanyš Zbyněk

Celkové výsledky XpowerCup 2010 – ženy:

  1. Vavrušková Lucie
  2. Paulů Blanka
  3. Rufferová Iva
  4. Pešinová Jitka

WEB ZÁVODU

VÝSLEDKY ZÁVODU

WEB XPOWER CUPU

Anketa

Hodnoťte závod Janovských 11 a 19 km známkami jako ve škole

1
 
29 hl.
2
 
0 hl.
3
 
0 hl.
4
 
0 hl.
5
 
0 hl.
Celkem hlasovalo 29 uživatelů.

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

idomansky 31.10.2010 00:51:12

Sobotního závodu Janovských 11 a 19 kilometrů se zúčastnilo 336 startujících, zájem o start v závodě každoročně stoupá. Kromě toho, kdo získá tituly mistrů republiky v horském běhu, se zároveň rozhodovalo o celkových vítězích krosového poháru XpowerCup. Vítězi hlavních závodů se stali v případě závodu na 19 km Jan Havlíček a Tereza Zuzánková, kratší trať na 11 km ovládli Radek Groh a Helena Erbenová.
Odkaz na článek

avatar

Čelákovice

Celkem 22125,06 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:50 (2011)
půlmaraton: 1:32:39 (2011)
maraton: 3:23:50 (2011)

Láďa S. muž 31.10.2010 12:18:14

Motto: Teprve se zabíhám...
avatar

Dobřichov

Celkem 7103 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:16:31 (2012)
maraton: 2:50:29 (2016)

honzaherda muž 01.11.2010 17:05:38

Mám-li něco namítnout, tak snad start po vlnách, kdy jsme z 19ky dobíhali davy z 11ky poměrně brzy (v asfaltovém seběhu), nešlo by nechat 15–20minut? Na startu by asi chtělo připomenout, aby se běžci postavili tak nějak dle výkonnosti, ten uzounký seběh je hodně brzy. Jinak fakt super akce, za 60Kč úžasné a počasí ani lepší být nemohlo! Vítr nefoukal proti, ani na Královce nebyl nijak silný, za mě 1+

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.