Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Čeští reprezentanti nabírali kilometry v Tatrách

Čeští reprezentanti nabírali kilometry v Tatrách
foto: Salomon (ilustrační foto)

Petr Kostovič | 30.11.2010 | přečteno: 2901×

Ještě než sevřel Českou republiku a Slovensko bílý krunýř, stačila skupina reprezentantů v běhu pod vedením zkušených trenérů absolvovat objemovou přípravu ve výcvikovém táboře se zázemím v hotelu Baník na Štrbském plese.

Pozvánku k soustředění od 7. do 20. listopadu dostalo 31 členů reprezentačního výběru, mezi nimiž nechyběli zkušení vytrvalci Jan Kreisinger a Petra Kamínková, ani mladé naděje Lukáš Kourek, Jiří Homoláč, Kristiina Mäki, Michaela Šaršonová a další. Podle možností se jim v průběhu soustředění věnovali jejich osobní trenéři, případně vytrvalci čerpali tréninkové rady od přítomných trenérů Miroslava Semeráda či Pavla Tunky, jež na soustředění vyslal Český atletický svaz.

„Naši atleti jezdí na Štrbské pleso již léta. Tamních 1350 metrů nad mořem odpovídá alpské nadmořské výšce 1800 metrů. Od středotraťařů po maratonce je tréninkový pobyt ve vysokohorských podmínkách nezbytný, bez toho se dnes těžko dosahují špičkové výkony. Horská soustředění by měla trvat přibližně tři týdny,“ je o prospěšnosti takového pobytu přesvědčen Bohdan Müller, někdejší reprezentační trenér a v současnosti manažer českých vytrvalců.

K úvodnímu soustředění na prahu přípravy na novou sezónu přijeli vytrvalci vybaveni tréninkovými plány od svých trenérů. Vedle individuálních tréninků je na soustředění i příležitost k výběhům ve skupině.

„Objemový trénink se ve skupině lépe zvládá. Hodně výběhů absolvuji společně s Marcelou Lustigovou. Ale byla tu i situace, kdy jsme měly předepsán běh ve stupňovaném tempu a přidala se k nám i skupinka mužů, pro něž bylo to naše stupňované tempo spíš výklusem,“ uvádí k atmosféře, která vládla na Štrbském plese, olomoucká vytrvalkyně Petra Kamínková.

„Posledních sedm let využívám zimního reprezentačního soustředění v Tatrách a neznám lepší začátek přípravy na novou sezónu. Jezdím sem dvakrát ročně. Myslím, že pro vytrvalostní běh jsou kvůli pozitivním účinkům nadmořské výšky nejlepší hory v kterémkoli ročním období. Někdy je trénink na horách hodně náročný na psychiku, ale když se pak po návratu za týden vydám na závody, věřím si, že poběžím dobře,“ hodnotí Petra Kamínková účinky soustředění v horách. Zvládá tu uběhnout 200 kilometrů týdně, každý den alespoň dvacet pět kilometrů.

„Nikomu tu nic nenařizujeme. Cílem soustředění je objemový vytrvalostní trénink kombinovaný s přípravou na ME v krosu, jehož se reprezentanti zúčastní 12. prosince. Pro to, abychom zjistili, jak na tom jednotliví běžci jsou, provádíme laktátové testy,“ doplňuje Kamínkovou jeden z reprezentačních trenérů běhu, Pavel Tunka. A kdo jej na soustředění zaujal?

„Ve velmi dobré formě se tu ukazoval Jan Kreisinger, z žen pak Petra Kamínková a Marcela Lustigová. Zodpovědně se k reprezentaci na ME v krosu staví jedna z nominovaných běžkyň, jednadvacetiletá Lucie Sekanová, která nechtěla riskovat komplikace spojené s cestou na japonský štafetový závod Ekiden a dala přednost přípravě doma. Ale pochválit je třeba i další běžce,“ uvádí Pavel Tunka k jednotlivým běžcům, kteří se soustředění na Štrbském plese zúčastnili.


VÍCE INFORMACÍ O ÚČINCÍCH ZIMNÍHO SOUSTŘEDĚNÍ V HORÁCH A U MOŘE NAJDETE V LISTOPADOVÉM VYDÁNÍ ČASOPISU BĚHEJ

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK muž 30.11.2010 00:02:17

Ještě než sevřel Českou republiku a Slovensko bílý krunýř, stačila skupina reprezentantů v běhu pod vedením zkušených trenérů absolvovat od 7. do 20. listopadu objemovou přípravu ve výcvikovém táboře se zázemím v hotelu Baník na Štrbském plese.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.