Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Podzimní běh lyžařů: Start běžeckého adventu pro Pechka

Podzimní běh lyžařů: Start běžeckého adventu pro Pechka
foto: Jarmila Holasová (ilustrační foto)

Ivo Domanský | 28.11.2010 | přečteno: 2885×

Nedělní 54. ročník Podzimního běhu lyžařů se konal v Senohrabech za zimního počasí na upravených, ale zmrzlých tratích, které proti loňsku opět doznaly změn kvůli intenzívní těžbě dřevní hmoty. I proto nebude čas letos nejrychlejšího běžce Petra Pechka zapsán jako rekordní, přestože běžel o 47 sekund rychleji než loňský vítěz a držitel traťového rekordu Jan Havlíček. Na zmrzlé trati došlo i k několika hrozivě vypadajícím pádům, které naštěstí skončily bez zranění.

Podle obecného názoru startujících byla ženská trať o něco delší než proponované čtyři kilometry, naopak muži běželi zřejmě o pár stovek metrů méně. Proto se ani loňský vítěz Jan Havlíček, který se letos organizátorům omluvil pro nemoc, nemusí strachovat o svůj traťový rekord 25:59, byť letos Petr Pechek (Maratonstav Úpice), který zvítězil bez vážnějších problémů, běžel o 47 vteřin rychleji. Druhé místo obsadil mladoboleslavský Pavel Kubričan a třetí skončil Martin Olšan (PSK Olymp Praha).

Ve veteránských kategoriích dominovali Tomáš Janovský (SK Praga, 28:47) v kategorii 36 –49 let a v kategorii nad 50 let Miloš Smrčka (BK Říčany, 27:29), jehož popularita se po uveřejnění velkého materiálu v časopise Běhej dále podstatně zvýšila.

Mezi ženami se s delší tratí, na níž přibyl další kopeček, nejlépe vyrovnala orientační běžkyně Iva Košárková (OB Sparta Praha) časem 20:25, druhá místo obsadila nadějná čáslavská atletka Jana Javůrková (AC Čáslav – 21:08) a třetí byla žižkovská Jana Rejmonová (Žižkovští tygři – 21:52).

Do Senohrab se běžci rádi vracejí, i když je tam čeká nepohodlí – v místě jsou jen minimální kryté šatnové prostory a dospělí si musí zpravidla vystát kratší nebo delší frontu u výdeje startovních čísel. Závody žen a mužů jsou organizovány podle lyžařských pravidel s intervalovým startem dvojic po třiceti sekundách, takže se po skončení závodu – zejména při obvyklém počtu kolem dvou set běžců a běžkyň v těchto kategoriích – počtáři hodně zapotí. Letitý problém s pozdním vyhlašováním výsledků se od loňského roku daří uspokojivě řešit díky spolupráci senohrabských lyžařů s rodinou Vandy Kadeřábkové–Březinové. Ta se sice momentálně připravuje na další rodinný přírůstek, na tomto běhu, který je pro ni podle vlastních slov srdeční záležitostí, ovšem nemohla chybět.

Stejně tak nechyběli tradiční účastníci „dusmeni“, což jsou převážně vodáci a veslaři, kteří na podzim absolvují sérii krosů v Praze a okolí, v níž Běh lyžařů v Senohrabech má tradičně přední místo. Pod zkratkou DGP (Dusmen Grand Prix) se tak ve výsledkové listině setkáte s mnoha „lidičkami od vody“.

Díky namrzlému povrchu a sněhovému poprašku na něm byly tratě na některých místech mimořádně kluzké. Tam také došlo k několika hrozivým pádům – naštěstí bez následků. Je to zvláštní, ale dobrá polovina dospělých startujících buď obutí podcenila, nebo prostě terénní speciály nevlastní. To se týká jak značné části veteránů, tak také několika desítek „nových běžců“, kteří začali běhat závody v posledních dvou třech letech a nemají s extrémními podmínkami prakticky žádné zkušenosti. Ono je ale opravdu rozdíl běžet desítku v září v Praze po asfaltu nebo koncem listopadu v senohrabských lesích. Doufejme, že tyto běžecké adepty dnešní zkušenost náležitě poučila!


VÝSLEDKY NA LONGRUN.CZ

WEB ZÁVODU

Anketa

Hodnoťte Podzimní běh lyžařů v Senohrabech známkami jako ve škole

1
 
14 hl.
2
 
2 hl.
3
 
1 hl.
4
 
0 hl.
5
 
0 hl.
Celkem hlasovalo 17 uživatelů.

Komentáře (Celkem 4)

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední

idomansky 28.11.2010 22:23:39

Nedělní 54. ročník Podzimního běhu lyžařů se konal v Senohrabech za zimního počasí na upravených, ale zmrzlých tratích, které proti loňsku opět doznaly změn kvůli intenzívní těžbě dřevní hmoty. I proto nebude čas letos nejrychlejšího běžce Petra Pechka zapsán jako rekordní, přestože běžel o 47 sekund rychleji než loňský vítěz a držitel traťového rekordu Jan Havlíček. Na zmrzlé trati došlo i k několika hrozivě vypadajícím pádům, které naštěstí skončily bez zranění.
Odkaz na článek

avatar

Trutnov/Praha

10 km: 0:31:01 (2009)
půlmaraton: 1:06:33 (2012)
maraton: 2:18:27 (2011)

peca_p muž 29.11.2010 09:58:47

Závod to byl pěkný. Moc se mi tam líbilo.

Jenom doplním fungující odkazy na výsledky:

Obdobně je potřeba upravit odkazy na výsledky dalších kategorií…

A ještě odkaz na moje fotky: http://picasaweb.google.com/…enohraby2010

avatar

Dobřichov

Celkem 7103 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:16:31 (2012)
maraton: 2:50:29 (2016)

honzaherda muž 29.11.2010 16:44:11

pár mých fotek ze startu a doběhu žen je zde : http://honzaherda.rajce.idnes.cz/…_-_28_11_10/ Asi to chtělo tretry, ale i v krosovkách se docela dalo. 2× mi to podklouzlo, 1× jsem si hrábnul rukou, jinak v pohodě. Dlužno dodat, že jsem ale zbytečně neriskoval. No a pohled do výsledků zase napověděl, kdo v terénu umí. Slušný adrenalin byl dojet na silničním kole 44km do Senohrab a zase 44 zpět.

avatar

obik muž 30.11.2010 02:12:15

Dobrý den ze Senohrab. Jakožto zástupce pořadatelů v této diskusi blahopřeji a děkuji vítězům i všem ostatním závodníkům a divákům za účast a zdolání náročných Senohrabských tratí. Dík za závod patří především „otcům zakladatelům“ Álovi Syrovatskému a jeho ženě Jitce (Ála organizuje závod od 1roč. bez jediného vynechaného…). Dalším, stále aktivně činným člověkem od začátku závodu v r.1957 je Jan Jurečka. Poděkování dále patří Vandě a Petrovi Kadeřábkovým za zpracování výsledků a dalším členům pořadatelskho týmu z nichž mnozí jsou u závodu též několik desítek let. Za nedostatky při organizaci se omlouváme a dá-li Pánbůh a Lesy ČR. tak za rok se opět sejdeme na Vávrově palouku v Senohrabech u táborového ohně a na startu 55.ročníku. Ještě dříve se však těšíme na shledání v bílé stopě

Závodní lyžařská sezona začíná v Senohrabech obvykle první lednový týden Kriteriem na fotbalovém hřišti. Informace o lyž.závodech budeme mj.zveřejnovat na webu Behy.cz v sekci „Vývěska“.

SKOL! Sokol Senohraby-lyž.oddíl Jan Oberlander

avatar

obik muž 02.12.2010 00:56:13

Přidávám odkaz na fotky od závodníka Martina Tušla (VSK.HUMANITA Praha): Par momentek z nedelni atmosfery…

http://picasaweb.google.com/…enoBehySNehy

Prima den, maTus

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.