Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Víkendové závody na sněhové nadílce

Víkendové závody na sněhové nadílce
foto: archív Znojemského běžeckého poháru (ilustrační foto)

Petr Kostovič | 01.12.2010 | přečteno: 2157×

Pohled z okna v těchto dnech spíše svádí k radovánkám typu lyžování a sáňkování, víkendové závody se však s přívalem sněhu neruší. Na programu je celá řada mikulášských běhů, v termínovce víkendových závodů lze takových, které mají v základu názvu slovo „Mikuláš“, najít osm.

Při běhu ve hlubokém sněhu je srdeční frekvence při stejné intenzitě vyšší než při běhu na sněhu. Kluzký podklad výrazně ztěžuje odrazovou část běžeckého kroku a vám připadá, „že to zkrátka neběží“, říká trenér běhu a triatlonu Josef Smetana ze závodního týmu Eurofoam. Nelze tedy čekat, že by během nastávajícího víkendu padaly při závodech traťové rekordy, závod na sněhu však může být kvalitním tréninkem nebo pěkným společenským zážitkem. Jen je třeba zvolit kvalitní krosovou obuv s dobrým vzorkem, abyste místo předvánočního běhání netrávili čas se sádrou na noze.

Ze zmíněných mikulášských běhů se pravidelně nejvíce běžců účastní toho s názvem Mikulášský běh na Bradech, který pořádá v neděli 5. prosince AC Jičín, start je v Bradech nad kostelem. Jde o nejstarší mikulášský běh u nás, letos se pořádá již 65. ročník. Letos bude na sněhu obzvlášť náročný, trať sice měří pouhých 2 800 metrů, je ale velmi členitá a místy profilem připomíná Velkou kunratickou. Hlavní závod startuje intervalovým způsobem. Mírnější trať je připravena pro děti.

Pokud to máte do Brad nad kostelem daleko, možná si vyberete jiný z mikulášských běhů. Olomoučané třeba ten, který se běží na trati 6 900 metrů v sobotu 4. prosince dopoledne a má starty od 10:15 hod. na stadionu TJ Lokomotiva Olomouc, na opačném konci republiky pořádá Slavia VŠ Plzeň ve stejný den, tedy v sobotu, Běh o berlu sv. Mikuláše na 5 940 metrů v okolí přehrady České údolí. Tam se začíná již od 9:30 hod. Ve Rtyni v Podkrkonoší pořádá v sobotu 4. prosince další z mikulášských běhů TJ Maratonstav Úpice. Dětský závod startuje ve 14 hodin, hlavní závod dospělých na 7 kilometrů je na programu ve 14:30 hod.

Pro Pražany je v sobotu připraven Běh okolo Hostivařské přehrady na 7 300 metrů s mírně zvlněným terénem. Sraz je v parku nad fotbalovým hřištěm TJ Háje. Na místě buďte před 10:30 hod. Po skončení závodů proběhne tradiční vyhlášení seriálu běhů do kopců v Praze a okolí. V neděli se koná Zbraslavský běh o pohár H.S.H., krosový závod na 5 000 metrů se startem v zookoutku Zbraslav za nádražím.

Pokud to nemáte daleko do německého Saska, máme pro vás na závěr tip na závod pro „fajnšmekry“. Nedaleko Drážďan, přibližně 30 kilometrů od česko-německé hranice, pořádá v sobotu v městečku Dohna tamní triatlonový oddíl 5. ročník závodu Dohnaer Adventslauf s velmi pěknou atmosférou. V nabídce občerstvení nechybí tradiční drážďanská štóla, kterou napečou manželky pořadatelů, samozřejmostí je i německý svařený „Glühwein“. Hlavní závod o celkové délce 9,6 km startuje v 14:15 hodin a startovné je přijatelných 5 EUR. Běží se ve čtyřech okruzích po silnici a parkových cestách s poměrně náročným stoupáním na náměstí v každém z okruhů. Odměnou běžcům po absolvování každého stoupání bývá při dosažení náměstí průběh špalírem povzbuzujících mažoretek. Vyhlášení vítězů je zasazeno do pěkné atmosféry adventních trhů.


TERMÍNOVKA ZÁVODŮ NA BEHY.CZ

Anketa

Závodíte, když napadne sníh?

Celkem hlasovalo 50 uživatelů.

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK muž 02.12.2010 08:06:04

Pohled z okna v těchto dnech spíše svádí k radovánkám typu lyžování a sáňkování, víkendové závody se však s přívalem sněhu neruší. O víkendu je na programu celá řada mikulášských běhů, v termínovce víkendových závodů lze takových, které mají v základu názvu slovo „Mikuláš“, najít osm.
Odkaz na článek

avatar

Ostrava

Celkem 28050 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:32:50 (2005)
půlmaraton: 1:14:30 (2005)
maraton: 2:45:04 (2005)

Baláž R:-)man muž 02.12.2010 19:17:34

Sobotní 5.r.Lysohorského maratonu na Ostravici 42,195 km bude letos asi fakt EXTRÉMNÍ.Na trati leži 20–40 cm sněhu většinou však prošlapnutého a předpověď silných mrazů na víkend asi všechny pěkně prověří.

Motto: EXTREME-TEAM...chceme více ...chceme bourat hranice...
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.