Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Zdeněk Chmel: Letos si plním sny

Zdeněk Chmel: Letos si plním sny
foto: Marathon-photos

Miroslav Kratochvíl | 19.04.2011 | přečteno: 7718×

Zdeněk Chmel patří do úzké skupinky běžců, kteří nevynechali jediný z maratonských ročníků, pořádaných společností Prague International Marathon. Doběhne-li do cíle i letos v květnu, stane se jedním ze zlatých PIM Kings. Letos to ale není jeho jediný maratonský vrchol. Kromě tradiční účasti v Praze letos dojde i na další běžecké sny.

Kolik PIM maratonů máš na kontě?

Na PIMu letos budu mít patnáctou evidovanou účast, ale před tím byly ještě dva PIM ročníky, které nebyly elektronicky podchycené. Před prvním PIMem se běžely čtyři pražské městské maratony, ještě bez přívlastku mezinárodní. Tento ročník bude mým dvacátým pražským maratonem.

Kolik maratonů jsi celkem uběhl? Kde kromě Prahy jsi běžel vícekrát?

Do letoška jsem absolvoval 42 maratonů a dva alpské ultramaratony. Do této evidence nepočítám "tréninkový maraton“ z nizozemského Veldohovenu přes hranice Belgie a zpět. Kromě Prahy jsem běžel šestkrát Kladenský maraton, pětkrát maraton ve Stromovce, čtyřikrát Mělnický maraton, třikrát Frankfurtský a Vídeňský maraton. Všechny tyto závody jsou krásné a já se k nim rád vracím. Moje dosažené časy jsou pro výkonnostní maratonce dost nezajímavé.

Vzpomínáš na první impuls, který tě přivedl k běhání?

Nebyl to jeden, ale hned dva impulsy. U nás na jižní Moravě byl v té době hodně aktivní a úspěšný atletický oddíl, vedený Františkem Němcem. Jeho svěřencem byl i náš nejúspěšnější ultramaratonec Dan Orálek. Druhým impulsem bylo vítězství mladší sestry Ivety v maratonu v ženské kategorii na závodním okruhu Velké ceny Brna. V té době, na začátku osmdesátých let, běžela jako jediná žena. Dokázala uběhnout pro mě tehdy neuvěřitelnou vzdálenost. To mě naprosto fascinovalo. Nebýt toho, že přinesla domů veliký vavřínový věnec a nádherný pohár, nikdy bych tomu ani neuvěřil.

Než ses pustil do svého prvního maratonu, jak dlouho jsi předtím pravidelně běhal?

Běhám od roku 1983, ale svůj první maraton jsem běžel až v roce 1990. V té době jsem měl již naběháno více jak devět tisíc kilometrů. Návodů, jak uběhnout maraton po relativně krátkém tréninku, je dnes všude plno. Já ale mám k tratím nad deset kilometrů velikou úctu a respekt. Proto jsem délky svých závodních tras prodlužoval pomalu a pozvolna.

Čím kvalitnější trénink jsem před maratonem absolvoval, tím byly pocity z uběhnutého maratonu krásnější a pohodovější. To možná vysvětluje i fakt, že jsem zatím žádný nemusel vzdát. Hranici počtu naběhaných kilometrů několik měsíců před maratonem si musí každý určit sám. Času je na to dost. Dnes absolvují maraton i osmdesátníci. Znám maratonské začátečníky mezi padesátníky i šedesátníky.

Pokud v maratonském životě nemáte za cíl sbírat prize money, nic vám opravdu neuteče. Budete-li si hlídat své zdraví a nebudete náhle nepřetěžovat tělo nadměrným tréninkem nebo extrémními závody bez dostatečné přípravy, máte velikou šanci si užívat nádherné a krásné maratonské roky.

Jak na svůj první maraton vzpomínáš?

Kdo již zaběhl svůj první maraton, ten tyto úžasné pocity zná. Ostatním doporučuji. Potrénujte a maraton si zaběhněte. Nejlépe to snad vyjádřil Emil Zátopek: „Chceš-li se proběhnout, běž míli, chceš-li prožít jiný život, běž maraton.“ Je velice těžké popsat pocity, kdy vydáváte poslední zbytky sil, bojujete s únavou celého těla a vbíháte do Pařížské ulice, na jejímž konci je cíl. Pamatuji si, že jsem Pařížskou ulici při svém prvním maratonu snad celou probrečel. Za slzy z emocí se nestydím ani dnes.

Zatím jsi pokaždé dokončil. Byl jsi někdy v situaci, že jsi vážně uvažoval, že vzdáš?

Při maratonu někdy přijdou hodně krušné chvíle a přitom se vyskytnou i myšlenky vzdát. Vše je otázkou vůle a aktuálního zdravotního stavu. V těchto chvílích mně většinou stačilo přejít do chůze a překonat momentální krizi. Mým největším nepřítelem bývá sluníčko a nedostatek pití během závodu. Mých jednaosmdesát kilo se při závodech hodně přehřívá.

Co kromě maratonů ještě běháš? Kolik závodů ročně absolvuješ? Kolikrát jsi už byl na Běchovicích?

Mimo maratony běhám další závody z termínovky, spíše ty delší nad pět kilometrů. Mám rád běhy v přírodě a běhy do vrchu. Právě ty patří k mým hodně oblíbeným. Běhání v horách má své úžasné kouzlo, které lze těžko popsat. Mohu jen doporučit všem zkusit si vyběhnout na nějakou horu u nás, v Alpách nebo jen zdolat nějaký blízký kopec. Ročně běhám přibližně mezi dvaceti a třiceti závody. Běchovice jsem běžel třináctkrát.

Máš nějaký zvlášť oblíbený běh?

Těžko vybrat ten jeden NEJ. Řadu běhů nechci opustit po jejich prvním absolvování pro jejich kouzlo, krásnou atmosféru, nádhernou přírodu nebo i organizaci závodu. K mým velmi oblíbeným závodům patří závody organizované PIMem a to všechny tři pražské běhy. Mojí srdeční záležitostí se staly běhy v Alpách. Tím nesnižuji krásu běhů v našich a slovenských horách, jen nechci nějaký závod vyvyšovat nad ostatní. Nejoblíbenější mojí tratí zůstane vždy maraton.

Prozradíš něco ze svých letošních běžeckých plánů?

Můj letošní běžecký rok je ve znamení patnáctek. Sto patnáctý Bostonský maraton, patnáctý evidovaný PIM a patnáctý Ultra Oetscher maraton. Toto jsou moje tři velké běžecké vrcholy první poloviny letošní sezony.

V Bostonu si tedy splníš velký běžecký sen?

O účasti v Bostonu jsem snil více jak dvacet let. Teď na něj konečně došlo. Prvním obtížným krokem byla už registrace. Online registrace začala přesně půl roku před vlastním závodem a trvala pouze osm hodin a tři minuty. Během této doby se zaregistrovalo 25 000 účastníků z celého světa a po této době je již registrace uzavřena a ukončena. Taková je ve světě popularita tohoto nejprestižnějšího maratonského běhu.

Když se zamyslíš, co ti běh dal? Vzal ti taky něco?

Běhání je pro mě od začátku relaxací od každodenního stresu, ať už pracovního nebo běžného, který na nás útočí stále rychlejším chvatem doby, ve které žijeme. Běh mi dal spoustu krásných prožitků a „endorfinků“. Poznal jsem nádherná místa u nás i v cizině. Díky běhu mám velikou běžeckou rodinu, znám mnoho nádherných lidí, kteří jsou mými opravdovými přáteli. Běžecká komunita nezná hranice a spojuje lidi celého světa.

Velice příjemné pocity prožívám, když se mi podaří někoho přivést k běhání nebo až k zaběhnutí maratonu. Sleduji pak jeho běhací pokroky a těším se z jeho úspěchů. A co mi běh vzal? Nemohu si vzpomenout na konkrétní věc. Určitě mi vzal spoustu kil, která jsem měl na sobě navíc, odebral mi hodně stresu a za to jsem mu také hodně vděčný.


Pozn.red.: Zdeněk Chmel si v pondělí splnil jeden z běžeckých snů a dokončil maraton v Bostonu v čase 3:26:02.


PIM KINGS – ZÁKLADNÍ INFORMACE

SEZNAM SILVER PIM KINGS

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední

mirekk muž 19.04.2011 00:01:44

Zdeněk Chmel patří do úzké skupinky běžců, kteří nevynechali jediný z maratonských ročníků, pořádaných společností Prague International Marathon. Doběhne-li do cíle i letos v květnu, stane se jedním ze zlatých PIM Kings. Letos to ale není jeho jediný maratonský vrchol. Kromě tradiční účasti v Praze letos dojde i na další běžecké sny.
Odkaz na článek

avatar

Praha

Celkem 53203 km
Minulý měsíc 100 km
10 km: 0:47:15 (2010)
půlmaraton: 1:46:26 (2010)
maraton: 3:46:35 (2012)

mapo žena 19.04.2011 08:52:46

Moc gratuluju Zdeňku :-)) člověk si má plnit své sny a neměl by to odkládat. Přeju Ti hodně zdaru a ještě hodně naběhaných kilometrů.

Motto: ------------------ vytrvale jako smrt
avatar

Praha

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km

Jirka55 muž 19.04.2011 14:14:55

Připojuji se a blahopřeji k plnění snů :-)

avatar

Trnava

Celkem 515 km
Minulý měsíc 0 km

LUPU77 muž 21.04.2011 21:58:39

velmi skvelý rozhovor a hlavne netreba sa hrnúť rýchlo ale postupne krok po kroku ako hovorí Zdeňk Zdeňku želam Ti nech sa Ti to beha čo najlepšie a ako sa hovorí : vyhrať môže iba jeden ale svelý pocit v cieli môžeme mať všetci.

Motto: Eat,Sleep,RUN
Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.