Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Lašská atletická školka učí děti radosti z pohybu

Lašská atletická školka učí děti radosti z pohybu
foto: Jana Feilhauerová, Radek Chvistek

Jarmila Holasová | 19.05.2011 | přečteno: 2608×

Atletická školka pro děti od 4 do 11 let vznikla v září 2010 v Kopřivnici jako součást Lašského běžeckého klubu. „Cílem této školky a přípravky je rozvoj všeobecných pohybových schopností dětí,“ říká hlavní šéfka a trenérka Jana Feilhauerová.

Jak stabilní je členská základna atletické školky?

Vzhledem k tomu, že fungujeme teprve od září roku 2010, nejsem v tuto chvíli na otázku o stabilitě členské základy schopna objektivně odpovědět. Fakt ovšem je, že jsme překvapeni zájmem dětí, protože dosavadní zkušenosti atletických trenérů, kteří se v Kopřivnici pokoušeli obnovit tradici práce s dětmi, byly negativní. Velice slušně fungující atletický klub, který se věnoval mládeži, zde přitom byl přibližně dvacet let. Každopádně, v tuto chvíli máme registrováno kolem 60 dětí s tím, že na trénink, který probíhá jednou týdně, stabilně chodí 35–40 dětí, které jsou rozdělené na dvě skupiny.

Přijímáte stále nové děti, nebo je kapacita školky omezená?

Děti zatím přijímáme bez omezení, protože máme v následujícím školním roce v plánu rozšířit stávající dvě skupiny na tři a pro děti od 7 do 11 let chceme navýšit počet tréninků na dva týdně. Ruku v ruce s tím bychom rádi navýšili i počet trenérů. Momentálně jsme čtyři.

Školka je pro děti do cca 11 let – co s dětmi, které školce „odrostou“- máte už nějaké zkušenosti nebo plány?

Na atletiku pro děti do 11 let chceme navázat klasickou atletikou pro děti od 12 let, která má jiná specifika. Nejstarším dětem je ale v tuto chvíli deset let, takže zatím máme ještě nějaký čas. Trenérské zkušenosti v tomto směru nemáme, ale vzhledem k tomu, že já a jedna z mých kolegyň jsme atletiku vrcholově dělaly, máme představu, co taková práce obnáší, a máme chuť se jí věnovat. V nejbližším možném termínu si obě chceme udělat II. trenérskou třídu.

Co je pro děti nejzajímavější, nejzábavnější, čemu dávají přednost?

Děti nejvíce milují hry. Také hrozně rády soutěží, proto mají v oblibě i různé formy štafet. Kolikrát i samy navrhnou nějakou hru, kterou znají a my jsme ji nehráli. V tomto případě se jim snažíme na příštím tréninku vyjít vstříc s tím, že během týdne upravíme formu a pravidla.

Čím si vysvětlujete tak velký zájem dětí o vaši atletickou školku?

Atletika pro děti je forma pohybové aktivity bez rané specializace, která ve městě chyběla. Právě tím si vysvětlujeme zájem o ni. Snad k němu přispívají o dobré reference těch, kteří už k nám chodí :-).

Jaké další akce kromě pravidelných tréninků pro děti pořádáte?

Začali jsme se podílet na pořádání několika závodů pro děti ve městě a okolí. Tím největším je Běh dětí Kopřivnicí, který je součástí akce Běh rodným krajem Emila Zátopka. Nápad uspořádat v rámci závodu Českého poháru běh pro děti se snažily již dříve realizovat jiné subjekty, ale nesetkaly se s patřičnou odezvou a od pořádání závodu ustoupily. My jsme přesto věřili, že se to povede. Za podpory města, které celou akci z velké části financuje, jsme v loňském prvním ročníku udělali maximum pro propagaci i organizaci a rozhodně jsme nelitovali. V běhu startovalo 151 dětí od nejmladší kategorie (r. 2005 a mladší) až po starší žactvo, což byla za práci se závodem spojenou krásná odměna. Pevně doufáme, že jsme tímto nastartovali tradici, která se nejen udrží, ale bude se dál rozvíjet.

Pořádáte i další akce?

Rozhodně to ale nejsou jen běhy, kterým se věnujeme. Za sebou máme úspěšný Minivíceboj pro mateřské školy s podtitulem Kopřivnický šikula, který měl u školek obrovskou odezvu. Ve čtyřech disciplínách (slalom, skok z místa, hod tenisovým míčkem a běh na 200 m) v něm závodilo celkem 60 dětí. Zainteresovali jsme do něj jednu z kopřivnických škol a vše naprosto úžasně klapalo. V plánu je uskutečnit něco podobného i pro školáky a také udělat veřejný závod ve víceboji, na který bychom rádi pozvali děti ze tří blízkých klubů Havířova, Frenštátu a Valašského Meziříčí, o nichž víme, že s touto věkovou kategorii pracují.

Jaké podmínky pro činnost atletické školky máte?

K dispozici máme dvě tělocvičny, nově zrekonstruované šatny a sociální zařízení. V případě vhodných povětrnostních podmínek probíhají tréninky na letním stadionu házené. Co nás trápí je fakt, že ve městě není atletický ovál ani hřiště s umělým povrchem. Na podzim by mělo být hotové hřiště při škole, jejíž tělocvičny využíváme, bude mít i ovál, i když netypický (nebude mít standardní délku, jen něco přes 150 m a nebudou na něm vyznačeny dráhy, protože šířka bude jen něco málo přes dvě dráhy), ale i za to jsme vděčni. Tréninky probíhají na ZŠ Milady Horákové ve čtvrtek od 16:00 do 17:30 pod vedením J. Feilhauerové, P. Kvasničkové, A. Krstevové a I. Bačové.

více na http://atletikaprodeti.koprivnice.org/

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jholasova žena 26.05.2011 13:27:32

„Atletická školka pro děti“ od 4 do 11 let vznikla v září 2010 v Kopřivnici jako součást Lašského běžeckého klubu. „Cílem této školky a přípravky je rozvoj všeobecných pohybových schopností dětí,“ říká hlavní šéfka a trenérka Jana Feilhauerová.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.