Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

PRAŽSKÝ MARATON: Den za dnem do startu

PRAŽSKÝ MARATON: Den za dnem do startu
foto: Milan Arnošt

Josef Smetana | 01.05.2011 | přečteno: 4999×

Volkswagen Maraton Praha se blíží. V neděli 8. května odstartují tisíce běžců ze Staroměstského náměstí na 42 kilometrů dlouhou trať. Někdo poběží o titul českému mistra, jiný na osobní rekord a někdo třeba pro posílení vlastního sebevědomí. Co do startu rozhodně udělat a čemu se raději vyhnout? Projděme si toto období den za dnem.

PÁTEK Poslední den pro zařazení opravdu dlouhého vytrvalostního tréninku v délce přes dvě hodiny. Pozdější zařazení tohoto typu tréninku již může negativně ovlivnit výsledný maratonský výkon.

SOBOTA Nejste-li rozhodnuti v jakých botách vyběhnete na maratonskou trať je opravdu poslední chvíle pro výběr nových bot. Boty nakupujte nejlépe po tréninku nebo navečer, kdy chodidla vykazují otoky podobně jako při maratonu. Po zakoupení v botách odběhněte alespoň dva tréninky, z toho jeden v tempu maratonu.

NEDĚLE V tréninku se dnes věnujte tempu maratonu, nejlépe v úseku o délce alespoň pěti kilometrů. Pokud nezvládnete udržet rovnoměrné tempo po dobu minimálně dvaceti minut, pak zvolené tempo rozhodně neodpovídá vašim maratonským možnostem. Rozběhněte maraton pomaleji!

PONDĚLÍ Poslední týden můžete tréninkem jen pokazit, natrénovat již nic nelze. Začněte snižovat celkový objem naběhaných kilometrů o cca 30%, v závěru přípravy na maraton platí – méně znamená více! Nesnažte se ani běhat příliš rychle – výkonu na maraton to také neprospěje. Proto především odpočívejte!

ÚTERÝ Do tréninkového plánu zařaďte kratší úseky 500 až 1000 metrů běhané v tempu maratonu. Celkový objem tréninku by neměl přesáhnout deset kilometrů.

STŘEDA Vyzkoušejte si běh v závodních botách! Nevynechejte ani ponožky, běžecké trenýrky a tílko. Pokud ucítíte nějaké otlaky či oděrky na těle raději je vyměňte. Ponožky by v oblasti prstů měly mít plochý šev, nesmí se shrnovat ani klouzat v botě.

ČTVRTEK Snažte se především odpočívat! Zapomeňte na velký závod a relaxujte třeba se sklenkou dobrého vína, v kině či na procházce s dětmi.

PÁTEK V závěrečných trénincích by měly převládat příjemné pocity z běhu – běhejte lehce, uvolněně a s dostatečnou rezervou. Promyslete si závodní taktiku, jaké tempo zvolíte po startu a nezapomínejte, že ideální výkon v závodě představuje především rovnoměrné tempo. Psychicky se připravte na realitu – maraton bolí. Občas hodně bolí. Pokud jej přesto zdoláte neskutečně vás to posílí, nejen po sportovní stránce.

SOBOTA Prohlédněte si pečlivě virtuální trasu maratonu. Zapamatujte si důležité místa na trati – kilometrovníky pro kontrolu vašeho optimálního tempa. Stejně důležité je i zapamatování místa občerstvovacích stanic. Stanovte si vlastní strategii občerstvení včetně gelů a energetických tablet. Nespoléhejte se na nevyzkoušené doplňky a nevěřte všem reklamám – odběhnout maraton budete muset sami!

NEDĚLE Odhoďte obavy a buďte na sebe pyšní! V dnešní moderní době, kdy většina lidí usedá do automobilu i při jízdě do několik stovek metrů vzdáleného supermarketu, se vy dokážete postavit na start závodu na 42,195 km!

Pokud to dotáhnete až do cíle, neostýchejte se zvednout ruce nad hlavu za cílovou páskou na oslavu vítězství. Vašeho vítězství! Maraton bude za vámi a medaili jednou rádi ukážete třeba vnoučatům. Tak hodně štěstí a vítr v zádech!

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jsmetana muž 31.01.2013 18:18:33

Volkswagen Maraton Praha se blíží. V neděli 8. května odstartují tisíce běžců ze Staroměstského náměstí na 42 kilometrů dlouhou trať. Někdo poběží o titul českému mistra, jiný na osobní rekord a někdo třeba pro posílení vlastního sebevědomí. Co do startu rozhodně udělat a čemu se raději vyhnout? Projděme si toto období den za dnem.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.