Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

PRAŽSKÝ MARATON: Uchazeči o vítězství i traťové rekordy

PRAŽSKÝ MARATON: Uchazeči o vítězství i traťové rekordy
foto: Martin Symon

Tomáš Nohejl | 02.05.2011 | přečteno: 3125×

Kdo jsou běžecké hvězdy, které se příští neděli rozzáří na pražské dlažbě, Karlově mostě i vltavském nábřeží? Představme si nejžhavější kandidáty na vítězství a možná i traťové rekordy ve Volkswagen Maratonu 2011.

Tři muži se zaběhnutým časem pod 2:08, dvanáct pod 2:10. K tomu dvě ženy pod 2:30, pět pod 2:35 – hlásí hrdě pořadatelé.

„Podle kritérií k potvrzení statutu maratonské zlaté známky potřebujeme ještě mít ty nejlepší z pěti zemí, což není úplně snadné,“ dodává manažerka Jana Moberly, odpovědná v Praze za elitní běžce. Přitom postupně jí odřekli pro zranění keňští „plnokrevníci“ Nicholas Koech a Duncan Kibet, na poslední chvíli ruská mašina Olga Goková, pražská vítězka z roku 2009.

„Běžci jsou z více manažerských skupin, s nimiž dlouhodobě spolupracujeme. Někteří se sami rádi do Prahy vracejí,“ říká Moberly.

Po zrušení české ambasády v Nairobi se malinko ztížila dostupnost víz pro keňské běžce. Pro svolení k cestě si musejí jezdit do etiopské Addis Abeby.

Na druhou stranu ani nejlepší maratonci planety nejsou zhýčkané slečinky. „Ani Haile Gebrselassie neměl speciální požadavky,“ připomíná manažerka PIM nejslavnějšího účastníka historie. Dostanou letenku, většinou přímo na závod z Afriky, přestože často mají evropské manažery. Všichni bydlí v pražském Hiltonu, většinou po dvou. „Požádají nás jen o to, s kým chtějí být na pokoji.“

Na koho se tedy můžeme těšit?

Samuel Kiplimo Kosgei, 25 let, Keňa

Světový rekordman na 25 kilometrů (1:11:50) se chystá na první maraton. Zvládne ho v hlavě? Půlmaraton už dal pod hodinu za 59:39. Nejvíc vydržel při maratonu 30 kilometrů jako vodič při neúspěšném pokusu o světový rekord.

Yemana Tsegay, 26 let, Etiopie

Asi nejžhavější favorit. Loni v Praze doběhl zklamaný druhý, chce se ukázat. Čtvrtý z posledního MS, letos běžel v Tokiu až jedenáctý za 2:11:49.

Gudisa Shentema, 30 let, Etiopie

Nejlépe běžel maraton za 2:07:34 v Paříži.

Kenneth Mburu Mungara, 37 let, Keňa

Pražský vítěz z roku 2008 si naposledy v prosinci skvěle vydělal v Singapuru, kde bral 50 000 dolarů.

Lydia Cheromeiová, 37 let, Keňa

Ve třinácti juniorská mistryně světa v krosu měla tři roky pauzu od závodů, pak běžela na olympiádě v Atlantě 1996. Ještě na MS v půlmaratonu 2004 získala stříbro. Později dostala dvouletý trest za doping, přestože v té době léčila neplodnost. Výsledek? Dcerka Faith se narodila sedm měsíců po „odsouzení“. Veze si vlastního vodiče, neboť toho půlmaratonského tu v březnu uhnala…

Yeshimebet Tadesseová, 23 let, Etiopie

Pyšní se už časem 2:27:45 loni z Dubaje. V říjnu vyhrála maraton v Casablance a v únoru běžela v Hongkongu za 2:34:14.

Serena Burlaová, 28 let, USA

Loni v lednu ještě dala půlmaraton za 1:11. Pak jí objevili rakovinu měkké tkáně a při operaci přišla o část stehenního svalu na pravé noze. Už na podzim ale podstoupila v New Yorku maratonský křest za 2:37:06. A touží po účasti na londýnské olympiádě.

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tono muž 01.05.2011 12:19:44

Kdo jsou běžecké hvězdy, které se příští neděli rozzáří na pražské dlažbě, Karlově mostě i vltavském nábřeží? Představme si nejžhavější kandidáty na vítězství a možná i traťové rekordy ve Volkswagen Maratonu 2011.
Odkaz na článek

avatar

Celkem 566 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:33:06

Lhota Petr muž 01.05.2011 19:41:35

Škoda že tu není výčet evropských „favoritů.“

Motto: Když nemůžeš tak přidej.
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.