Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Česko se hýbe. Začíná na Kladně

Česko se hýbe. Začíná na Kladně
foto: Vít Chalupa

Tomáš Nohejl | 11.06.2011 | přečteno: 2906×

Vzletný cíl si před sebe postavila platforma „Česko se hýbe“. Po vzoru Belgie a Nizozemska dosáhnout toho, aby v potřebných případech byly i pohybové aktivity na lékařský předpis, tudíž hrazené pojišťovnami.

„Aby vám namísto prášků předepsali třeba permanentku do bazénu, to vyjde mnohem levněji,“ říká šéfka projektu Jana Havrdová, jinak také šéfka Českého svazu aerobiku, fitness a tance. „Všeobecně se ví, že jedno euro vynaložené na prevenci se rovná asi čtyřem na mírnění následků. Přesto se s tím oblasti pohybové gramotnosti mnoho nedělá. Chceme se tomu věnovat.“

Pilotním projektem – sportovním dnem – odstartuje akce v sobotu v 10 hodin na kladenském Sletišti. Po celý den se tady můžete hýbat, jen si vybrat. Nabízejí se i běžecké tréninky, testování a dětské závody. Nebo cvičení, zábavné hry a na závěr koncert kapely Eddie Stoilow, s nimiž zahraje na saxofon i snowboardová královna Eva Samková. Přijdou i další známí sportovci jako třeba pětibojařský šampion David Svoboda nebo místní hokejisté. Celý program je zdarma.

„Stav populace se plíživě zhoršuje,“ tvrdí Havrdová. „Přitom následky každý vidí. Každý z těch, co se hýbou, doplácí na ty, co to zanedbávají. A naopak vliv pohybové aktivity na psychické zdraví třeba u seniorů je jasně viditelný.“

V tuto chvíli se pod hlavičkou Česko se hýbe sdružuje okolo stovky subjektů – sportovní svazy, školy, nemocnice, fyzioterapeutická centra, obchodní společnosti, trenéři a mnozí jiní. Cíl? Poradit, ukázat cestu, nabídnout šanci. Heslo „Sportujte“ je podle lidí z „Česko se hýbe“ příliš vágní. Oni chtějí říct jak. A všem. Mladším i starším, i lehce zdravotně handicapovaným.

„Platí se tu kurzy odvykání kouření, proč by se neměly platit podobně kurzy navykání sportu?“ ptají se. V Evropské unii má národohospodářský sektor fitness, kam spadá veškerý zdravý životní styl, obrat 22 miliard eur. Fotbal „jen“ 12. V Česku začíná být teprve pozvolna respektovanou oblastí.

Další významnou akcí bude odborná konference, která se bude konat třetí zářijový víkend a bude následována dnem otevřených dveří na školách, ve sportovních klubech a na dalších spřízněných místech.

„Zatím financujeme naši činnost z dobrovolných prostředků, ale chceme získat peníze evropské i z ministerstev,“ dodává Havrdová. Podobný projekt „Německo se pohybuje“ podporuje zdravotní pojišťovna Barmer GEK ve spolupráci s veřejnoprávní televizí ZDF a největším deníkem Bild.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tono muž 14.06.2011 16:02:46

Vzletný cíl si před sebe postavila platforma Česko se hýbe. Po vzoru Belgie a Nizozemska dosáhnout toho, aby v potřebných případech byly i pohybové aktivity na lékařský předpis, tudíž hrazené pojišťovnami.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.