Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Škoda, že Vesecký běhal Dlouhou míli příliš pozdě večer

Škoda, že Vesecký běhal Dlouhou míli příliš pozdě večer
foto: archív ČT

Radek Leszczynski | 11.08.2011 | přečteno: 6435×

Ještě dva pozdní pondělní večery (reprízy ČT1 ve 23.00), anebo zítra finiš ve 12.30 (ČT1). Pak skončí televizní Dlouhá míle. V divácky slabším letním období sáhla veřejnoprávní Česká televize k opakování socialistických seriálů. Kromě „zbojnických historek“ zařadila také šestidílný seriál z atletického prostředí Dlouhá míle z roku 1989. Jaký měla po 22 letech úspěch?

Příběh, v němž hlavní roli atletického reprezentanta Ondřeje Veseckého ztvárnil Svatopluk Skopal, v současné době populární herec díky roli otce v retro seriálu Vyprávěj, vysoká čísla nezaznamenal. Navzdory přetrvávající dramatické kvalitě i vlně zájmu o nostalgii osmdesátých let (ne jejich politických poměrů, samozřejmě…)

Špatné časy = nízká sledovanost

Podle Ladislava Štíchy, tiskového mluvčího ČT, a zdroje ATO-Mediaresearch, VPA ČT, sledovalo první část 165 tisíc diváků, tedy necelé dvě procenta populace. Dvě třetiny z nich bylo ve věku 15–54 let.

Slabou sledovanost zapříčinil mimo jiné vysílací čas, naprosto nepřijatelný pro většinu diváků. „Ve 12:30 hod. je většina lidí v práci a ve 23:00 hod. většina lidí spí, protože od pěti ráno musíme na rozdíl od někoho tvrdě pracovat, abychom si vydělali třeba i na poplatky za Českou televizi!“ uvedl jeden z diváků. Takové totiž Dlouhá míle bohužel dostala vysílací časy.

U dalších dílů zájem diváků nepatrně rostl, ale ne nijak razantně. Průměrně to bylo pouze kolem 140 000 diváků. Celkově lze konstatovat, že o půlnoční reprízy byl zájem větší. Řada lidí si seriál nahrávala a sledovala podle svého volného času a chuti.

Dalo by se ale říci, že Česká televize si nízkou sledovanost nevhodným vysílacím časem repríz tohoto zajímavého seriálu víceméně zavinila sama. Navíc ho při promování pořadů takříkajíc v programu „utajila“.

Kuriózní Baselides a Potměšilův životní paradox

Vidět téměř kompletní hereckou špičku té doby, jak například při Memoriálu Evžena Rošického prožívá běžecký souboj herec Skopal s Čenským, to je určitým způsobem silný zážitek. Především pak pro diváky, kteří atletice fandí nebo se jí aktivně věnují. Veseckému se fandilo v hospodě u piva, doma v obýváku, nebo prostě jen u rádia s naprosto věrohodným komentářem tehdejších mistrů svého oboru pánů Jungwirtha a Škorpila.

Jak jsme již v našich předchozích vzpomínkových textech zmínili, natáčení seriálu a herecké ztvárnění soubojů o nejlepšího mílaře neprobíhalo jako většina jiných televizních produkcí. Herci byli vlivem režiséra nuceni před první klapkou půl roku tvrdě trénovat.

Ostatní neběžecké role zahráli s ďábelským úsměškem tehdy ještě dlouhovlasý blonďatý Marek Vašut coby frajírek a Veseckého sok doktor Honza Vychodil. Vtipný byl správce stadionu Josef Větrovec alias Dědek Kučírek. Ze zprvu seriózního trenéra Brázdy v podání Radoslava Brzobohatého se později vyklubal zákeřný lhář, který dokonce uplácel a vnucoval Veseckému doping.

Objevil se zde také dnes již „kuriózní“ herec Libor Baselides, později novácký modeárotr, v roli věčně zamilovaného mladíčka Petra Šímy, který bez své holky na tribuně prostě žádný závod nevyhraje. Životní paradox zažil Jan Potměšil, který si v seriálu zahrál běžce bez talentu, následně se vážně zranil, skončil na vozíku a běhat už nemohl. Podobný, avšak skutečný životní zvrat ho potkal při autonehodě hned po listopadu 1989, když s kolegy objížděl porevoluční mítinky. Ovšem nevzdal to. Hraje a sportuje dodnes!

Dlouhá míle jako Rocky? I tak jste seriál hodnotili

Jak vnímali reprízování běžní diváci? Například na webových diskuzích jde vesměs o velmi pochvalné a pozitivní příspěvky. Postava Veseckého byla mnohými srovnávána dokonce se Stallonem ve filmu Rocky.

„ČST seriál reprízovala jen jednou, a to každou neděli od 20:00 hodin někdy v roce 1991. Potom ho léta naprosto ignorovala. Sám jsem psal do ČT nejméně stokrát. Lidé chtějí starší seriály, ty novější totiž nestojí za nic“, popsal své čekání divák Leoš na webu ČT. Vzápětí dodává: „Pane Adamče, klobouk dolů za toto skvělé dílo.“

V průběhu reprízování seriálu jsme paralelně uváděli tématické články zde na webu a pod nimi v komentářích jste se průběžně vyjádřili i vy, běžci, návštěvníci behej.com. Až na výjimky se vám téměř zapomenutý seriál líbil.

„Docela mě to pobavilo. Český Rocky alias Skopal pěkně vybíhal ty tribuny. Napadlo mě, kolik současných vrcholových mílařů taky trénuje tolikrát kopce. Škoda, že není víc takových filmů o atletice všeobecně, nejen o běhu. Možná, že by se naše mladá generace začala o ni víc zajímat. Taky mě mrzí, že se častěji nepřipomínají úspěchy našich nejslavnějších atletů zejména Zátopka.“, uvedl uživatel pod přezdívkou „hf“.

Obdiv Skopalovi za běžecké výkony

Mnoho obdivných dopisů přicházelo Skopalovi po premiérovém uvedení. Jeho role byla tehdy hodnocena jako vůbec nejlepší. Mnozí si to myslí i dnes: Skopala jsem v lepší roli neviděl a hudba Karla Svobody je naprosto strhující.“ (běžec pod nickem „frankm“). Připomeňme, že zde znějí famozní vokály „srdcerváče“ Ladislava Křížka, který byl tenkrát hvězdou metalového Citronu, později vlastní popovější formace Kreyson.

„Když se podíváme na ostatní seriály z téže doby (tj. asi posledních patnáct let normalizace), najdeme v nich velmi příbuzné vyprávěcí postupy, jen zasazené do jiného prostředí. Ono prostředí má být údajně ztvárňováno, ve skutečnosti ale slouží jen jako kulisy, na jejichž pozadí se odehrávají osvědčené zápletky. Dlouhá míle je prostě v mnoha ohledech převlečená Plechová kavalerie. Jenže je v přístupu ke sportovnímu prostředí ještě necitlivější než k prostředí kombajnistů.“, stěžuje si také uživatel „Pierrot“.

„Od té doby co běhám, tak jsem mnohokrát vzpomínala na tenhle seriál. Možná už tenkrát se ve mně, vlastně určitě, probouzela maratonkyně.“, vzpomíná běžkyně Dagmar Zemanová z Plzně.

„Když jsem to viděl před lety, tak mi Skopal v tom seriálu připadal jako běžec moc starý (byl přibližně o pět let starší ode mne). Asi to bylo tím, že jsem si v té chvíli myslel, že sportovat (běhat) se dá tak do třiceti. Ale Skopalovi to moc pěkně běhalo, a je vidět, že se musel na tu roli déle připravovat,“ uvedl běžec Mirek Kostlivý.

„Celkem se mi to líbilo. Je to něco jiného, než na co jsme zvyklí nyní, ale i tak mi to přišlo dost dobré. Prostě tehdy byla úplně jiná doba, to se nedá srovnávat. Jediný problém jsem měl s přerodem běžce z mílaře na maratonce přes zimu. Tak ale co, zas tolik lidí neběhá a nezasvěcencům to je volný,“ přidal svůj komentář uživatel fóra „Aki“.

Čile se diskutovalo i na webu Česko-Slovenské filmové databáze. Uveďme alespoň jeden příspěvek od diváka pod přezdívkou Elden75: „Jednoznačně jde o nejlepší seriál ze sportovního prostředí. Skvěle vykreslené zákulisní intriky, dokonce se objevila i anabolika. A nezapomenutelný je i závod Ondry Veseckého (Skopala) s tramvají, který končí u bývalého kina Tatra v Nuslích. A nesmím opomenout ani skvělou hudbu, která celý seriál doprovází, ani ústřední Křížkovu píseň „Když se řekne přítel, zavání to frází…“.

Dlouhá míle II.? Těžko říct

A tak je možné, že v příštích letech se dočkáme opakování na některé z komerčních televizí, a možná dokonce v lepším vysílacím čase. Třeba až potom seriál odvysílá TV Nova, děti vypnou notebook a playstation, nebo zahodí kopačky a míč a vběhnou na atletické dráhy. Přiznejme si, že mnozí z nás díky prvnímu uvedení v roce 1989 takto s během začínali. Byla to motivace a Ondra Vesecký byl hrdinou.

Tady je nutné dodat, že naše malá Česká republika má v současné době víc takových skutečných hrdinů. Vzpomeňme na nedávné famózní úspěchy tenistky Kvitové, bikera Kulhavého, cyklokrosaře Štybara, ale samozřejmě stále skvělí jsou atleti Šebrle, Hejnová a Špotáková či rychlobruslařka Sáblíková a další. Bude mít televize a některý režisér odvahu a dočkáme se někdy takového seriálu nebo filmu i o nich?

Komentáře (Celkem 10)

Nalezené položky: 11 První Předchozí | 1 | Další Poslední

rleszcz 15.08.2011 08:19:15

Ještě dva pozdní pondělní večery (reprízy ČT1 ve 23.00), anebo zítra finiš ve 12.30 (ČT1). Pak skončí televizní Dlouhá míle. V divácky slabším letním období sáhla veřejnoprávní Česká televize k opakování socialistických seriálů. Kromě „zbojnických historek“ zařadila také šestidílný seriál z atletického prostředí Dlouhá míle z roku 1989. Jaký měla po 22 letech úspěch?
Odkaz na článek

avatar

Praha 4

Kervitcer Jan st. muž 15.08.2011 15:50:01

Dokonce i já jsem se na tomto seriálu podílel i když jsem se neobjevil v titulcích. Dělal jsem odborného poradce pro maraton (běžecký trenink herců měl na starosti Milan Jílek) a měl jsem možnost spolupracovat jak s režisérem Adamcem tak i s jednotlivými herci, dokonce jsem si i zahrál rozhodčího jezdícího v otevřené prezidentské limuzině. Byl to pro mě velký zážitek a je škoda, že už dále nebylo nic podobného, pro propagaci běhání hlavně u mládeže to hodně znamenalo. Scenarista Ondřej Hejma mladší například připravoval seriál o běžeckém trenérovi, měli jsme spolu jednu schůzku, kde jsme již vše plánovali a dokonce i uvažovali o vhodném obsazení titulní role, bohužel ale k realizaci nedošlo, což byla velká škoda.

avatar

Celkem 415 km
Minulý měsíc 0 km

mouflonik žena 15.08.2011 17:43:54

Je možné se na seriál podívat na internetu:

http://www.youtube.com/watch?…

avatar

Praha 8

Celkem 3553 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:42:38 (2012)
půlmaraton: 1:38:28 (2011)
maraton: 3:34:30 (2012)

pif08 muž 15.08.2011 18:20:35

Trochu lepší kvalita pro toho kdo zmeškal předcházející díly je na ulozto.cz

Motto: Každý den je jen jednou.
avatar

Praha 4

skalka žena 15.08.2011 19:45:31

Jen tak úsměvně na okraj:

Nechci Ondřeje Hejmu neboli Žlutého psa vyhánět z běžeckého oválu ani z maratonu v ulicích Prahy – bylo by to veselé zpestření! Po 22 letech se snadno v paměti překryjí dvě podobně znějící jména: scénář k seriálu napsal Ivan Hejna, což je pseudonym Ivana Hubače, syna Jiřího Hubače – dříve dost známého, zejména televizního scenáristy a dramatika. Takže zvolený pseudonym pomohl i divákům, aby si je náhodou nepletli (a pomohl autorovi utéct z „pasti“ otcova jména).;-)

Věřím, že natáčení přineslo mnoho neobvyklých a silných zážitků… Pan Kervitcer působil v limuzíně impozantně, atmosféra byla jistě vzrušená – filmařsky to bylo dost vydařené. Doufám, že se na mne pro připomínku nezlobí.:-)

Motto: Běh je jen jeden, ale když se začne hejbat, je jich moc...
avatar

Bratislava

Celkem 26027 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:47:21 (2014)
půlmaraton: 1:51:40 (2011)
maraton: 3:57:32 (2011)

andyxx7 muž 15.08.2011 19:53:20

dobreeee, dnes to dalo CT na 23:25. posledna cast uz bude o 00:30

avatar

Kolín/Praha

Celkem 8245 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:31:25 (2015)
půlmaraton: 1:09:53 (2013)
maraton: 2:28:34 (2021)

Mejla muž 16.08.2011 11:05:19

K přerodu mílaře na maratonce se na druhou stranu sluší poznamenat, že legendární maratonci jako Kolehmainen, Nurmi, Zátopek, Peters, Edelen, Clayton nebo Hill, začínali jako úspěšní bežci na dráze či u kratších přespolních běhů a postupně se dopracovali až k maratonu.

Motto: https://www.facebook.com/strekari.cz
avatar

Kolín/Praha

Celkem 8245 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:31:25 (2015)
půlmaraton: 1:09:53 (2013)
maraton: 2:28:34 (2021)

Mejla muž 16.08.2011 12:02:37

>> Leszczynski, 16. 08. 2011 12:00:26

Ano vím, proto myslím, že to není až tak úplně sci-fi :-)

Motto: https://www.facebook.com/strekari.cz
avatar

Pierrot muž 16.08.2011 14:40:18

>> Mejla, 16. 08. 2011 12:02:37

Ten maraton měl být za 2:08:32. Kdepak sci-fi, to je fantasy! Tesáček, Uvízl, Klimešové měli na tu dobu velmi solidní desítku. A i když zkusili po speciální přípravě maraton, dosáhli na časy okolo 2:13–2:14..

avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 16.08.2011 15:45:01

>> Pierrot, 16. 08. 2011 14:40:18

Ne ze by melo nejaky smysl se bavit o realnosti presnych casu ve filmovem dile ale pro predstavu Robert Stefko: rok 97 – 10000m 27:42 rok 98 – maraton 2:09:53

avatar

Pierrot muž 16.08.2011 17:10:29

>> SlavoK, 16. 08. 2011 15:45:01

Robo ovšem nebyl na konci devadesátých letech žádný mílař-specialista, ale evropská špička na desítce (4.místo ne ME v roce 1994) a v půlmaratonu. Zkrátka vytrvalec. I tak byl jeho výkon pod 2:10 velikým překvapením. Bohužel už se nikdy potom tomuto výkonu přiblížit nedokázal (i když já sám pokládám jeho výkon při PIM 2004 za srovnatelný).

Nalezené položky: 11 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.