Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Zkuste podzimní běžecký čardáš v Budapešti

Zkuste podzimní běžecký čardáš v Budapešti
foto: archiv

Jan Flemr | 21.08.2011 | přečteno: 2382×

Zbyde-li vám chvilička v letním žáru, můžete si plánovat termínovku chladnějšího podzimu. První říjnovou neděli tam můžete zaškrtnout i výlet do Budapešti. Tamější maraton sice koliduje s těmi v Košicích, Kolíně nad Rýnem či Bruselu, z pohledu našince ale v konkurenci obstojí zejména dostupností: z Prahy do Budapešti dorazíte autem po dálnici za nějakých pět hodin, autobusem či vlakem za sedm. Z Moravy ještě za méně.

Pořadatelé letos při 26. ročníku očekávají celkem 13 000 účastníků, z toho 3 000 na maratonské trati (pro srovnání v Praze v květnu běželo jen maraton na 8 500 běžců).

Budapešť vůbec působí domáckým dojmem: přední místa tu zpravidla obsazují místní borci s časy přes 2:20, afrických gazel ve výsledkových listinách najdeme pomálu. Letošní nabídka obsahuje klasický maraton, netradiční třicítku, dva štafetové závody pro tři nebo pět závodníků a dva kratší běhy, na které můžete vyslat třeba méně zdatné příbuzné, aby se po dobu vašeho snažení na maratonské trati nenudili.

První říjnovou neděli v 10 hodin dopoledne maratonci odstartují z náměstí Hrdinů (Hősök tere) u parku Városliget a pokračují ulicemi centra k Dunaji, aby se pokochali místními zajímavostmi – budapešťskou operou, bazilikou svatého Štěpána, budským hradem, lanovým mostem Lánchíd nebo zdobnou budovou parlamentu. Výškově opravdu nenáročná trasa závodu pak končí nedaleko místa startu.

Základní startovné činí do 28. září 65 euro, na místě zaplatíte rovných 80 euro. Pro ty, kdo už v Budapešti běželi, platí ceny o mnoho nižší. Kratší běhy jsou pro doprovod závodníků zdarma. Čísla si můžete vyzvednout v sobotu odpoledne do 17 hodin, nebo před závodem od 7:00 do 9:45, což ovšem může být riskantní, protože expo je od startu vzdáleno asi kilometr.

Startovní balíček obsahuje tričko, lístek na sobotní odpolední pasta party, houbičku a také čip na tkaničky, na který se vztahuje záloha 1 000 forintů (asi 90 korun). Ti, kdo ve zdraví dorazí do cíle, dostanou samozřejmě medaili. Zajímavostí je řazení na startu podle očekávaného tempa na kilometr do šesti sekcí, počínaje časem 3:30 a konče časy přes šest minut.

Pořadatelé připravili vodiče pro cílové časy 3:30, 4:00 a 4:30 a stanovili limit na pět a půl hodiny. V tomto čase projede cílem autobus, který bude po trati sbírat raněné a padlé. Občerstvovacích stanic s toaletami bude celkem dvanáct a s výjimkou první a poslední budou vedle vody nabízet také banány, citróny, glukózu a iontové nápoje. Můžete si také připravit vlastní občerstvení, které si označíte v expu při vyzvednutí čísla, aby vám je pomocníci na občerstvovačce správně předali. O hudební doprovod na trati se postará na 90 hudebníků a skupin na 30 místech podél trati. Po doběhu si můžete dopřát desetiminutovou masáž zdarma.

Den před závodem nabízejí pořadatelé takzvané snídaňové proběhnutí po trati 5,3 kilometru na Markétině ostrově, což je dobrá volba, protože samotný závod se tomuto místu vyhne. Jen to večer předtím nepřehánějte s vínem či pálenkou, startuje se už v devět ráno.

Budete-li si chtít místní památky prohlédnout důkladněji, zkuste si prodloužit víkend – středa před závodem připadá na 28. září, tedy státní svátek. Pořadatelé maratonu na výborné stránky závodu (www.budapestmarathon.com) umístili širokou nabídku ubytování se slevami pro účastníky závodu.

A pokud jste nedočkaví, nebo se necítíte na maratónskou trať, vězte, že na velmi podobné trase už 4. září můžete zhodnotit výsledky prázdninového tréninku v místním půlmaratonu. Startuje se v deset ráno a účast vás přijde na 40 (do 28. srpna) nebo 50 euro.

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

hofle muž 23.08.2011 11:29:47

Zbyde-li vám chvilička v letním žáru, můžete si plánovat termínovku chladnějšího podzimu. První říjnovou neděli tam můžete zaškrtnout i výlet do Budapešti. Tamější maraton sice koliduje s těmi v Košicích, Kolíně nad Rýnem či Bruselu. Z pohledu našince v konkurenci obstojí zejména dostupností: z Prahy do Budapešti dorazíte autem po dálnici za nějakých pět hodin, autobusem či vlakem za sedm. Z Moravy ještě za méně.
Odkaz na článek

avatar

Celkem 7 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:30 (2011)
půlmaraton: 1:32:45 (2012)
maraton: 4:13:00 (2011)

mephysto muž 23.08.2011 17:48:08

budem tam, ale len v ramci tempoveho treningu na 7km(Minimaraton), idem tam ako doprovod pre mamu, no a je prijemne gesto ze doprovod ma pretek na 7km(alebo 3.5) zadarmo :) tak reku preco si to nedat ako tempo trening

Motto: Keep running
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.