Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Keňský rychlík Limo se vrací na pražskou dlažbu. Okusí i ústeckou

Keňský rychlík Limo se vrací na pražskou dlažbu. Okusí i ústeckou
foto: Petr Kostovič

Tomáš Nohejl | 25.08.2011 | přečteno: 1673×

Necelé tři týdny před startem oznámili pořadatelé z PIM jména elitních účastníků pražské Mattoni Grand Prix. Na mužské desítce i ženské pětce zazáří zajímavé souhvězdí – Limo, Nedvěd nebo Ngetichová.

Jedničku by měl dostat loňský vítěz Mourad Marofit z Maroka, tréninkový partner trojnásobného Atleta světa, světového rekordmana a držitele mnoha velkých medailí Hichama El Guerrouje. Silniční desítku umí za 28:11.

„Mimořádně nás těší, že se znovu vrací takový běžec,“ vítá Carlo Capalbo, šéf PIMu, vítěze březnového půlmaratonu Philemona Kimeliho Lima. Tenhle Keňan údajně vážně trénuje teprve třetí rok v proslulém Rift Valley. V Praze se stal prvním běžcem na českém území, který zvládl půlmaratón pod hodinu (za 59:30), což je třetí čas roku a díky němu je zároveň Praha třetím nejrychlejším závodem sezony. Ještě před tím byl sedmý na mistrovství světa v krosu. Limo poběží i o týden později Ústecký 1/2Maraton.

Prahu má rád také Henry Kipsigei Chirchir, který zaběhl letos své personal best na silniční desítce (28:08) i patnáctce, stejně jako na 10 000 metrů na dráze. Loni i letos vyhrál Běh rodným krajem Emila Zátopka z Kopřivnice do Rožnova.

To další keňský vytrvalec Sammy Kirponu Kurui, hvězda týmu Barakarunner, senzačně porazil v Göteborgu všechny specialisty časem 1:01:10. Předtím běhal totiž svěřenec trenéra Kristiana Gautsena převážně horské běhy v Norsku.

Ruský běžec Dmitrij Safronov má evropský maratonský bronz z Barcelony. Desítku dal už za 28:15,11 a přiveze i o šest let mladšího bratra Vladimira.

Druhou sourozeneckou dvojici tvoří novozélandští běžci Jake a Zane Robertsonovi, kteří už čtyři roky trénují v Keni. Zajímavou postavou je i Tadesse Abraham z Eritreje. S rodinou žije v Ženevě, často se připravuje také v Keni na čajových plantážích v Nandi. V Praze se už ukázal při maratonu i půlmaratonu.

České barvy na špici ponese brněnský Milan Kocourek, držitel mistrovské trojkoruny – na 10 km, 5 000 m i ve stýplu. A také Jan Kreisinger, který si letos na domácím šampionátu v Bílině vylepšil osobák na 29:34,89.

A s nimi o pár kroků vzadu i bývalí fotbaloví reprezentanti – držitel Zlatého míče pro nejlepšího hráče Evropy 2003 Pavel Nedvěd a jeho dlouholetý parťák Vratislav Lokvenc, člen Klubu ligových kanonýrů.

Aktuálně právě dnes potvrdila účast Priscah Jepleting Ngetichová. „To bude pravá jednička,“ předpokládá Jana Moberly, manažerka elitních atletů PIMu. Tato 30letá Keňanka z Eldoretu, matka dvouleté dcerky, zaběhla letos desítku na Zlaté tretře v Ostravě za 31:16,65, pětku v Šanghaji dala za 14:40,46 a účastnila se i Diamantové ligy ve Stockholmu a Oslu. Na jaře byla pátá na mistrovství světa v krosu. Má také bronzovou medaili z pětky na mistrovství světa na dráze v roce 2007 v Ósace, běžela i na olympiádě v Pekingu.

Soupeřit bude se svými krajankami Pamelou Chesopih Lisorengovou a Tabithou Gichia Wambuiovou. A útočit bude i Tadelech Bekeleová z Etipoie, která se ukázala už na červnovém Olomouckém půlmaratonu (1:12:13).

Proti nim poběží evropský dvojblok Jelena Zadorožnaja z Ruska, trojnásobná medailistka z halových šampionátů Evropy i světa, a Karolina Jarzynska z Polska, která má nejlepší desítku za 32:44,40.

Přední české běžkyně se představí v sestavě žena rekordních výher Petra Kamínková, po návratu z mistrovství světa v Tegu stýplařka Marcela Lustigová a nadějná dcera slavných sportovních rodičů, studentka medicíny Květa Pecková.

Aspoň na startovní čáru se vedle nich můžete stále ještě postavit i vy!

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tono muž 25.08.2011 14:37:51

Necelé tři týdny před startem oznámili pořadatelé z PIM jména elitních účastníků pražské Mattoni Grand Prix. Na mužské desítce i ženské pětce zazáří zajímavé souhvězdí. Limo, Nedvěd nebo Ngetichová.
Odkaz na článek

avatar

Prostějov

Celkem 4144 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:32 (2014)
půlmaraton: 1:20:46 (2012)
maraton: 3:24:10 (2008)

Fosaman muž 26.08.2011 14:21:41

„Loni i letos vyhrál Běh rodným krajem Emila Zátopka z Kopřivnice do Rožnova.“.. Letos asi ne, závod je až za měsíc…

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.