Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Megaběhy učí lidi běhat

Megaběhy učí lidi běhat
foto: Martin Symon

Tomáš Nohejl | 20.09.2011 | přečteno: 4977×

Další kótu – Ústí nad Labem – „dobyl“ Capalbův tým šiřitelů běžeckého náboženství. Velké městské běhy rozhýbávají zemi. V tom se shodují i Martin Frei a Petra Kamínková, nejlepší Češi v nedělním Ústeckém 1/2maratonu.

Někteří vyznavači „čistého běžectví“ nad masovými běhy ohrnují nos. Ale podle mého názoru přitáhnou k běhu a možná i závodění stovky lidí. Dávají jim ohromnou motivaci.

Petra Kamínková – PK: Přibývá lidí, co si jdou po práci zaběhat. Ne se zmrtvit, ale vypnout, odpočinout si. A takový závod v jejich městě jim dá motivaci. Vidím to tady u nás i třeba v Dublinu, kam jsem vyrazila sama jako obyčejný běžec. Nám závodníkům už ta atmosféra okolo skoro ani nepřijde, ale ten, kdo ji zažije poprvé, bývá nadšený.

Martin Frei – MF: V každém městě se najde plno lidí, kteří, když uvidí nějaký billboard, zareagují: Co to je? To chci taky zkusit. Najdou cíl a když ho naplní, řada z nich si vytyčí další: Za rok chci být ještě lepší. Obrovsky to nakopne, to je skvělé.

PK: Mám kamaráda, co začal běhat později. Teď mu je šestačtyřicet a dal půlmaraton za 1:24. Když ho vidím, jak to všechno prožívá…

Jak se vám líbila trať toho posledního, půlmaratonského nováčka z Ústí?

PK: Odsejpala. Malé kopečky k závodu patří, ty mi nevadily.

MF: Rychlá až na pár drobných stoupání, ano. Chemička byla zpestření, počasí pro mě ideální.

Co znamená pro sebevědomí být nejlepším českým běžcem v takovém závodě?

PK: Teď se sešlo víc závodů, konkurence nebyla úplně nejlepší. Pajdala jsem s kotníkem, že jsem myslela, že ani nedoběhnu. Pak jsem se rozběhla a užívala si to. Keňanky vepředu mi utekly, Jitku (Bělohlávkovou) jsem nechala za sebou. Šla jsem si v klidu podle svého, nehonila se. Průměrný výkon, ale s úsměvem.

MF: Na jaře jsem dva půlmaratóny pro zdravotní problémy nedoběhl. Chtěl jsem se ukázat. Věřil jsem si, že by to mohlo vyjít. Držel jsem se dlouhou s keňskou běžkyní na špici (Kiprop), asi na 16. kilometru mi utekla a pak jsem toho měl plný kecky. Ale čas byl v dešti a poté, co jsem měl potíže s kolenem z pražské desítky, hodně slušný. Fandění lidí podél trati mi hodně pomohlo.

Co zůstane v paměti, až si třeba za pět let vzpomenete na první Ústí?

MF: Atmosféra. Opravdu lidi tady skvěle fandili. I když v Praze při večerní desítce to taky bývá famózní.

PK: Tolik chlapů co na mě řvalo, co fandilo! Kolem čtvrtého kilometru a pak na cyklostezce… Vnímala jsem to a užívala si to.

A kde jste si užili nejkrásnější městský závod?

PK: Uster ve Švýcarsku u Bernu. Byl těžký, ale nádherný, běželo se okolo jezera. V Nizozemsku najdete plno krásných běhů. A určitě i v tom Dublinu. Ani jsem nevěděla, kde je start. Řekla jsem si: půjdu s davem a došla jsme k němu. Jela jsem tam sama a pořadatelé mi pak sami od sebe zaplatili náklady na cestu.

MF: Líbil se mi Pohár mistrů 2009 ve francouzském St. Denis v Paříži. Desátý kilometr vedl přes tamější známý stadion, kde se hrálo mistrovství světa ve fotbale. Tam nám pustili kulisu řevu plných tribun. Tři kilometry mě píchalo v boku, ale atmosféra byla opravdu fantastická.

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tono muž 21.09.2011 11:31:45

Další kótu – Ústí nad Labem – „dobyl“ Capalbův tým šiřitelů běžeckého náboženství. Velké městské běhy rozhýbávají zemi. V tom se shodují i Martin Frei a Petra Kamínková, nejlepší Češi v nedělním Ústeckém 1/2maratonu.
Odkaz na článek

avatar

Praha 6

Celkem 6 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:15 (1998)

jirkoun muž 22.09.2011 06:49:40

Megaběhy sice možná učí lidi běhat, ale primárně je mají naučit utrácet za běžecké vybavení. Běh jede na stejné vlně jako kdysi MTB, všichní ho měli, jezdili parkrát za rok a většinou po asfaltu a na Třeboňsku, hlavně aby to moc nebolelo. Inu vydělávat je třeba a na českém trhu má běžecký segment ještě hodně velký komerční potenciál.

avatar

Černošice

10 km: 0:47:34 (2014)
půlmaraton: 1:44:10 (2014)
maraton: 4:02:00 (2015)

Mary žena 22.09.2011 13:08:58

>> jirkoun, 22. 09. 2011 06:49:40

To je reakce, kterou jsem téměř s určitostí od někoho čekala. Já už docela pamatuju, před takovými 25 lety jsme po Jižních Čechách na kole jezdili skoro sami, pak přišel boom horských kol a těch legračně oblečených jedinců na horských kolech se vyrojily mraky. Ale ty mraky cyklistů přetrvávají dosud. A není to dobře? Ano, prodala se spousta zcela zbytných předmětů, ale ti lidé se hýbají a to je podstatné. A pokud masové běžecké akce rozhýbou další část našich bližních, je to skvělé. Ať si každý hledá svou cestu, ale důležitý je výsledek. A lepší je utratit peníze za běžecké botky a oblečky, než za alkohol a opulentní žrádlo,ne?

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.