Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Procházka potvrdil na Bradech podzimní dominanci na těžkých krosech

Procházka potvrdil na Bradech podzimní dominanci na těžkých krosech
foto: archiv behej.com (archivní foto)

Ivo Domanský | 04.12.2011 | přečteno: 3762×

Jan Procházka, jeden z našich nejlepších krosařů, ale především reprezentant v orientačním běhu, vyhrál v čase 9:53 nedělní 66. ročník Mikulášského běhu na Bradech u Jičína.

Ani tento vynikající výkon nedávného vítěze Velké kunratické, jenž na Bradech dosáhl nejlepšího času vítěze od roku 2003, však nestačil závodníkovi pražského Kerteamu na překonání traťového rekordu 9:24, jehož držiteli jsou společně Petr Ondrášek z roku 1982 a Lubomír Pokorný z roku 1991.

Méně zasvěceným neškodí připomenout, že výkony na této krátké (2 800m), ale místy až extrémně náročné trati jsou závislé na panujícím počasí. Loňský vítěz Jan Schulhof (AC Slovan Liberec) se musel potýkat s desetistupňovým mrazem a 20 cm čerstvého sněhu a výsledný čas 11:13 těmto podmínkám odpovídal.

Tentýž závodník letos skončil na druhém místě výkonem 10:05, o třetí post se podělili Petr Urbánek (AC Slovan Liberec) a Jan Palas (OOB Sokol Brno Žabovřesky) shodným časem 10:20. Vzácně vyrovnaný závod žen na stejné trati vyhrála orientační běžkyně Nikola Kochová (OOB TJ Turnov) za 13:33 před další vyznavačkou tohoto sportu Evou Kabátkovou (OOB Sokol Brno Žabovřesky) 13:34 a atletkou Janou Lenčovou (SG Jablonec n. Nis.) 13:36.

„Běžel jsem Brada poprvé, včera jsme tady měli akci na zakončení letošní sezóny. Místy to trochu klouzalo, jinak byly podmínky ideální. Závod jsem běžel v orientkách,“ komentoval krátce své vystoupení vítěz.

SLAVNÁ TRADICE

Nejstarší mikulášský běh u nás vznikl krátce po druhé světové válce a nikdy nebyl přerušen. Mezi jeho zakladatele patřili jičínští atleti, kteří se shlédli v pražské Velké kunratické a vytýčili závod s podobným profilem na okraji Prachovských skal. První ročníky populárního „Mikulášáku“ jsou nerozlučně spjaty se jmény bratrů Vladislava „Hasana“ a Emanuela Bosákových, Karla Hlaváče, Jan Filsaka a Františka Kyncla. Připomenu ještě, že prof. Emanuel Bosák byl v období „Pražského jara“ 1968 ministrem pro sport a mládež v Černíkově vládě a až do loňského roku nikdy na Bradech nechyběl alespoň v roli diváka. Letos mu to zdravotní stav již nedovolil, přesto však nezapomněl pořadatelům a závodníkům popřát telefonicky hodně úspěchů.

Pamětníci vzpomínají, jak jednou měl závod téměř namále. Počátkem 50. let minulého století v rámci „boje proti tmářství“ kterýsi tajemník nepovolil závod pořádat jako Mikulášský, tak jej na čas přejmenovali na Lesní běh jičínských atletů a samozřejmě se v těch dobách nemohl objevit na Bradech ani Mikuláš s čerty a anděly.

OD „MLÍČŇÁKŮ“ PO VETERÁNY

Téměř polovinu (přesně 183 ze 424) letošních startujících tvořily děti. Největší aplaus měli tradičně nejmenší „mlíčňáci“, což je zdejší terminus technicus pro holčičky a chlapečky narozené v roce 2010. Dlužno uvést, že jde převážně o děti sportovně naladěných rodičů, kterým nevadí sychravé počasí pozdního podzimu ani povinný kilometrový výšlap do vršku na Brada, protože automobilisté musí parkovat až u hlavní silnice Jičín – Turnov. Na 30 m dlouhé trati jim sice musely místy pomáhat v orientaci maminky, ale jinak se vše obešlo bez slziček.

Předškolní děti dostaly v cíli perníkového Mikuláše a ten opravdový předával třem nejlepším z každého ročníku drobné dárky.

Dospělí startují do strmého kopce, následuje stejně prudké klesání, na jehož konci se běžci dostávají na zvlněné lesní cesty. Asi ve dvou třetinách trati je čeká snad ještě náročnější výběh na kopec Přivýšinu, kde se obvykle rozhoduje jak o vítězích, tak o časech těch ostatních.

Na Bradech se podobně jako na Velké kunratické setkávají generace, ale i známí, kteří se jinak nevidí celý rok. Ani letos nechyběl na startu František Mikule z Lomnice nad Popelkou, který si zapsal již 48. čárku a ve svých 68 letech dokázal trať zdolat za 17:40, ještě o jeden start víc má 70letý Jarka Nypl ze Staré Paky, ten ovšem už padesátku startů nedokončí. „Nohy přestaly najednou sloužit a já nechci Brada jen tak odchodit pěšky,“ svěřil se mi Jarka, který aspoň přišel povzbudit nastupující generace běžců.


WEB A VÝSLEDKY ZÁVODU

FOTOGALERIE Z LETOŠNÍHO ROČNÍKU

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

idomansky 05.12.2011 00:05:08

Jan Procházka, jeden z našich nejlepších krosařů, ale především reprezentant v orientačním běhu, vyhrál v čase 9:53 nedělní 66. ročník Mikulášského běhu na Bradech u Jičína.
Odkaz na článek

avatar

Praha 3

Celkem 38273,15 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:29 (2015)
půlmaraton: 1:32:22 (2016)
maraton: 3:24:57 (2008)

intensity žena 06.12.2011 11:07:18

Bylo to zase úžasný, i když zapršelo a trať se občas sklouzla. Organizace perfektní, škoda že náš malý mlíčňák byl nemocný, čekalo ho 50m :))) Na startu mírné obavy, ale když se rozběhneš tak běžíš a už nepřemýšlíš. Skoro jsem zapomněla, jaký je to mazec kopec v druhé části, brrr :)). Ale mám to tam ráda, fandící diváci tam, kde jste je potřebovali mít a čip na ukazováčku ruky je prostě skvost :-)) Pak už jen výklus v dešti do Jičína, prostě lepší neděli jsem si nemohla přát.

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.