Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Bohm nepovolil Daviesovi zisk hostivařského double

Bohm nepovolil Daviesovi zisk hostivařského double
foto: archív závodu O Hostivařského kamzíka

Josef Rendl | 10.12.2011 | přečteno: 3237×

Mladíček Tomáš Bohm sebral v závodě O hostivařského kamzíka Garethu Daviesovi možnost navázat na vítězství z běhu Okolo hostivařské přehrady z minulého víkendu a zkompletovat tak „hostivařský double“. Loňská vítězka podlehla ve slušně obsazeném závodě žen vynikající Kamile Gregorové.

Po „přeháňkovém“ týdnu slibovali meteorologové slunečnou sobotu. Toto očekávání se splnilo sice jen částečně, ale vytvořilo pro závod téměř ideální podmínky. Oproti loňsku, kdy se běžci a běžkyně museli potýkat se sněhovou nadílkou, byla trať závodu, na níž se střídaly asfaltové, lesní a luční cesty ve velmi „běžitelném“ stavu a nebylo zapotřebí žádné speciální obuvi v podobě treter, hřebů ani protiskluzových nesmeků.

Hlavní organizátor a triatlonista, ironman Milan Škoda sice před začátkem trochu polemizoval o možnosti překonání účastnického rekordu, ale čísla hovoří jednoznačně. V roce 2009 startovalo 50 běžců a běžkyň, letos 70.

Před startem panovala uvolněná, téměř vánoční atmosféra, ale i tak byla konkurence zejména v ženské kategorii velmi kvalitní. Přední česká maratonská běžkyně Lenka Šibravová před startem trochu omluvně říkala: „Dneska jsem dorazila spíše kvůli společenskému rozměru a chci se rozloučit s kamarády před tříměsíčním odjezdem do beneckého penzionu. Trénink šel v posledních týdnech trochu stranou, chci si závod hlavně užít.“

Naopak Gareth Davies, přesvědčivý vítěz z minulého týdne v závodě Okolo Hostivařské přehrady, se netajil s ambicemi na přední umístění: „Necítím se sice zdravotně úplně OK, ale určitě se pokusím o dobrý výsledek. Soupeři tady jsou, třeba můj sparing Michal Šatra je na tom velmi dobře.“

Organizátory trochu zaskočil příval účastníků, takže se start posunul o deset minut a po upozornění pořadatele o frézované části vozovky mohlo být odstartováno. Trasa závodu dlouhá necelých šest kilometrů má podobu jakési osmičky, u níž spojnici tvoří hráz přehrady. Je velmi zajímavě členitá a čítá množství seběhů, terénních smyček a několika náročných stoupání.

Hned v úvodním táhlém stoupání odskočil na deset metrů bývalý hokejista a letos stále se lepšící Šatra a pětice pronásledovatelů měla hodně práce, aby se tento náskok nezačal ještě zvětšovat. Až kolem čtvrtého kilometru byl Šatra konečně dostihnut, dopředu se dostal rozvážně začínající Gareth Davies spolu s mladým atletem Tomášem Bohmem. Ten získal rozhodující metry na Daviese v prudkém seběhu na asfaltku vedoucí podél přehrady a jako specialista na patnáctistovku tam nedal nikomu šanci a zaostal pouhých 15 vteřin za traťovým rekordem.

Za ním se v rozestupech poskládali Davies, Novák, Danda a bramborová medaile tentokrát zbyla na Michala Šatru. Vítěz v cíli vypadal odpočatě.

„Tento typ krosů je pro mě zpestřením v atletické přípravě. Běhám osmistovku a patnáctistovku za USK a v sezóně dávám přednost závodům na dráze. Nicméně dnešní úspěch mě těší. Trať se mi moc líbila,“ uvedl vítěz v cíli.

Jako šestá v celkovém pořadí doběhla výborná orientační běžkyně Kamila Gregorová. „Raději mám závody v terénu a poslední kilometr a půl po asfaltu byl pro mě trochu náročný, ale dneska se mi běželo dobře a jsem ráda, že jsem porazila Moniku Preibischovou, která mi na nedávném Sild krosu nadělila něco přes půl minuty. Závod měl takovou až domácí atmosféru a byl pro mě daleko lepší než deset kilometrů osamoceného tréninku,“ pochvalovala si rozhodnutí zúčastnit se závodu první žena v cíli.

Po doběhu si mnoho účastníků vychutnalo horký čaj a domácí perník z kuchyně paní Marty Škodové. Vítěz v mužské i ženské kategorii bral finanční odměnu a další borci na stupních si odnesli hodnotné sportovní ceny.

Třešničkou na dobře upečeném dortu byla bohatá tombola. Poslední slovo organizátora Milana Škody: „Letošní ročník se myslím vydařil se vším všudy a příští rok se můžou účastníci těšit na ještě zajímavější ceny. Dík vám, kteří jste přispěli k pohodové atmosféře Hostivařských kamzíků, a přeji všem klidnou vánoční dobu.“


VÝSLEDKY ZÁVODU

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jrendl 10.12.2011 20:05:12

Mladíček Bohm sebral v závodě O hostivařského kamzíka Daviesovi možnost navázat na vítězství z běhu Okolo hostivařské přehrady z minulého víkendu a zkompletovat tak „hostivařské double“. Loňská vítězka podlehla ve slušně obsazeném závodě žen vynikající Gregorové.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.