Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

RunCzech.com zamířil do Bratislavy

RunCzech.com zamířil do Bratislavy
foto: Vladimír Šimíček, Sme

Tomáš Nohejl | 14.12.2011 | přečteno: 4099×

Po polském Rytru, řeckých Aténách, italském Turíně a dalších městech v Evropě zavítali ambasadoři projektu RunCzech.com také do Bratislavy. „Slovenští běžci jsou pro nás zajímavou skupinou, mají k nám blízko a nedělí je žádné bariéry,“ řekl Tomáš Mirovský, ředitel závodů RunCzech.com.

Ano, z 8 234 zahra­ničních účastníků soutěžních běhů, organizovaných společnostmi Prague International Marathon a tempo prague, tvořili loni největší počet 1 113 právě Slováci. Jen při Volkswagen Maratonu Praha bylo na startu víc Italů a Francouzů.

Na Slovensku je nositelem tradice Mezinárodní maraton míru v Košicích – nejstarší evropský a druhý nejstarší na světě, který se letos běžel už poosmaosmdesáté. Přilákal přes šest a půl tisíce běžců a rozpočet měl okolo tři sta tisíc eur. Rozjíždí se i jarní ČSOB bratislavský maraton (teď sedmý ročník 30. 3. až 1. 4. 2012) a zářijový Noční běh podél Dunaje, nový maraton chystá Banská Bystrica. Fungují také weby www.behame.sk a www.beh.sk.

Slováci se už mohou pochlubit olympijskou maratonkyní – místo si zajistila hned ve svém druhém startu na podzim ve Frankfurtu běžkyně Katarína Bérešová. Zato mužská špička za českou zaostává. A taky si tu zažili skandál se zářijovým 1. Národním maratonem Bratislava – Devín – Bratislava, kde běželo jen sedm závodníků, přestože Úřad vlády na něj schválil příspěvek 3 000 eur…

„Do našich běžeckých žebříčků se mohou dobře zařadit i Slováci, pro něž by nemusel být problém absolvovat více startů,“ pozval z hotelu Falkensteiner v centru metropole slovenské běžce Mirovský z RunCzech.com. Navzdory blízkosti totiž počet slovenských běžců v Česku v posledních letech tolik nestoupá. Třeba letos běželo méně maratonců v Praze než loni.

Bratislavskou misi proto podpořil osobně také jeden z nejlepších česko-slovenských vytrvalců všech dob Róbert Štefko. „Já běhal v dresu československém, slovenském i českém, ještě že se neodtrhla Morava,“ poznamenal s úsměvem muž, který považuje běhání za prostředek k opětovnému nalezení cesty zpět mezi oběma blízkými národy.

I čísla jeho kariéry zůstávají „federální“. Košický maraton sice vyhrál, ale v čase 2:14:10. Zato v pražském byl nejlíp „až“ třetí, ale za 2:12:35.

„Nějaká soutěž mezi Slováky a Čechy by to pěkně vyhecovala, zvýšila zájem,“ navrhl Miloslav Šebela, redaktor největšího slovenského deníku Sme, sám běžec, který se vydal do Prahy, aby reportoval o návštěvě maratonského rekordmana Patricka Makaua.

„A mohou vstoupit do série i slovenské běhy?“ ptali se další slovenští novináři. „Do roku 2014 chceme přidat každý rok jeden český závod, chvíli potrvá, než značku rozšíříme. Pak si řekneme, zda se můžeme rozšířit i za hranice. Ta možnost tady je, máme už partnerství s Drážďany,“ uvedl Mirovský.

Zatím tedy láká Slováky do Prahy, Olomouce, Ústí a Budějovic. „Je to kousek, užijete si skvělou atmosféru, všem doporučuji,“ dodal Štefko. „Já zase třeba vyrazím na Devín – Bratislava, ten běh jsem míval moc rád, stejně jako přeshraniční Hodnín – Skalica, který se běží tento víkend. Moje aktivity už směřují spíše k hobby běžcům, rád tam doprovodím nějakou skupinu.“

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tono muž 14.12.2011 13:14:58

Po polském Rytru, řeckých Aténách, italském Turíně a dalších městech v Evropě zavítali ambasadoři projektu RunCzech.com také do Bratislavy. „Slovenští běžci jsou pro nás zajímavou skupinou, mají k nám blízko a nedělí je žádné bariéry,“ řekl Tomáš Mirovský, ředitel závodů RunCzech.com.
Odkaz na článek

avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 14.12.2011 23:30:50

spravne – Banska Bystrica chysta novy maraton!

Motto: the best runner leaves no trace
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.