Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Deset běžeckých událostí roku 2011

Deset běžeckých událostí roku 2011
foto: Petr Kostovič

Petr Kostovič | 31.12.2011 | přečteno: 4134×

Které události hýbaly vytrvalostním během v roce 2011? Ohlížíme se za nimi prostřednictvím snímků našich fotografů. Jejich hledáčky zůstaly namířeny především na domácí scénu, ale krátce jsme se podívali i k východním sousedům a do světa.

DUBEN

Poprvé v historii se v České republice běžel půlmaraton pod jednu hodinu. Tuto hranici světové nejvyšší kvality prolomil keňský běžec Philemon Limo, který zaběhl čas 00:59:30. Exceloval pak i v září při Mattoni Grand Prix Praha. I půlmaratonský čas 1:07:33 ženské vítězky Lydie Cheromeiové má punc světové kvality. V obou kategoriích se tak závod vyšvihl na čtvrtá místa letošních světových půlmaratonských tabulek. Praha zároveň viděla největší běžecký závod české historie, hlavního závodu a štafet se zúčastnilo přes devět tisíc běžců. (foto: Martin Symon)

KVĚTEN

Po delší době slušný maratonský výkon. Při Volkswagen Maratonu Praha získal Petr Pechek titul mistra republiky časem 2:18:26. V říjnu se mu pak výkonem 2:18:43 přiblížil ve Frankfurtu Robert Krupička, stejně jako Pechek usilující o splnění maratonského limitu pro OH 2012 v Londýně. (foto: Petr Kostovič)

Běžeckým světem otřásla zpráva o smri, údajně sebevraždě, keňského běžce Samuela Wanjiru, bývalého světového rekordmana v půlmaratonu, olympijského vítěze v maratonu z Pekingu 2008 a držitele olympijského rekordu v maratonu časem 2:06:32. (foto: převzato z webu RAK Half Marathonu)

Světu produktů vládl minimalismus. Ukázalo se to i na expu pořádaném na holešovickém Výstavišti v rámci pražského PIM maratonu. Boty s minimální podporou nabízeli všichni přední světoví výrobci bot. (foto: Petr Lhota)

ZÁŘÍ

Fotografií Pavly Schorné-Mytyášové z mistrovství republiky v běhu do vrchu si připomínáme jiný úspěch našeho běhu do vrchu, a to stříbrnou medaili z týmové soutěže vrchařek na mistrovství světa v běhu do vrchu, které se konalo v albánské Tiraně. V individuální soutěži dosáhla Schorná na skvělou čtvrtou příčku. (foto: Zdeněk Krchák)

Masivní marketingovou kampaní, nápadem s volitelnými startovními čísly a slogany na startovních tričkách se firmě Nike podařilo přilákat na Nike Run Prague do pražského centra téměř sedm tisícovek běžců a běžkyň. Spíše než o závod šlo o velký běžecký happening, který byl ale poznamenán i řadou kolapsů nezkušených běžců. Na vině byla však částečně i nedostupnost vody na občerstvovacích stanicích. (foto: Milan Arnošt)

Běžecký boom se projevil v růstu počtu závodů. V termínovce se zabydlel Silva Nortica Run, výborné závody se konaly na Blanensku, úspěšný první ročník má za sebou pohárový Salomon Trail Running Cup. Pořadatelé velkých pražských závodů zamířili po úspěchu v Olomouci do dalšího regionu. I Volkswagen Ústecký 1/2Maraton byl vyprodán několik dní před startem, závodu a dprovodného lidového běhu se zúčastnilo více než sedmnáct set lidí. (foto: Martin Symon)

Na události bohaté září vyvrcholilo překonáním světového rekordu v maratonu. Nový rekord má hodnotu 2:03:38. Ustanovil jej keňský běžec Patrick Makau, když z trůnu sesadil do té doby kralujícího etiopského fenoména Haileho Gebrselassieho. (foto: Aleš Gräf, www.graf.cz)

ŘÍJEN

Slovensko bude na olympijských hrách 2012 v Londýně držet palce své vytrvalkyni. Slovenský olympijský limit v maratonu (B limit IAAF) 2:43:00 splnila ve Frankfurtu Katarína Bérešová, když zaběhla čas 2:39:11, jímž suverénně ovládla společné české a slovenské maratonské tabulky roku 2011. (foto: Petr Kostovič, z letošního Mezinárodního maratonu míru v Košicích)

PROSINEC

Na mistrovství Evropy v krosu zabojoval Milan Kocourek, svěřenec brněnského trenéra Sequenta. Po hubených letech dosáhl v soutěži mužů na evropské vytrvalecké scéně velmi pěkného výsledku, když v konkurenci nejlepších evropských krosařů obsadil osmnáctou příčku. (foto: Petr Kostovič, z kvalifikačního závodu, jímž bylo MČR v krosu v Baldovci)

Bohužel bez redakční fotografie zůstalo výborné červencové vystoupení českých juniorů na mistrovství Evropy v běhu do vrchu v turecké Burse. Přesto je zařazujeme. Mladí vrchaři přivezli stříbro z týmové soutěže.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK muž 31.12.2011 16:35:27

Které události hýbaly vytrvalostním během v roce 2011? Ohlížíme se za nimi prostřednictvím snímků našich fotografů. Jejich hledáčky zůstaly namířeny především na domácí scénu, ale krátce jsme se podívali i k východním sousedům a do světa.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.