Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Příběhy běžeckých značek 4: Adidas - Od bačkor k medailovým tretrám

Příběhy běžeckých značek 4: Adidas - Od bačkor k medailovým tretrám
foto: adidas

Josef Rendl | 12.02.2012 | přečteno: 4874×

Pohádka začíná v malém městečku Herzogenaurach poblíž Norimberku, kde se v roce 1900 narodil Adolf Dassler. Jako malý kluk často sportuje a velmi rád má zejména atletické disciplíny. Ve čtrnácti letech se dává do učení pekařem na přání otce, který nechce, aby synek pokračoval v jeho ševcovském řemesle. Dává mu prý radu, že prodej obuvi je neperspektivní, zatímco chleba budou lidi potřebovat pořád.

Syn si ale tuto radu příliš k srdci nebere a po návratu z první světové války si v matčině prádelně zakládá dílničku na výrobu obuvi. Zkonstruuje si stroj poháněný vlastní silou, který využívá k zaoblení rohů na podrážce. Počátky však tak úplně snadné nebyly. Kvůli nedostatku financí musí začít vyrábět nejdřív bačkory, po kterých je větší poptávka než po sportovních botách. K těm se ale, jak sami tušíte, později přece jen dostává. Pořád sleduje sportovní dění a přemýšlí, jaké boty by mohly zlepšit výkony sportovců. Doma své myšlenky uvádí do praxe.

V roce 1924 se k němu připojuje o čtyři roky starší bratr Rudolf, velmi dobrý obchodník. Rodinný podnik s názvem „Dassler Brothers Shoe Factory“začíná vzkvétat, především díky produkci kopaček a sprinterských bot. Už v roce 1926 jim prádelna přestává stačit a spolu s 12 zaměstnanci se stěhují do míst, kde firma sídlí dodnes. A pohádka pokračuje.

Owens versus Hitler

Na Olympijských hrách v roce 1928 v Amsterdamu, kde Adolf „Adi“ Dassler předvádí vlastní vynalezené boty, získává oblibu u mnoha sportovců. A boty jdou na dračku. Zakrátko však začíná světem obcházet hrozba druhé světové války. Na jejím začátku se na Olympijských hrách v roce 1936 v Berlíně objevuje běžecká hvězda první velikosti američan James Cleveland Owens, známý jako „Jesse“ a v Dasslerových botách bere neuvěřitelné čtyři zlaté medaile. Jeho tretry váží něco kolem 200 gramů.

Bratři se rozcházejí

Pár let po válce přichází pro firmu zlomový bod. Bratři se neshodují a každý jde svou cestou. Adolf zakládá Adidas (podle své přezdívky Adi a začátku příjmení) a Rudolf rozjíždí firmu Puma. Dodnes mají obě firmy sídlo naproti sobě přes malou říčku v rodné obci Herzogenaurach. V srpnu 1949 je společnost „Adolf Dassler adidas Sport shoes“ oficiálně zaregistrována a do znaku dostává tři známé pruhy.

Zátopkovi a němečtí fotbalisté „pozlacují“ značku

Na další olympiádě v Helsinkách přicházejí velké dny manželů Zátopkových. Emil se ve třech fenomenálních běžeckých představeních raduje třikrát a Dana získává zlato v hodu oštěpem. Oba v barvách adidasu. Dva roky na to triumfuje „západo“německý fotbalový mančaft, legendární wunderteam, na mistrovství světa ve Švýcarsku a dresy s logem adidasu dál šíří nevídanou slávu značky.

Ani po smrti zakladatele obliba značky neklesá

Adi nepolevuje v inovacích a tržby rostou úctyhodným tempem. Každá pohádka ale má i místa smutnější. Adi se v roce 1978 ubírá na onen svět a otěže vzkvétající firmy bere do rukou manželka se synem. Odkaz zakladatele sbírá další vavříny. V roce 2000 se ve světovém bazénu objevuje australský žralok jménem Ian Thorpe a v plavkách se třemi pruhy nedává nikomu šanci.

Ale zpátky k běhu. Adidas dnes chrlí nespočet novinek v běžecké obuvi na každou sezónu. Některé jsou povedené velmi, jiné méně. Třeba závodky Adidas Adizero Tempo patří ke špičce. Kdo z vás viděl záběry z pražského PIM maratonu, mohl si všimnout, že většina „černých gazel“ obouvá právě tyto boty. Z běžeckých ikon současnosti se v Čechách prohánějí v barvách adidasu třeba Dan Orálek, Robert Krupička nebo Ivana Sekyrová. Také je potřeba nezapomínat na úzké propojení tisícihlavých akcí PIMu s adidasem.

A pro nás, běžce s trochu pomalejšími maratonskými časy, lze připomenout alespoň heslo firmy: „Nothing is impossible.“

A začít třeba pořádně trénovat…

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jrendl 07.02.2012 09:46:56

Pohádka začíná v malém městečku Herzogenaurach poblíž Norimberku, kde se v roce 1900 narodil Adolf Dassler. Jako malý kluk často sportuje a velmi rád má zejména atletické disciplíny. Ve čtrnácti letech se dává do učení pekařem na přání otce, který nechce, aby synek pokračoval v jeho ševcovském řemesle. Dává mu prý radu, že prodej obuvi je neperspektivní, zatímco chleba budou lidi potřebovat pořád.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.